Breaking News

Íme az év legjobban kereső íróinak listája!

Már tavaly is megírtam a világ legjobban kereső íróinak listáját, most pedig a Forbes elkészült az ideivel.




Ami egyértelmű: a jól kereső íróknak nincs oka a panaszra, a toplistára felkerült szerzők ugyanis együtt összesen 269 millió dollárt kerestek az elmúlt 12 hónapban. Ezzel együtt elmondható, a tavalyi év kicsit szűkösebb volt, mint az előző, a legtöbb szerző kevesebbet keresett, és az egyes dobogós helyezésekhez most kisebb összeget is elég volt begyűjteni, mint tavaly.

Ami megfigyelhető: a listán ugyan változnak a helyezések, és alakulnak, ki hol áll éppen a ranglistán, de a toplistára egyetlen új szerző került fel, méghozzá Paula Hawkins, aki A lány a vonaton-nal dobbantott.

Szintén megállapítható, hogy az adaptációk még mindig jövedelmezőek, a listán ezúttal is csupa olyan szerző szerepel, akinek a könyvéből film/tévésorozat készült, készül és/vagy hamarosan készülni fog.

A lista nagy veszteseinél is látszik ez: Suzanne Collins, Gillian Flynn, Janet Evanovich tavaly listások voltak, idén azonban egyik sem került be a topfogatba. Kettejüknél talán pont az adaptációk hiánya volt az egyik ok. 

Részletesebben a listáról még az alján, most pedig következzen sorban a legjobban keresők!

(Nézd meg, hogyan változott a lista tavalyhoz képest ITT!)

12. Dan Brown - 9,5 millió dollár

12. G. R. R. Martin - 9,5 millió dollár

12. Rick Riordan - 9,5 millió dollár

9. Paula Hawkins - 10 millió dollár

9. John Green - 10 millió dollár

9. Veronica Roth - 10 millió dollár


8. E. L. James - 14 millió dollár


5. Nora Roberts - 15 millió dollár


5. Danielle Steel - 15 millió dollár


5. Stephen King - 15 millió dollár


4. John Grisham - 18 millió dollár


3. J. K. Rowling - 19 millió dollár

2. Jeff Kinney - 19,5 millió dollár

1. James Patterson - 95 millió dollár




A lista élére tehát megint James Patterson került, immáron harmadik évben egyhuzamban. Ráadásul nem is akárhogyan, majdnem ötször annyit keresett, mint a listamásodik. Patterson az üzleti írás legjelesebb képviselője: sorban jelennek meg a kötetei, a tempó pedig nem véletlen, számtalan árnyékíró/társíró dolgozik a keze alá. Évente átlagosan legalább 10 könyve jelenik meg, tavaly ez a szám 16 volt - és ezek csak az új címek, nincsen szó a korábbi kötetei újranyomásának. A Forbes listáján figyelembe vett időszakban (2015 júniusa és 2016 júniusa között) és több, mint egy tucat könyve jelent meg. Ráadásul hamarosan érkezik a Maximum Ride-ból készült film is, aminek az első előzetesét és plakátját épp a múlt héten leplezték le

A második helyre a tavalyi ötödik pozícióból előrekúszó Jeff Kinney, az Egy ropi naplója szerzője került, aki elmondása szerint felnőtteknek akart vicces képregénysorozatot írni, aztán a kiadója hívta fel rá a figyelmét, hogy ez valójában gyereksorozat lesz. Így az általa adott jó tanács: ne kezdj el leereszkedve írni a gyerekeknek, kifizetődik. 

A lista harmadik helyére J.K. Rowling került fel, vagyis mondjuk inkább úgy, vissza a dobogóra. Néhány éves kihagyás és langyosabb időszak után megint tombol a Harry Potter őrület. A Universal Harry Potter varázsvilága parkjába özönlenek a látogatók, és akkor még az ott elköltött további pénzekről nem is esett szó - itt egy pálca, ott egy vajsör... Ráadásul elkészült a Harry Potter and the Cursed Child, aminek a jegyeit a legjobban elkapkodták a londoni színházakban, idén júliusban. Ráadásul most még könyvben is megjelent. 
Emellett úton van a legújabb Harry Potter világában játszódó film is, a Legendás állatok és megfigyelésük. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Harry Potter kötetek a Pottermore-on immáron e-book formátumban is megjelentek, ezek is hoznak a konyhára, ahogy a Harry Potter illusztrált kiadása is. 
De ez még mindig nem minden, Rowling aztán nem unatkozik. Robert Galbraith álnéven folytatja a krimiírást is. 

Érdemes még szót ejteni E.L. Jamesről, aki A szürke ötven árnyalata filmnek, valamint a Christian szemszögéből megírt Greynek köszönhetően lépett előre a listán. És hogy mennyire érezhető a filmek ereje: a relatíve sikertelen harmadik Divergent film azért hozott annyit a kasszára Veronica Roth-nak, hogy még mindig listás legyen, bár azért hátrébb csúszott. Illetve nagy eséllyel már a hamarosan megjelenő új könyve, a Carve the Mark is hozott a konyhára a szerződéssel. Viszont az is jól látszik, i történik egy sikeres íróval, ha épp semmi újdonsággal nem rukkol elő: John Greennek kevesebb, mint a felére csökkent a bevétele, köszönhetően annak, hogy hiába a blogcsatornák sora, az újabb adaptáció és az új megjelenés hiánya miatt kissé eltűnt a rivaldafényből. 

A listáról épp hogy lecsúszott Rachel Renée Russell, a Zizi naplója szerzője, illetve Andy Weir, aki A marsival avatott nagy sikert tavaly. Az ő eladásait érezhetően a Mentőexpedíció film dobta meg. Íme egy kis diagram, ami ennek szemléltetésére készült: 




Mindez videóban:


Nincsenek megjegyzések