Breaking News

Roald Dahl: Matilda {Értékelés + Nyereményjáték}

Roald Dahl: Matilda

A blogturnéról



Hallottál már Matildáról? 
A lányról, akivel minden könyvmoly garantáltan tud azonosítani. 
A lányról, aki alja a betűket és könyvtárnyi olvasnivaló van már a háta mögött.
A lányról, aki pontosan tudja, amit bármelyik könyvszerető ember: hogy az olvasás különleges képességekkel ruház fel.
Természetesen a Blogturné Klub sem maradhat ki a könyvmoly kislány kalandjaiból. Szeptember 11-től hat állomáson keresztül utazunk vele a betűk izgalmas világában. 
És ha ügyes vagy, Te is csatlakozhatsz hozzá. 

Eredeti cím: Matilda
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 296
Fordító: Totth Benedek
ISBN: 9786155501043
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,28)
Megrendelési link
Matilda különleges lány, de a szülei sajnos komplett idióták.

Az apja szélhámos, az anyja meg sötét, mint egy belső zseb. Ki nem állhatják a lányukat, azt szeretnék, ha többet tévézne, és kevesebbet olvasna. Czukor kisasszony, a tündéri tanárnő viszont hamar rájön, hogy Matilda zseni. Az iskola rettegett igazgatónője azonban mindkettőjük életét megkeseríti… Még szerencse, hogy Matilda elképesztő trükköket tartogat a tarsolyában, és nem fél megmutatni a szörnyű felnőtteknek, hogy vele jobb nem ujjat húzni!

A Matilda a Kolibri Kiadó Roald Dahl-életműsorozatának második darabja, amelyet új fordításban, Totth Benedek tolmácsolásában olvashatunk.

„Dorong kisasszony a tanári asztal mögött ült, és rémülten, megbűvölve meredt a pohárban vonagló gőtére. Matilda szintén a pohárra szegezte a tekintetét. És akkor lassan, nagyon lassan, valami roppant különös, egészen szokatlan érzés kerítette hatalmába. A szeme viselkedett a legfurcsábban. Mintha elektromossággal telítődött volna. Mintha egy rettenetes erő forrt, buzgott volna föl a szeme mélyéről. És közben valami egészen mást is érzett, de nem tudta megmondani, mi az. Mintha villámokat szórt volna a szeme. Igen, ez az! Szó szerint apró villámok cikáztak — egyenesen a szeméből!”

Az első mondat:


"Az anyukák és az apukák elég furák tudnak lenni néha."

Véleményem


Nem is emlékszem már, hogy mikor láttam életemben először a Matilda filmet. Még nagyon gyerek voltam akkor, és igazából nem is könyvmoly - még olvasni se tudtam -, mégis elvarázsolt. Szó szerint magába szippantott a bátor kislány története, aki annyira nem illik a környezetébe, és a varázslatos képessége, hogy változtasson az életén. 

Akkoriban még nem voltam tudatos tévénéző, így fogalmam sem volt, mit nézek, természetesen megkeresni se tudtam volna, ha újra látni akarom. Aztán évekkel később megint szembejött a tévében, megint megnéztem. De még mindig nem szereztem meg - mert hát nem vettem fel videókazira. A régi szép idők... Aztán újra szembejött. Évek teltek el, mire egyáltalán rájöttem, hogy könyvből készült, de az olvasásig nem jutottam el, csendben szerettem tovább a filmet. 

És most végre, végre, végre olvashattam is! 



Azt kell mondanom, könyvben is legalább annyira szerettem, mint a képernyőn. Matilda a könyvmoly prototípus. Persze, külön, zseni, nem olyan, mint bármelyikünk, mégis bármely könyvmoly könnyen azonosulhat vele. Végigkövethetjük, hogyan születik az olvasó - az első könyv kinyitásától egészen az újabb és újabb kötetig, mígnem abbahagyhatatlan szokássá nem válik az olvasás. 

A Matilda egy gyerekkönyv, de rengeteg érdekes gondolattal, amit bármely felnőtt is bőven értékelhet. Kifejezetten jókat mosolyogtam a könyv indító gondolatain, ahol a szerző elmagyarázza, milyen is a szülő, mint állatfaj. Szóval nem csak elgondolkodtató, de mindezt úgy teszi, hogy közben megmosolyogtat, akár megnevettet és tökéletesen szórakoztató felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. 

Matilda olyan családba született, ahonnan nem is lóghatna ki jobban. Imád olvasni, fejben számol, egy igazi zseni - a szülei meg mással sem törődnek, csak a csalással szerzett vagyonnal, a szépséggel és persze a tévéjükkel. Egyértelmű, melyik lenne a követendő példa, így válik a hétköznapi tulajdonképpen... gonosszá, még ha nem is a szó szerinti értelemben. 

Hiszen gonosznak ott van a velejéig romlott Dorong kisasszony, aki mindent megtestesít, ami egy rossz pedagógus lehet. Kis túlzással még rémálmaim is voltak vele, de az biztos, hogy a csokitorta-evésre már soha többé nem nézek ugyanúgy.



Tehát mit kapunk? Egy sor ellentétpárt, egy könyvmoly főszereplőt meg némi varázslatot. És ez együtt valami olyan meglepő elegyet alkot, hogy egyszerűen nem lehet letenni.

Ha kellene készítenem egy listát olyan könyvekkel, amiket minden gyereknek a kezébe kéne nyomnia a felnőtteknek, ez lenne az egyik. Úgy tanít az olvasás és a tanulás fontosságáról, hogy nem rágja felnőttesen a gyerekek szájába. Egyszerűen megmutatja. És most őszintén? Ki ne akarna Matilda lenni? 

NAGYON AJÁNLOM

Blogturné extra - A film


Az értékelésemben már emlegettem a Matilda filmváltozatát. Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, akit gyerekkorában elvarázsolt, de abban is, hogy akadnak olyanok is, akik még nem hallottak róla. Pedig kár lenne kihagyni. 

Az 1996-os film főszerepét Mara Wilson alakította, aki azóta Twitteren bizonyította, hogy ő maga is könyvmollyá cseperedett. A leghíresebb színész mégsem ő a filmben, hanem az édesapját alakító Danny DeVito, Czukor kisasszonyt pedig Embeth Davidtz alakította, akinek a neve talán nem ismerős, de az arca szinte biztosan. 



Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban nem lesz nehéz dolgod, ha ismered Roald Dahl könyveit! Minden állomáson találsz egy nevet. Nagyrészt Roald Dahl szereplők, de figyelem! Akad egy egy kakukktojás. 
Tehát dupla feladatod van: minden állomáson rájönni, az adott szereplő melyik Roald Dahl könyvben bukkant fel, és kitalálni, melyik a kakukktojás! 
Ha ez mind megvan, nincs más dolgod, mint beírni az egyes könyvcímeket, a kakukktojásét is! De ha megtaláltad a kakukktojást, egy plusz pontot is bezsebelhetsz, csak annyit kell megírnod, melyik név volt a kakukktojás. 

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kép Ernő

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


09.11 - Deszy könyvajánlója
09.13 - Zakkant olvas
09.15 - KönyvParfé
09.17 - Olvasónapló
09.19 - Letehetetlen
09.21 - Sorok között

Nincsenek megjegyzések