Breaking News

Julie Murphy: Dumplin ​– Így kerek az élet {Értékelés + Nyereményjáték}

Julie Murphy: Dumplin' ​– Így kerek az élet

A blogturnéról





Eredeti cím: Dumplin'
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 420
Fordító: Erdős Éva
ISBN: 9789632617312
Sorozat: Dumplin' 1.
Kezelhető-e standalone-ként: igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,9)
Megrendelési link
Willowdean Dickson, azaz Dundika, ahogy exszépségkirálynő anyukája hívja, mindig jól érezte magát a bőrében. Hogy mit gondol a tökéletes bikinialakról? Azt, hogy vegyél egy csini darabot, és vedd fel, akárhogy nézel is ki. Barátnője, Ellen – a tökéletes amerikai lány – mindig mellette állt, és semmi problémájuk nem volt… egészen addig, amíg Will el nem vállalt egy munkát a helyi gyorsétkezdénél. Ott találkozott a szexi magániskolás exsportolóval, Bóval. Willt nem is lepi meg, hogy vonzódik a fiúhoz, de az már igen, hogy a dolog kölcsönös. Ahelyett, hogy Will ettől még magabiztosabbá válna, kételkedni kezd magában. Végül úgy dönt, úgy szerzi vissza régi önmagát, hogy megteszi a legrémisztőbb dolgot, amit csak el tud képzelni: jelentkezik a Miss Clover City szépségversenyre, hogy megmutassa, pontosan annyira megérdemli azt, hogy ott álljon, mint a sok vékony lány. Ezzel egész Clover Cityt megdöbbenti – talán a legjobban épp saját magát.

Az első mondat:


"A legjobb dolgok az életemben Dolly Parton egy-egy dalával kezdődtek."

Véleményem


Jaj, hát ez nagyon cuki volt!

Amikor elkezdődött a könyv ezzel a Dolly Parton dologgal, hát... be kell vallanom, megijedtem. Persze hallottam már Dolly Partonról, de a legkevésbé sem nevezhetem magam rajongónak, sőt... Bizony én is azok közé tartozom, akik a könyvben is megjegyzik, hogy nagyon mű. Ezzel együtt el tudtam fogadni, hogy a főszereplők máshogy éreznek, és azt még inkább meg tudtam érteni, hogy van valami, ami ilyen nagy szerepet játszik az életükben. 

Szóval Willowdean kövér, nincs mit ezen szépíteni. Ez a könyv pedig arról szól, hogyan igyekszik magában mindezt helyretenni. Látszólag határozott, bármilyen helyzetben feltalálja magát és csak úgy süt belőle az önbizalom. Nem rest megmondani bárkinek, aki beszól, hogy menjen a fenébe. Ezzel együtt belül rágja a bizonytalanság, és szüksége van erre a történetre ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön. 

Nem megy ez gyorsan, és még kevésbé nehézségek nélkül, és még csak azt se mondanám, hogy a végére minden teljesen a helyére kattan és valami utópisztikus bölcs boldogságban végződik a sztori. Hiszen az élet nem ilyen - mindig lesznek, akik elítélnek valamiért. Mindig lesznek nehézségek, ciki helyzetek, amiket az ember átél, és amiken meg kell próbálnia túllépni. Igazából valószínűleg a legtöbbünk számára az élet egyik legnagyobb kihívása az, hogy magunkban helyretegyük ezt. Azt, hogy nem tökéletes semmi, és még ha hatalmas tragédiaként is élünk meg ciki helyzeteket, túl kell lendülnünk rajtuk. Mert nagy eséllyel csak minket rázott meg ennyire, az élet meg megy tovább.



Szóval ezt a részét a történetnek határozottan imádtam, tele van jó üzenetekkel, és ez az önmagunk elfogadása üzenet különösen a tini korosztálynak lehet fontos. (Bár nincs csodaszer, felnőtt fejjel is ugyanúgy képes magát az ember ilyeneken rágni...) 

Mindezeken felül nagyon fontos témája volt a könyvnek a barátság is, amit szintén nagyon szerettem. Rá mert világítani a sztori arra is, hogy legyen bármilyen fennkölt is ez a kapcsolat, ugyanúgy, ahogy minden más, ez sem tökéletes. Barátok is irigykedhetnek egymásra, és még ha örülnek is a másik örömének, lehetnek féltékenyek a másikra. Okozhat nehézségeket, ha életük más-más szakaszában járnak. Jöhetnek döcögők, kommunikációs félreértések és még annyi minden. De mindezekkel együtt is nagyszerű dolog, és a fontos barátságokat mindezekkel együtt is érdemes megőrizni. 

De a nagy tanulságokon túl félelmetesen cuki is a történet. Kellemesen belehuppantam, és szinte filmszerűen mentem végig a sztorin. Mintha leültem volna egy kellemes romantikus sztorira, amiben azért jó üzenet is van, és mosollyal az arcomon távoztam. 

Willowdeannel szerintem mindenki könnyedén tud azonosulni, akár kövér, akár nem. Hiszen mindenkinek van valami olyasmi az életében, amit nem szeret magán, és úgy érzi, megbámulják, kinézik miatta. Willow szimpatikus, de maga sem tökéletes. Néha annyira nyilvánvalóan hirtelen felindulásból cselekszik, de pont ezekkel a gyarlóságaival együtt volt jó olvasni róla.

És akkor ott van még Bo... Ó, Bo. Nagyon megszerettem. Bár azért el kell mondanom, szívesen olvastam volna róla még ennél is többet, pici szerintem még maradt benne, ami nem jött át. De persze az is igaz, hogy hiába fontos a romantikus szál, mégsem ez a legfontosabb, hanem az az utazás, amin Will végigmegy. 



Volt még egy srác, Mitch. Nos, el kell mondanom, ő az egyik szívfájdalmam. Picit lóg a levegőben, ami történt. Megértem, és persze életszerű, hogy nem kerek minden, hiszen az életben sem az. Ettől függetlenül örültem volna, ha ez a szál nem ilyen kissé kurtán-furcsán ér véget. 

Illetve hogy ne csak dicsérjek. A végén kicsit túlságosan is könnyen mentek talán a dolgok, olyan magától értetődően ment minden. Leírnám részletesebben, de a világért sem szeretnék spoilerezni. 

Ezzel együtt viszont a végéről nekem hiányzott még legalább néhány bekezdés. Csak a lelki békém kedvéért. Csak, hogy még több boldogsághormon legyen. Ne aggódjatok, nem függővég vagy ilyesmi, egyszerűen csak akartam volna még egy kicsit. 

Összességében viszont nagyon szerettem ezt a könyvet, egy szuszra olvasós, és esélyes, hogy neki fogok gyürkőzni megint. Ajánlom és nagyon ajánlom határán mozog, de tudjátok mit? Legyen az utóbbi!

NAGYON AJÁNLOM

Blogturné extra - Mennyire kövér a főszereplő? 


Az írónő kapott egy e-mailt, amiben arról érdeklődnek, mégis milyen méretet hord a főszereplő, Willowdean. 

És Julie Murphy nem volt rest, hogy a Tumblr oldalán válaszoljon, és kifejtse, miért is nem derül ez ki. 

Egyszerűen nem akarta definiálni, mi a kövér. Amikor a könyvet írta, az volt a célja, hogy mindenki, aki kövérként gondol magára, függetlenül attól, valóban az-e és mennyire, kötődni tudjun a szereplőhöz érzelmileg és mentálisan. Nem tekintette céljának, hogy eldöntse, mi minősül kövérnek és mi nem. 

Nyereményjáték


Még hogy egy kis túlsúllyal nem lehetsz sikeres! Mi most összegyűjtöttünk nektek olyan színésznőket, akiknek ez igenis sikerült. Semmi más dolgotok nincs, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba, hogy az egyes állomásokon kiket láttok. 

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


10.14 - Olvasónapló
10.16 - Sorok között
10.18 - Könyvvilág
10.20 - Szembetűnő
10.22 - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések