Breaking News

Carrie Hope Fletcher: Túlvilági ​szerelem {Értékelés + Nyereményjáték}

Carrie Hope Fletcher: Túlvilági ​szerelem

A blogturnéról




Carrie Hope Fletcher neve még ismeretlen lehet az itthoni YA regények olvasóinak, ám szerencsére a 21. Század Kiadó elhozta hozzánk a fiatal írónő varázslatos történetét. A Túlvilági szerelemben sok fontos dolgot megtudhatunk a főszereplő Evie Snow által a szerelemről, a családról, és a titokról, amikkel nem könnyű együtt élni.


Tarts velünk ezen a különleges turnén, ahol a Blogturné 5 bloggere megismerteti veled Evie Snow rendkívüli történetet. Ne feledd, a turné végén neked is lehetőséged van megnyerni a 2 könyv egyikét, amit a 21. Század Kiadó ajánlott fel.

Eredeti cím: On the Other Side
Kiadó: XXI. század
Oldalszám: 300
Fordító: Szarka Valéria
ISBN: 9786155638183
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,89)
Megrendelési link
Evie Snowt idős korában, álmában, a szerettei körében ragadja el a halál. Ki az, aki nem
ilyen békés eltávozásra vágyik? Amikor azonban megérkezik a mennyország kapujába, rá kell döbbennie, hogy újra huszonhét éves, és az ajtó nem nyílik. Ahhoz, hogy átjuthasson rajta, meg kell szabadulnia a lelkére nehezedő terhektől: három titoktól, amely fél évszázadon át nyomasztotta őt. Fel kell tárnia titkait, mielőtt késő lesz. Evie csodálatos utazása során többet tanul az életről és a szerelemről, mint azt valaha képzelte volna, s talán a rég elvesztett szerelméhez vezető utat is sikerül megtalálnia.

Varázslatos regénnyel lepte meg rajongóit Carrie Hope Fletcher, aki az egyik legnépszerűbb fiatal sztár és nemcsak hazájában, Angliában. Népszerű West End énekesnő, százezrek által követett youtuber, író, második kötete ez – és egyben első regénye. Napokkal megjelenése után, ahogy előző kötete is, azonnal a Sunday Times első számú bestsellere lett.

Az első mondat:


"Csukott szemhéján keresztül is érzékelte a vibráló fényeket, vonatzakatolás hallatszott."

Véleményem


Érdekes egy hangulatú történet volt ez, azt meg kell hagyni. Beszippantott, annyira cuki szerelmi sztori volt, és a túlvilágos szál is nagyon tetszett - viszont bevallom, egy ponton számomra már túlságosan is meseszerűvé vált. 

No de kezdjük az elején! A főszereplőnk, Evie meghalt - ezen már nincs mit szépíteni. Viszont - ha úgy tetszik - a Purgatóriumba került, ahol is rendet kell tennie a lelkében, mielőtt továbbléphetne az ő személyes mennyországába. És akkor itt most kicsit álljunk is meg, mert vannak dolgok, amiket ezzel kapcsolatban muszáj leírnom. Egyrészt tetszik az alapötlet, jó sok lehetőséget kínál, ráadásul nagyon szeretem az ilyen életen elmerengős-számot vetős sztorikat. Másrészt amiért megálltunk: kifejezetten tetszett, hogy tulajdonképpen semmilyen vallásos dologhoz nem kötődött a túlvilág. Persze, a gyökerei érezhetően leginkább a keresztény valláshoz kapcsolódnak, de valójában semmi olyasmiről nem szól, ami konkrétan kimondaná, milyen valláshoz kötődik. Egyszerűen van a túlvilág, és kész. És ha jó vagy, jó helyre mehetsz. Az is nagyon tetszik, hogy személyre szabott mennyországról van szó, és tulajdonképpen nem merengünk isten létezésén. Nem kerül elő kérdésként semmilyen vallásos téma, és erre nem is volt szükség. 



És akkor most vissza a történethez! Tehát Evie meghalt, de a lelke súlyos, mert vannak dolgok, amik nyomasztják. Most pedig lehetőséget kap, hogy elengedje ezeket, kvázi szellemként egy-egy alkalomra visszatérhet a földre, a szeretteihez, hogy rendet tegyen. Régi koncepció már ez a szellemes sztoriknál, ebben igazából az a különleges, hogy nem marad konstans a földön, csupán egy-egy lehetősége van, percekre térhet vissza - ott hagyja az üzenetét, onnantól kezdve pedig megy minden a maga útján. (Ha kötekedni akarnék, azt mondanám, talán túlságosan könnyedén is.)

Három próba vár Evie-re, három teljesítendő küldetés. Bizony-bizony, mesei elemek mindenütt! A számokban is: három próba, hét emelet... De mivel szeretem az ilyen apróságokat, ez is tetszett. 

Mindenesetre Evie történetét két idősíkon ismerjük meg, a kifejezetten érdekes, hogy a jelen idősíkjában gyakorlatilag nincs is jelen. A múltban viszont Evie szerelmének történetét ismerjük meg, ami már az elejétől kezdve kissé... nos, keserédesnek tűnik. Sejthetjük, hogy nem minden alakult a legjobban, bármilyen varázslatos is a szemünk előtt kibontakozó szerelmi történet Evie és Vincent között. Mert tényleg az: szerelmes lettem a szerelmükbe. Az apróságokba, abba, hogy minden meseszerűsége ellenére nem tökéletes, hogy ők is vitatkoznak, hogy vannak rosszabb napjaik... És cukorkák, cukorkákat mindenkinek! (Talán a cukorkát imádtam a legjobban, de nem lövöm le a poént, miért volt fontos a történetben.) 



Szóval nagyon tetszett a szerelmi történet, viszont volt egy pont, ahol csalódtam. Evie-ben. Alapvetően úgy állítják be Evie egy bizonyos döntését, mint ami elkerülhetetlen, de én ebben nem hiszek. Amúgy sem feltétlen szoktam szeretni a vérbeli mártír karaktereket, és úgy érzem, Evie kicsit ilyen lett. Pedig ha valódi, elkerülhetetlen okok lettek volna... Persze nyilván a téma pont az, hogy milyen döntéseket hoz az ember az életben, és megbánja-e őket.

No de anélkül, hogy spoilereznék, azért elmondanám, némi homályt fenntart a szerző a könyv elején, ez pedig némi izgit minden sejtés ellenére csak csempész a sztoriba. Ugyanis nem derül ki rögtön, Evie végül milyen döntést hozott. Vannak erre is, arra is utaló nyomok, aztán persze összeáll a kép végül. 

A másik dolog, ami nem tetszett, és ez az, amit már említettem a bevezetésben is, hogy egy ponton túl meseszerű lett a sztori. Nem mondom, hogy konkrét problémám van a varázslattal, és nyilván valamilyen szinten elkerülhetetlen eleme egy ilyen mennyországos sztorinak a természetfeletti, viszont a mennyország és a konkrét csodák között nálam még van egy határ. Ez a könyv átlépte a határt, és ezt sajnáltam. Varázsfák és csodálatosan mozgó rajzok, meg különösen értelmes és hosszú életű galambok, meg papírra kúszó feliratok nélkül is elég varázslatos volt a sztori, a szó átvitt értelmében, és szerintem az átvitt értelem elég lett volna, sőt... 



Ettől függetlenül tetszett, ahogy szép lassan minden körbeért, összefutottak a szálak, lezárult minden. Még ha kissé túl egyértelmű is volt a számomra, és túlságosan is könnyen feldolgozta a többi szereplő a kiderülő titkokat. 

Nyilván Vincentet nagyon szerettem, bár tőle is több harcot vártam volna, ezzel együtt akit kiemelnék, az Jim. Nem akarok túl sokat mondani róla, de ő az, aki ebben a sztoriban a szenvedő harmadik szerepébe szorult. Nagyon örülök, hogy nem állították be gonosznak, sőt. Nagyon nagy szíve van, és legalább annyi fájdalom jutott így ki neki, mint a többieknek. Tökéeltes példája annak, hogy az sem mindig garancia, ha esetleg megkapod, ami jár neked. 

Útközben azért előkerültek futólag érdekes és komoly témák, kérdések: az álmok megvalósítása és az ár, amit az ember hajlandó megfizetni érte, LMBT vonal is volt - meglepő módon nem csak melegszállal, hanem futólag felmerül témaként a pánszexualitás is, amivel könyvben még nem találkoztam. 

Összességében aranyos történet volt, kicsit meg is könnyeztem. A szereplőket nagyrészt szerettem, még ha itt-ott csalódtam is, és tényleg olvastatta magát a könyv. Csak picit túltolta szerintem, túl sok volt a megmagyarázhatatlan csodából és boldogságból, pedig ezek nélkül is tökéletesen működött volna a történet, és talán még hihetőbb is lett volna. 

AJÁNLOM


Blogturné extra - A folytatásról


A fenti összefoglaló részben azt írtam, ez nem sorozat. Akkor most mégis mi a fene ez itt, a folytatásról? 

Nos, a könyv valóban stand-alone, valóban nincs következő regény. Viszont az írónő alig egy hónapja jelentette be, hogy írt egy kiegészítő kisregényt a történethez. A karácsonyi meglepit csak a Waterstones forgalmazza. Azt meséli el - és akkor ez most lehet, hogy spoiler, megítélés kérdése, szerintem annyira nem vészes -, mit kellett tennie Vincentnek ahhoz, hogy a saját mennyországába jusson. 

Részletesebben elmeséli az írónő a videóban, és itt láthatjátok a könyv borítóját is: 




Nyereményjáték


A Túlvilági szerelem főszereplőjének életében sok olyan meghatározó dolog van, ami fontos jelentőséggel bír a regényben. A mostani játékunkban ezeket a dolgokat keressük a blogokon. A te feladatod lesz megkeresni a kiemelt betűket az 5 blogon és helyes sorrendbe rendezni, majd a kapott szót beírni a Rafflecopter dobozba.

A turné végén megnyerheted Carrie Hope Fletcher Túlvilági szerelem könyvét, ha mind az 5 kifejezést/dolgot megtaláltad.

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



A turné menetrendje


11.04. Zakkant olvas
11.06. Szembetűnő
11.08. KönyvParfé
11.10. Deszy Könyvajánlója
11.12. Könyvvilág

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Bár a turnét csak most láttam, nagyon örülök, hogy hozzánk is eljutott ez a könyv. Nagyon szeretem Carrie-t, sokoldalú tehetség, és számomra szimpatikus a személyisége is. Október végén utaztam Angliába, és azt terveztük, hogy kint megvesszük a könyvet eredetiben, de közben láttuk, hogy itthon is kiadják, úgyhogy alig várom, hogy végre olvashassam. :)

    VálaszTörlés