Breaking News

Deirdre Riordan Hall: Sugar {Értékelés + Nyereményjáték}

Deirdre Riordan Hall: Sugar

A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Deirdre Riordan Hall Sugar című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a túlsúlyos, lelkileg sérült Sugar életét, aki az őt érő sérelmek miatt evésbe menekül, míg be nem toppan életébe Even. De ne hidd, kedves olvasó, hogy ez egy átlagos Young Adult románc! Fájni fog, talán szomorú is leszel, ám ha kitartó vagy, elnyered jutalmad! 
Kövesd a turnét, tudj meg mindent a könyvről, annak világáról és szereplőiről, játssz, és nyerd meg a regény egy példányát!

Eredeti cím: Sugar
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 320
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett
ISBN: 9789633998038
Sorozat:-
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,93)
Megrendelési link
Én ​​vagyok az a kövér, félig Puerto Ricó-i, félig lengyel lány, aki úgy érzi, nem találja a
helyét sem a saját bőrében, sem sehol máshol.

Sugar Legowski-Gracia nem volt mindig kövér, de tizenhét éves korára ez megváltozott. Ugyan nem annyira terebélyes, mint a mamája, aki hatalmas mérete miatt hónapok óta nem tudott kikelni az ágyból. Nem is annyira ormótlan, mint a bátyja, Görény, akibe több aljasság szorult, mint háj, és ez mindent elárul a természetéről. Sugar pont annyira túlsúlyos, hogy durva sértegetések céltáblája legyen, bármerre is jár: boltban, utcán vagy az iskolában.

Sugar találkozik Evennel – és nem Evannel, ahogy félig analfabéta apja helytelenül megadta a fia nevét a születési anyakönyvi kivonatán –, és megtapasztalja, milyen az, amikor valaki nem a testét, hanem őt magát látja. Valószínűtlen barátságuknak köszönhetően Sugar életében először megengedi magának azt a luxust, hogy a jövőre is gondoljon. A jövőre, amit nem árnyékol be a saját testéről alkotott képe, sem az anyja sértegetései. Sugar hamarosan válaszút elé kerül: döntenie kell, hogy azzá a lánnyá válik-e, akit Even segítségével felfedezett önmagában, vagy felhagy a küzdelemmel, és elfogadja azt a szerepet, amibe a családja és az eddigi élete kényszerítette.

Kövesd a sorsát!

Az első mondat:


"- Tűnés!"

Véleményem


Hát, ez sem volt egy egyszerű olvasmány... Vannak azok a YA könyvek, amik megragadják a világ egy-egy problémáját, és kicsit meg akarnak gyötörni, hogy elgondolkozz rákról, elnyomásról, szegénységről, családon belüli erőszakról, és még sorolhatnám. Na, ez a könyv ilyen. 

Tudjátok, vannak azok az amerikai sorozatok - ha máshol nem, a TLC-n látni ilyeneket -, amelyek az igazán túlsúlyos emberekkel foglalkoznak. Nem azokkal, akiknek akad itt-ott egy kis hurkája, hanem azokkal, akiknek a túlsúly már olyan problémát okoz, ami az életben is akadályozza: akár még a járásban is. A cím ellenére sem fogom cukormázba csomagolni: bevallom őszintén, sokszor nehezen tudok ezzel mit kezdeni. Vannak persze olyanok, akiknek a túlsúlyát egészségügyi gondok okozzák, és ez nyilván nem az ő hibájuk, és sajnálatos, hogy ilyen lapokat osztottak nekik. Akadnak viszont, akik bizony tehetnek róla. Néhány héttel ezelőtt olvastam a Dailymailen egy cikket, miszerint egy nő büszkén eszi magát konkrétan halálra - na jó, ez nem volt a cikkben, de mégis -, mert az a célja, hogy akkora legyen, hogy járni se tudjon. És azért itt már végképp megtorpantam, és az a kérdés jött a számra, hogy: NA DE MI AZ ISTENÉRT? Félre ne értsetek, a skála ellenkező végét se értem, a magukat agyongyötrő piszkafákat - már elnézést. 

Mindenesetre most itt előbbi volt a téma, és mielőtt belevágnék az értékelésbe, muszáj tisztáznom
ezt, hogy érezzétek, honnan indultam neki a könyvnek. Nem vagyok nádszál karcsú én magam sem, és szeretek enni, így a fogyókúra távolabb nem is állhatna tőlem. (Konkrétan képtelen vagyok rá, de tényleg.) Viszont azokkal az Amerikában látott típusú túlevőkkel sokszor már tényleg nem tudok fejben mit kezdeni, mert egyszerűen nem találom a válaszokat a miértekre. 

Nos, ez a könyv pont ezekre a miértekre keresi a választ. Sugar, a főszereplőnk túlsúlyos. Nagyon. Annyira, hogy a környezete pokollá tegye az életét - csúfolják a suliban, mindenhonnan kilóg, mindenhol megbámulják. Pedig alapvetően egy kedves, szeretnivaló lány. Nem meglepő módon kisebbségi komplexusokkal, de egyébként segítőkész, megtalálta azt a dolgot is, amit szenvedélyesen szeret és még tehetséges is benne... A környezete viszont semmi mást nem lát belőle, csak a súlyát. Így ő maga is belekeveredik egy örvénybe, egy önmagába visszavezető ördögi körbe: vigaszeszik. Ami pedig ahhoz vezet, hogy csak még rosszabb legyen a helyzet. 

A dolgon csak ront a családi háttér. Sugar édesanyja és testvére szintén túlsúlyosak, az édesanyja annyira, hogy valóban képtelen kikelni az ágyból. 

Ez a könyv bemutat talán minden nehézséget, amivel egy ennyire túlsúlyos embernek szembe kell néznie: a gonosz pillantásokat, az elejtett megjegyzéseket, a konkrét bántásokat, ez egyértelmű. De nem csak a lelki teherre tér ki: a fizikai nehézségekre is, sőt, még arra is, hogy ez nem csak hosszú távon lehet életveszélyes, hanem még akár azt is megakadályozhatja, hogy veszélyhelyzetben menteni tudd magad. 

Félelmetes felismerés, hogy bizony vannak emberek, akik így élnek, mint Sugar. Rettentő fájdalmas alámerülni a földi poklába. És még ha nem is mondom, hogy mindig megértettem őt, azért határozottan adott egy kis perspektívát az amerikai "kövér életmód" kapcsán. Igen, rengetegszer előfordult, hogy Sugar habzsolása már nekem okozott fájdalmat, már én szóltam volna, hogy tedd már le, pedig aztán én is szeretek nassolni. De azok a mennyiségek és az a gyakoriság, ahogyan ezt Sugar tette, és az, amit, nos... megmondom őszintén, sokszor azért minden szimpátiám ellenére meg tudtam volna mondani neki kicsit a magamét. De valószínűleg erre is lett volna szüksége - valakire, aki nem csúfolódva, de jól megmondja neki, hogy változtatnia kell. Ez a figyelem, ez a törődés, ez a gondoskodás hiányzott az életéből - és ezt a szeretet nélküliséget fojtotta evésbe. 

Na de visszatérve az amerikaiakra, azért a fogyasztói társadalom torzsága is rettentő szépen megjelenik. Az egyik kollégám hosszabb időt töltött Amerikában, és mesélt néhány dolgot például az ottani étkezési és vásárlási szokásokra, és még ha részben tudtam is, ezt sokszor megdöbbentő volt hallani, hogy tényleg. Ez bizony nem túlzás. Sugar pedig gyönyörű példája ennek: az agyoncukrozott kész édességek, cukormáz mindenütt, készételek végtelen mennyiségben...



Persze önmagában ez még nem elég ahhoz, hogy a történet fogyasztható lenne. Fel van dodva a labda, adott egy komoly probléma - nem is egy, számtalan egyébként, mert komoly gondok vannak családi fronton is -, de ezzel még nincs cselekmény. 

Ám akkor jön Even. Even, aki mindent képes kicsit más perspektívába helyezni Sugar életében. Odafigyel rá, törődik vele, együtt örül az örömeinek, együtt szomorkodik vele, ha bánatos. Igazából pont az volt a rettentő érdekes Even karakterében, hogy túl sok mindent nem is tudnék róla mondani a fentieken kívül. Rettentő szerethető, félre nem értsetek. De igazából a történet szempontjából értékeljük őt, azért mert elfogadó és kedves, amolyan ölelgetnivaló ember, akinek megköszönöd, hogy akad még ilyen a világon. 

Even pedig szépen, lassan kirángatja Sugart a gödörből, amibe többek között és leginkább a családja lökte. Megmutatja neki, hogy nem muszáj bezárkóznia, hogy lehetnek céljai az életben, hogy merhet álmodni. 

Az út nem nehézségektől mentes, az biztos. De ettől válik az egész olyan igazivá. Nem egy álomszerű ébredés, ahol Even megjelenik, és csettintésre minden megoldódik. Közel sem. Lassú az egymásra találás is, lassú a gödörből kimászás is. Viszont ezt a nehéz utat végig kell járni, és kifejezetten jó követni a folyamatot. 

Érzelmileg nagyon magával ragad a regény, hol elborzaszt, hol megmosolyogtat. Határozottan hiánypótló, nem igazán olvastam még hasonlót sem, főleg nem a tökéletes YA hősnők világában. (Utálom ezt az általánosítást, de azért van alapja.) 

Szóval érdekes olvasmány volt, még ha sokszor picit nehezen is azonosultam Sugar problémáival. És csak még nehezebb lett, amikor letettem. Őszintén szólva meglepett az írónő a befejezéssel, abszolút nem voltam felkészülve rá, bár utólag megértem kicsit, miért ez lett - még ha nem is örülök neki. 

Mindenesetre ha valaki hasonló megnemértéssel figyeli ezeket a túlsúlyos szereplős műsorokat, határozottan ajánlom a könyvet. Ez a könyv beszél a miértekről is, és nem csak arról szól, hogyan fogadd el magam minden plusz kilóval együtt. Ezzel együtt pedig megmutatja, hogy kövéren vagy gebén, mind csak esendő emberek vagyunk...

AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7390_sugar-20161122_110335.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Mostani játékunk során a Sugarhoz hasonló telt hölgyeké lesz a főszerep, hisz ők is pont annyira értékes tagjai társadalmunknak, mint vékonyabb társaik.
Minden állomáson olvashattok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, kire gondoltunk, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Amennyiben mindegyik megfejtéssel megpróbálkoztatok, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három példány egyikét.
Segítségül annyit elárulunk, kivétel nélkül mindegyikük olyan gyönyörű és közismert nő, aki bebizonyította a világnak, a szépség és az érték belülről fakad.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Az 1954-es születésű hölgy számára saját műsora, a The ….. ……. Show hozta meg a hírnevet, amely egy Amerikában futó beszélgetős műsor. Az illető egyike a 20. és 21. század leggazdagabb és legbefolyásosabb amerikai személyiségeinek.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11/27 Dreamworld
11/28 Sorok Között
11/29 CBooks
11/30 Könyvvilág
12/01 KönyvParfé
12/02 Deszy könyvajánlója
12/03 Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések