Breaking News

Jojo Moyes: Tengernyi ​szerelem {Értékelés + Nyereményjáték}

Jojo Moyes: Tengernyi ​szerelem

A blogturnéról




Jojo Moyes idén már meghódított minket a Mielőtt megismertelek és a Miután elvesztettelek blogturnék során. Év végén a Cartaphilus Kiadó a Tengernyi szerelemmel kedveskedik a Moyes-kedvelők számára. A könyvet a Blogturné Klub négy bloggere mutatja be Nektek, s ha a turnéval tartotok, tiétek lehet a könyv egy példánya is!

Eredeti cím: The Ship of Brides
Kiadó: Cartaphilus
Oldalszám: 512
Fordító: Todero Anna
ISBN: 9789632664484
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,73)
Megrendelési link
1946-ban ​​járunk, amikor szerte a világon fiatal nők ezrei kelnek útra, hogy
csatlakozzanak a háború idején megismert vőlegényükhöz, férjükhöz. Sydneyből is több száz ifjú asszony tart Angliába a Victoria fedélzetén. A hajó nem pompás óceánjáró, hanem sok viszontagságot látott repülőgép-hordozó, melyen egész seregnyi tengerész és tiszt szolgál, illetve utazik, szigorúan elkülönítve a női részlegtől.
A négy főszereplő – Frances, a zárkózott ápolónő, a gazdag családból való, elkényeztetett Avice, a komolytalan, alig tizenöt éves Jean és az őszinte, nyílt természetű Margaret – egy kabinba kerül, s a hathetes utazás alatt sok mindent megtudnak egymásról és önmagukról. Sorra kiderül, hogy mindenkinek van valamilyen féltett titka, és a múlt bonyodalmait csak még terhesebbé teszik a jelen váratlan fordulatai, melyek akár egészen új irányba terelhetik a lányok életét. Hogy az átélt örömök, félelmek és megpróbáltatások után végül mindenkinek jól alakul-e a sorsa, az csak sok év elteltével derül ki…

A világszerte méltán rendkívül népszerű Jojo Moyes ebben a megtörtént eseményeken alapuló, érzelemgazdag regényében is mesteri ügyességgel szövi egymásba a történet szálait. Olvasói ismét bátran a szereplők útitársául szegődhetnek, a közös utazásban bizonyosan nem fognak csalódni.

„Sziporkázó regény barátságról, családról, szerelemről.” (Woman & Home)

"A Londonban született Jojo Moyes az egyik legnépszerűbb, legismertebb angol romantikus bestsellerszerző. Pályáját újságíróként kezdte, dolgozott Londonban és Hongkongban is, majd első regénye, az Oltalmazó eső megjelenése után szabadúszó író lett. Jelenleg egy essexi tanyán él családjával, férjével és három gyermekükkel.
Moyes két alkalommal is elnyerte „Az év romantikus regénye” elnevezésű rangos brit díjat – legutóbb a kiadónk Carta Light sorozatában többször is megjelent Az utolsó szerelmes levél című kötettel. Legismertebb bestsellere a Mielőtt megismertelek, melynek nagy sikerű filmváltozatát 2016-ban mutatták be."

Az első mondat:


"Mintha villámcsapás ért volna, amikor újra megláttam."

Véleményem


Ez a harmadik könyvem Jojo Moyestól, de bizonyos értelemben csak a második, hiszen az első összetartozó kettős volt, a Mielőtt megismertelek első és második része. Így kíváncsi voltam, milyen lesz ez az új könyv, ez az újabb esély. A Mielőtt megismerteleket addigra mindenki melegen ajánlotta, érkezett a film, ez viszont felderítetlen terep, így bizonyos szempontból csak most ismerkedem az írónővel.

És azt kell mondanom, érdemes volt belevágni a megismerkedésbe. A Tengernyi szerelem teljesen más történet, mint a Mielőtt megismertelek volt, mégis stílusában ott van valami tipikus "Jojo Moyes-os". Felismertem benne, ami bizonyos szempontból természetes. Szóval hiába a teljesen más történet, ez a része így is ismerős volt a könyvnek.

Ami a történetet illeti... Muszáj szót ejtenem arról, mennyire zseniálisnak tartom az alapötletet. Úgy tűnik, ez a hét ilyen, olyan könyveket sodor utamba az élet, amelyek a történetelem egy-egy elfeledett szeletét veszik elő és dolgozzák fel. Olyasmit, amiről lehet, hogy nem is hallottál még, amiről lehet, hogy nem is gondolkoztál még, de rendkívül érdekesek.

Így, bár szeretem a történelmet, én sem hallottam még erről a hajóról, bár mivel annyira a történelem perifériájáról érkezett, ez talán nem is meglepő. De a téma már tulajdonképpen foglalkoztatott. Annak idején, amikor az Outlandert először olvasni kezdtem, rögtön elgondolkodtatott a kezdő szituáció, és amikor ugyanezt láttam a tévésorozatban is, talán még inkább. Milyen lehet vajon a házasoknak újra találkozni hosszú évek távolléte után? Az eltelt években mindketten megváltoztak, ráadásul olyan változásokról van szó - a háború rajta hagyja a nyomát mindenkin -, ami nem kicsi. De könnyen lehet, hogy aki otthon maradt, szerencsés volt, és viszonylag nyugodtan átvészelte a háborút - persze aggodalmakkal és nehézségekkel, de mégis... könnyen lehet, hogy a férj gyökeresen megváltozva tér vissza a csatamezőkről. Külön érdekes a helyzet, ha friss házasokról van szó, akik még alig ismerték egymást, amikor hosszú évekre elválasztotta őket az élet. Aztán az is lehet, hogy maga a háború gyorsította meg az eseményeket, és hozott össze olyan házaspárokat, akik lehet, hogy a dolgok normál lefolyása mellett el se jutottak volna a menyegzőik.

Csupa-csupa érdekes kérdés, Jojo Moyes pedig megtalálta a történelemnek azt a falatkáját, amelyen keresztül érdekesen kutathatja a választ ezekre a kérdésekre. Ugyan a történetet 2002-ben indítjuk, mintegy visszaemlékezve - egyébként a nagy felismerés jelenete az elején nagyon tetszett -, utána kapcsolunk át 1946-ra, amikor is - ahogy a fülszöveg is elmondja - fiatal nők ezre kelnek útra, hogy újra találkozzanak férjeikkel, vőlegényeikkel.

Mi a rizikós és izgalmas, ha nem ez? Csupa-csupa meggyötört szív összezárva hosszú időre, sok-sok lehetőséggel. Nyilván már önmagában az is rendkívül érdekes téma, amit fent vázoltam, de sok más is terítékre kerül: új barátságok, valószínűtlen sorsközösségek, frissen szövődő románcok...

Habár a regény maga fikció, nagyon tetszett, hogy nem csupán az ötlet valós, hanem az írónő belecsempészett egy kis valódit is. Különleges hangulatot adtak a regénynek, hogy a fejezetek elején valós visszaemlékezésekből olvashattunk részleteket. Látszik, hogy nem kevés kutatómunka előzte meg a regényt, és valahogy az olvasás érzése is más, tudva, hogy ugyan fikció, de valójában több valódi tapasztalat összegyúrása egy regénnyé.

Jojo Moyeshoz méltóan egyébként érzelmekben nem lesz hiány: akadnak szomorúbb, megható és kifejezetten vidám részek is - akik hajlamosak a pityergésre, már akár készíthetik is a zsepiket.

A nagy csavar is nagyon tetszett, ami miatt pluszban izgulhatunk: azt ugyanis tudjuk, hogy visszaemlékezésről van szó, de hogy ki a visszaemlékező a szereplők közül? Ez fenntart némi kellemes feszültséget, és hajtja előre az embert olvasás közben.

Magába a cselekménybe nem mennék bele mélyebben és a szereplőkbe sem - ez talán kissé rendhagyó, de szerintem érdemes olvasás közben megtapasztalni, ki hogy került a hajóra, ki milyen helyzetből indul. Bőven elég az kiindulásként, ami a fülszövegben is ott van, a kérdőjelek pedig maradjanak kérdőjelek az olvasásig. 

Ha valami negatívumot kellene mondanom, az az lenne, hogy számomra kicsit lassú volt a regény - főleg az elején. Nagyjából értem a miérteket, felvezető, történelmi háttér, meg persze írtam, a Jojo Moyes stílus, ami érzésem szerint sohasem túl kapkodós, ettől függetlenül a könyv elején kissé... ha nem is unalmas volt a könyv, de nem is túlságosan izgalmas. 

Összességében: Jojo Moyes rajongók előre! Az ötlet számomra mindenképp csillagos ötös, a kivitelezés azért lehetett volna jobb is, de akit kicsit is érdekel a téma és szereti az írónő stílusát, valószínűleg nem fog csalódni.

AJÁNLOM


Nyereményjáték


Jojo Moyes minden alkalommal elrepít minket a romantika birodalmába. Mit olvastatok tőle eddig? Most teszteljük! Nem kell megijedni, csak egy kis idézetes ki mit tud?-ra hívunk titeket! Minden állomáson találtok egy idézetet Moyes valamelyik könyvéből. A feladat - értelemszerűen - az, hogy kitaláljátok, melyik könyvből származik az idézet!

– Szerinted miért nem ír ma már senki ilyen szerelmes leveleket? – kérdezi inkább, és előhúzza a táskájából az egyik borítékot. – Úgy értem, persze vannak sms-ek, e-mailek meg ilyesmi, de senki nem ír már ilyen stílusban, nem? Ma már senki nem fedi fel úgy az érzéseit, ahogy ez az ismeretlen szerelmes tette.

a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


12.15. - Szembetűnő
12.16. - Zakkant olvas
12.17. - Deszy könyvajánlója
12.18. - Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések