Breaking News

E. L. James: A sötét ötven árnyalata {Értékelés + Nyereményjáték}

E. L. James: A sötét ötven árnyalata

A blogturnéról




Már a mozikban A sötét ötven árnyalata film, de azért nem szabad megfeledkezni az alapjául szolgáló könyvről sem! Főleg, hogy a Libri gondozásában megérkezett a vadiúj változat a friss és ropogós filmes borítóval, és annak extráival: kulisszák mögötti fotókkal a forgatásról valamint egy exkluzív részlettel a második kötet Christian szemszögéből, avagy a Grey folytatásából!  
A Blogturné Klub a filmes láz közepette, február 12-én indul el négy állomásos turnéjára, hogy kicsit körüljárja ezt a nagy érzelmeket generáló sorozatot és a második kötetet. Tartsatok velünk, és ha szerencsétek van, a könyv egy példányát is megnyerhetitek!

Kapcsolódó bejegyzések:




Eredeti cím: Fifty Shades Darker
Kiadó: Libri
Oldalszám: 728
Fordító: Simik Bálint
ISBN: 9789634331230
Sorozat: Árnyalat trilógia 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (3,88)
Megrendelési link
A film bemutatásával egy időben megjelenő kiadás EL James forgatáson készült fotóival,
és az azokhoz tartozó kommentárokkal kiegészítve kapható! A kötet ezen kívül beleolvasó részletet is tartalmaz a hamarosan megjelenő új regényből: A sötét ötven árnyalata Christian Grey szavaival.
A titokzatos fiatal milliárdos, Christian Grey sötét vágyaitól elbátortalanodva Anastasia Steele kilép a kapcsolatból, új lapot nyit az életében, és elhelyezkedik egy seattle-i könyvkiadónál. De Christian iránt érzett szerelme olthatatlan, és amikor a férfi új megállapodást ajánl fel neki, Anastasia képtelen ellenállni. Újra lángra lobban perzselően érzéki viszonyuk, és a lány egyre többet tud meg megszállott kedvesének titkairól. Míg Christian a múltat akarja maga mögött hagyni, Anastasiának le kell számolnia a férfi korábbi partnerei iránt érzett dühével és féltékenységével, és meg kell hoznia élete legfontosabb döntését
Az Ötven árnyalat-trilógia 150 millió példányban fogyott világszerte.

Ébren tart a vágy, az izgalom, a szenvedély. Ez az INSOMNIA könyvek birodalma. Ne várd a hajnalt, olvasd ki az éjszakát!

Az első mondat:


"Visszajött."

Véleményem


Tudjuk le az elején, repüljenek aztán a kövek, és miután mindenki távozott, akit nem érint a hüvelygomba ez az értékelés, belevághatunk a lényegi részbe. 

Igen, én szeretem A szürke ötven árnyalata sorozatot, minden hibája ellenére. Akinek ezzel gondja van, lelke rajta, de ne az enyémen - szóval kéretik a negatív kommenteket megtartani, a kölcsönös béke érdekében. Avagy ha mérhetetlen gyűlölet fűt, amint meghallod a szürke és az árnyalat szavakat egy mondatban, még most hagyd abba az olvasást, és feküdj le nyugodt álmokkal. Én szóltam! 

Most, hogy ezt tisztáztuk, haladhatunk tovább. Évekkel ezelőtt olvastam először A sötét ötven árnyalatát, és azóta többször elő-előkerült, és ki merem jelenteni, hogy ez a kedvenc részem a sorozatból. Emlékszem, amikor először befejeztem A szürke ötven árnyalatát, és ott volt az a félelmetesen idegesítő függővég, a magyar változat meg még nem volt elérhető, rögtön nyúltam a másodikért angolul, mert tudnom kellett a válaszokat. 



Aztán persze némileg csalódást keltő volt, hogy a dolgok ennyire hamar elsimultak a két szereplő között, még ha nem is bánom, hogy nem szenvedtek túlságosan sokáig. Ennek ellenére igazából nem panaszkodom, örültem az új felállásnak, ami ebben a könyvben érkezik. Ez a könyv az, ami a legizgalmasabb a sorozatban. Az első részben ez az alá-fölérendeltségi dolog persze érdekfeszítő, és nyilván az emberek 90%-ának újszerű és borzongatóan furcsa volt, ezzel együtt a történet szerintem sokkal erősebb ebben a részben. 

Egyrészt nagyon tetszik, ahogy Ana jobban kiáll magáért, még ha nem is mindig, és szépen, lassan kezdenek párosként összecsiszolódni. Vannak konfliktusok, nem is kicsik, de mindketten engednek a másik kedvéért. Akárhogy is, a sikeres párkapcsolat alapja pontosan ez lenne. Ezek persze extrém körülmények, de a lényeg ugyanaz. 

Egyébként ha firtatni akarjuk a sorozat sikerét, akkor szerintem pontosan ez lenne az egyik kulcs. Nem a szexjelenetek, bár nyilvánvaló, hogy a nők sem zárkóznak el az ilyesmitől - maximum nem reklámozzák olyan nyíltan, mint a pasik. Mindenesetre az egyik kulcs szerintem Christian és a benne végbemenő változat. Régi klisé, de bizony sok szempontból még mindig igaz: a nők szeretik, ha azt érezhetik, hogy jobbá tették a férfi életét, vagy akár magát a férfit. Ja, ja, tudjuk, így lesznek a papucsok, de ettől még a vágy nem változik. Más kérdés, hogy ez általában nem működik, de a Szürke ötven trilógia pontosan a fantáziálásról szól. 

Na de vissza a könyvre! Ana és Christian történetének sok kulcspontja ebben a kötetben van. Nem spoilerezek, hátha még valakinek kimaradt, mindenesetre többször meglepődtem, amikor először olvastam a könyvet, és voltak kifejezetten feszültséggel teli pillanatok - és nem a szexuális feszültségre gondolok. 



Ezenkívül megvan az, amit már az első részben is annyira szerettem: a humor. A napokban a film kapcsán beszélgettem az egyik kolléganőmmel, és ugyanarra jutottunk: néhol a szexjeleneteket már túl soknak is éreztük, a kolléganőm odáig ment, hogy nemes egyszerűséggel átlapozta őket. De ez mit sem változtatott azon, hogy Ana és Christian párbeszédei, és még inkább e-mailváltásai kifejezetten viccesek. 

Ehhez jön még az, hogy a bűnügyi szál is ebben a legizgibb. Nem túlságosan meglepő, nem kifejezetten fordulatos, önmagában talán gyenge is, de azért egy kicsit megfűszerezi a könyvet. 

Természetesen ezzel nem mondom, hogy a könyv hibátlan. A megfogalmazás nem kimondottan választékos, sőt... A belső istennőzés például még mindig komikus, de nem a jó értelemben. Az is igaz, amit említettem, hogy a bűnügyi szál kicsit gyenge, bár tény, hogy a könyv nem is arra hajt, hogy az legyen, a fókusz Ana és Christian kapcsolata, minden más csak eszköz, hogy ez kibontakozzon. 

Ami a fordítást illeti... Őszintén szólva én magam is nehezen hiszem el, de összességében nem vagyok elégedettebb az új változattal. A Tótisz fordításban sok nevetséges félrefordítás akadt, de valahogy összességében mégis olvasmányosabbnak találtam. Az új fordításban néhol erőltetettnek tűntek a kifejezések, itt-ott még képzavart is éreztem, és sajnos vannak kifejezések, amiknek az új fordításával egyszerűen nem tudok megbirkózni. (Gondolok itt például a Laters Csumi-ra való lefordítására. Jaj.) 

Az új kiadás viszont tartalmaz két kifejezetten izgalmas extrát. Az egyik egy sor fotó a forgatásról. Érdekes volt elnézegetni őket, és elolvasni a szerző kommentjeit - már csak belegondolni is szuper abba, milyen érzés lehet látni a könyvedet életre kelni. De az izgalmasabb extra egy hosszabb részlet a Grey folytatásából, azaz A sötét ötven árnyalatának Christian szemszögéből. Ha egy könyvet várok a másik szemszögből, az határozottan ez, úgyhogy bevallom, előbb a könyv végére lapoztam, és elolvastam a részletet, és csak utána álltam neki magának a regénynek. Kíváncsian várom, a részlet alapján izgalmas lesz. 

AJÁNLOM 



Blogturné extra


Azt hiszem, a magam részéről annyi mindent osztottam meg az utóbbi időben A sötét ötven árnyalata film kapcsán itt is, Facebookon is, hogy már unjátok is. Mindenesetre ha visszakeresnétek, katt az Árnyalat trilógia hírek címkére

Addig is pedig mutatom az én példányomat:


Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által közzétett fénykép,



Nyereményjáték


Asszociálós játékra fel! 
Mostani játékunk az Árnyalat trilógia első kötetéből szedtünk össze dolgokat. Minden állomáson találtok egy fotót, ami a sorozatban szerepelt, és egy bizonyos szónak vagy kifejezésnek kellene beugrania róla. Ez persze így elég random lenne, de ne aggódjatok, adunk kapaszkodót! A fotók mellett megadjuk azt is, hány karakteres (tehát a több karakterből álló betűk, pl. ny, sz stb. nem egynek számítanak) a megfejtés és még egy-egy betűt is megmutatunk. 
Találgatásra fel! 

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



_ _ _    T _ _ _ _ _    _ _


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


Nincsenek megjegyzések