Breaking News

Hallgasd meg Hannah monológját a 13 okom volt sorozatból!

Valószínűleg a Tizenhárom okom volt legfontosabb és legütősebb részlete az, ami rögtön a könyv elején olvasható, azaz Hannah kazettáinak felvezetője.

Emlékszem, amikor először olvastam, mennyire meglepett. Egyszerű, nem is túlságosan hosszú, de üt. Talán még meg is torpantam hirtelen az olvasásban, ugyanis ez az a magaslabda, amit aztán később lecsapnak.


Aki esetleg nem olvasta volna a könyvet, annak röviden: Hannah Baker egy gimnazista lány, aki öngyilkos lett. Halála előtt készített egy sor kazettát, amire felvette az okokat: nevezetesen 13 emberről, akik szerepet játszottak a tetteikkel abban, hogy végül az öngyilkosság mellett döntött. A történet már Hannah halála után indul, amikor is Clay, a főszereplő kézhez kapja a kazettákat. A regény elején fogalmunk sincs, miről van szó, de amikor elkezdi hallgatni, rögtön nyilvánvalóvá válik: a kazettákon az okok vannak, és ha megkaptad a kazettát, te vagy az egyik.

Valószínűleg ez a legismertebb részlet a könyvből, és már csak azért is jó marketingelem, mert gyakorlatilag néhány mondatban összefoglalja, miről is szól a könyv, már szükség sincs igazán fülszövegre. Annak idején már a könyv hangoskönyv változatából is sokan idézgették ezt a részt, a legtöbb fanmade Tizenhárom okom volt előzetes alapja is ez volt - az én személyes kedvencemé is.

A sorozat közeledtével számíthattunk rá, hogy a monológot használni fogják, és így is történt: egy-egy részletet már hallhattunk is belőle itt-ott videókban. Most azonban megérkezett a teljes monológ!

Íme:
A sorozat március 31-én debütál Netflixen.


Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.
Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.
„Lenyűgöző első regény. Jay Asher olyan őszintén és keresetlenül meséli el a történetét, hogy a tragédiát megrázkódtatóan valódiként éljük át.”
– Gordon Korman
„Okos, eredeti ötlet, erős hang, tökéletes adagolás. Olyan, amit nem tudsz letenni. Jay Asher kitűnő történetmesélő.”
– Chris Crutcher


Nincsenek megjegyzések