Breaking News

Ismerd meg Cassandra Clare-t!

Cassandra Clare 1973. július 27-én látta meg a napvilágot. Vagyis, ha pontosak akarunk lenni, ennél azért jóval később, hiszen Cassandra Clare már az írónő. Valójában Judith Rumeltként látta meg a napvilágot, álnevet később választott csak magának, amikor írni kezdett.

De először térjünk vissza a gyerekkorára! Cassie Teheránban született, bár szülei amerikaiak voltak. Édesapja hivatása miatt gyakran költözködtek, így a kis Cassie már gyerekként bejárta a világot: élt Svájcban, Angliában és Franciaországban is. Sőt, megjárták a Himaláját is, ahol a kis Cassie állítólag egy hónapig édesapja táskájában élt. A középiskolát már Los Angelesben végezte, a Windward School nevű iskolába járt, itt gyakran szórakoztatta társait saját történeteivel. Azóta hol Kaliforniában, hol New Yorkban éli napjait. Itt különböző magazinoknál dolgozott, beleértve például a The Hollywood Reportert. Életének ebben a szakaszában kénytelen volt olyan „izgalmas” hírekről tudósítani, mint Brad és Angelina utazgatásai vagy Britney Spears ruhakollekciója.Az utazástól azonban nem tudott teljesen elszakadni. Állítása szerint gyerekkorában természetesnek vette a dolgot, felnőtt fejjel azonban egyszerűen szeret utazni. A dedikálásokon kívül kutatási célzattal is szokott utazgatni. A Pokoli szerkezetek írása előtt elment Londonba, a Gonosz fortélyok miatt Los Angelest járta körbe, legutóbb pedig a Vatikánban volt. Ilyenkor mindig rengeteg fotót is készít, hogy pontosan le tudja írni a helyszíneket, ahol a történetei játszódnak.

2006 óta főállású író, és reményei szerint örökre hátat fordíthat annak, hogy Paris Hiltonról kelljen írnia. Első profi írása, amit eladott egy The Girl's Guide to Defeating the Dark Lord (Egy lány útmutatója a Sötét Úr legyőzéséhez) volt, ami egy vicces fantasykkel foglalkozó Baen antológiában jelent meg.

Cassie gyűlöl egyedül otthon dolgozni, mert állandóan elterelik a figyelmét a tévéműsorok és a két macskája, ezért inkább helyi kávézókban és éttermekben alkot. Szeret barátai társaságában írni, akik segítik abban, hogy betartsa a határidőket. Velük együtt gyakran tart saját szervezésű "írótáborokat" is, amikor is néhány hétre beveszik magukat valamelyik európai városba.

Férjével, Josh-sal él, alig néhány percre legjobb barátnőjétől, Holly Black-től. 

Clare zsidó, de állítása szerint a családja nem túl vallásos. Ennek ellenére fontosnak érezte, hogy Simon karakterével behozzon egy zsidót is az Árnyvadász világba, és kifejezetten izgalmasnak találta, hogy a vámpírmítoszt, ami a keresztekkel annyira a keresztény vallásra épít, megspékelje egy zsidó vámpírral.Amit még a személyes életéről tudunk, hogy bántalmazták már szexuálisan. Az Elveszett lelkek városa megjelenése után sokan keresték meg ezzel a témával kapcsolatban, ő pedig egy posztban tisztázta a dolgokat, és elmondta, hogy a kérdés őt is érinti, nagyon is közelről.

Cassie állítása szerint az utazások alatt mindig a könyveivel vigasztalódott, így nagyon korán elolvasott rengeteg klasszikust is. Kedvenc könyvei közé tartoznak Jane Austen könyvei, illetve A gyűrűk ura és a Harry Potter sorozat. Első regényét is Jane Austen hatására írta, egészen pontosan az egyik novellája alapján. A címe Beautiful Cassandra, azaz Gyönyörű Cassandra volt. (Igen, Cassandra!) Nem is olyan régen pedig azt írta, van egy Jane Austen feldolgozás ötlete regényhez. Utóbbi két témában pedig fanfictionöket írt.

A fanfictionjeivel már azelőtt ismert lett netes körökben, hogy megjelent volna első saját regénye. Sokan éjszakákat fenn maradtak arra várva, hogy érkezzen az új fejezet, és rengeteg olyan olvasója is akadt, akik még azt is vállalták, hogy a kedvéért angolul olvassanak. És bizony rengeteg rajongójának az ő ficjei jelentették a belépőt a fanfiction világába is.

A Gyűrűk ura fanficjének a címe The Very Secret Diaries, azaz A Nagyon Titkos Naplók volt.

Harry Potter témában egy teljes trilógiát alkotott, ami összesen majdnem egymillió szót tesz ki, és hozzávetőleg 2900 oldalt. Ezek összefoglaló neve a Draco trilógia, egészen pontosan sorrendben: Draco Dormiens, Draco Sinister és Draco Veritas. Ezeket Cassie 2000 és 2006 között írta. A történet főhőse – ahogy a címből is következik – Draco Malfoy volt és a testcsere. Azért írom múlt időben, mert a történeteket leszedte az internetről (kéz alatt azért még terjednek a letöltőlinkek), mert állítása szerint már nem volt velük teljesen elégedett.

Fanfictionjeivel kapcsolatban már akkor felmerült a vád, hogy sokszor más történetekből meríti az ötleteit. Ma pedig sokan állítják, Cassandra Clare rengeteg elemet emel át saját korábbi fanfiction történeteiből a regényeibe, és ezért szedette le őket az internetről.

Fanfictionjeit Cassie egyébként még Cassandra Claire néven jegyezte, csak amikor megjelent a regénye, tűnt el álnevéből az a bizonyos i betű, amelyet még ma is sokan kiírnak, ha őt emlegetik.
Álnevét egyébként tudatosan választotta. A Cassandra szeretett írónője, Jane Austen nővérének a keresztneve. A Clare pedig egy tartomány, ahonnan a nagymamája származik. Cassie szerint egyébként az eredeti nevét (a fent már emlegetett Judith Rumeltet) túl nehéz kiejteni és leírni. Valódi nevét nem is szívesen reklámozza, a legtöbben nem is ismerik csak Cassandra Clare néven.

Amit még tudni lehet róla, hogy sok más írónővel ápol közeli kapcsolatot. Legjobb barátnője Holly Black, akivel hamarosan közös történetet is írnak, és akivel szokásukká vált, hogy beleírják egymás szereplőit egymás könyveibe. (Erről külön posztban írok majd még.) De barátnői közé tartozik például Libba Bray, Maureen Johnson és Sarah Rees Brennan is. 

Nagy sorozatnéző. Az évek alatt a rajongói rengeteg rajongásával találkozhattak már a Gossip Girltől a Sherlockig, és ezek gyakran hatással vannak a munkáira is: Ty például nem véletlenül lett Sherlock rajongó, ahogy az sem véletlen, hogy annak idején Ed Westwick is a hangoskönyvei felolvasói között volt.

Emellett nagyon szeret varrni - szinte mindig saját maga által tervezett és varrt ruhát visel, az pedig kifejezetten vicces, hogy sokszor a Holly Black-kel közös turnéin összeöltöznek - ezeket szintén Cassie maga varrja.

Ha valaki szeretné esetleg meglepni valamivel: imádja a cipőket, és a minél őrültebb cipőket.


Nincsenek megjegyzések