Breaking News

M. Kácsor Zoltán: Utazás ​Dínómdánomba {Értékelés + Nyereményjáték}

M. Kácsor Zoltán: Utazás ​Dínómdánomba

A blogturnéról




A Kolibri kiadónál megjelent M. Kácsor Zoltán Utazás Dínómdánomba c. mesekönyve, mely a dinoszauruszok világába kalauzolja olvasóját. Ennek örömére a Blogturné Klub három tagja bemutatja a világ legbékésebb T-Rexének és barátainak izgalmas utazását.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezeket a mókás dínókat, az Áldozatok völgyét, és vessetek egy pillantást a földi paradicsomukra, amit pattogatottkukorica-mezők tarkítanak.

Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 176
Illusztrátor: Kecskés Judit
ISBN: 9786155633560
Sorozat: Zabaszauruszok 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: -
Moly link
Megrendelési link
Hallottál már Rilexről, a világ legbékésebb tirexéről? Tudod-e, miért éppen az ő szájában
lakik Kunyi, a pimasz keselyű? És hogyan ismerik meg Barmolt, a raptort? Minden kiderül, ha velük tartasz izgalmakkal teli útjukon: éld túl te is a Zabaszaurusszal való találkozást, kelj át az Áldozatok völgyén, és osonj be egy sárkánybarlangba!
Irány Dínómdánom, a dínók földi paradicsoma, ahová csak csúszdán lehet bejutni. Ideje felfedezni a pattogatottkukorica-mezők és a Halászlé-tó hazáját, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik, és olykor a falak is fehér csokiból vannak…

Az első mondat:


"Rilex, a tirex a Dínódombok egyik távoli barlangjában élt, a Szaurusz-szigetek egyik eldugott kis zugában."

Véleményem


Ez a könyv valószínűleg nem jöhetett volna jobbkor, hiszen újfent lázát éljük a dínóknak a Jurassic Park folytatásokkal a képben. De aztán ahogy olvasni kezdtem, elgondolkoztam. Vajon valóban csak a Jurassic Park miatt? Visszaemlékezve gyerekként valamiért elképesztően vonzott a dinoszauruszok világa. Nem tudnék rá konkrét magyarázatot adni, miért. Talán mert ezek nem valóságos lényeg, mégis mindenki elfogadja, hogy léteztek - ez pedig valahogy racionalizálja, hogy létezhetnek/létezhettek olyan dolgok, amik most nem, és ez nem jelenti azt, hogy nem voltak. És akkor ennyi erővel minden mese és varázslat is igaz lehet? Vagy egyszerűen azért ilyen vonzóak, mert nagyok és veszélyesek és misztikusak? Fene se tudja, de az biztos, hogy imádtam őket. Imádtam azon ámuldozni, mekkorák voltak, kedvenceimmé váltak az emberi méretekhez hasonlító képek, mert hát mégis az adta meg az igazi arányokat, büszke voltam magamra, amiért ismertem és ki tudtam mondani ezeket a bonyolult, kacifántos neveket... Valahogy beszippantott a dínók világa, igen, kislányként is. 

A dínókra vonatkozó tudásom persze az évekkel megkopott, de a varázslat még mindig megvan - nem véletlen, hogy a Jurassic Park is visszatért. Úgyhogy helyből onnan indultunk, hogy kicsit visszarepített a könyv gyerekkorom rajongásának tárgyaihoz, ami már jó pont. 

De ez a könyv egész máshogy fogja meg a sztorit, mint ahogy általában. Mert hogy veszélyes vagy barátságos dínókat már láttunk, az egy dolog. De ebben a mesében a dínók egyenesen viccesek! 

A történet már önmagában véve is mesésen abszurd: adott nekünk egy növényevő T-Rex (igen, annyira még az én tudásom sem kopott meg, hogy nem tudjam az alap dolgokat a legendás dínóról), aki nem hajlandó csak növényeket és döghúst enni. És nagyon-nagyon szeretne dínó barátokat, de mindenki fél tőle - olyan elhivatott, hogy még a fogait is hajlandó kihúzni, hogy kevésbé rettegjenek tőle, csakhogy azok állandóan visszanőnek. Aztán adott nekünk egy kotnyeles madár, aki beköltözött a kérdéses T-Rex szájába. Végül pedig egy velociraptor, akinek van jó pár lyukas foga - T-Rexünk, Rilex pedig amilyen jámbor, szeretne segíteni neki - így hopp, kikapja az összes rossz fogát. Így hát van nekünk harmadiknak egy raptorunk, aki képtelen vadászni sőt, még megrágni is az elé tett húst, mindennek a tetejében pedig még normálisan beszélni sem tud fogak nélkül.

Ez tehát a mese eleje, innen indulnak neki hőseink a küldetésnek, melynek végén egy szakavatott fogdoktor várja őket, aki egyrészt segít velociraptorunkon, másrészt kitanítja Rilexnek a fogászmesterség csínját-bínját. Csak hát odáig el is kell jutni, ez jelenti a kalandot. Maguk mögött hagyják az otthonukat és természetesen mindenféle próbatételt és nehézséget kell leküzdeniük, hogy célba érjenek - ahogy ezt már a meséktől megszokhattuk. 

Azt hiszem, az már ennyiből is nyilvánvaló, hogy ez a kötet nem feltétlenül a reális oldaláról fogja meg a dínók sztoriját, semmiképp sem nevezném tanító jellegű sztorinak. De meséről van szó, úgyhogy felesleges is belemászni abba, hogy egy T-Rex nyilvánvalóan nem tud túlélni csak növényi táplálékkal, és hogy igen kicsit az esélye, hogy mindennek a tetejébe más dínókkal barátkozzon. Sok ilyen valóságtól elrugaszkodott elem van a történetben, de hát... ezt a könyvet annak tudatában kell olvasni, hogy mese, és nem is akar annál több lenni. 

Amint ez sikerül, már teljes nyugalommal tudjuk élvezni a poénokat és a sokszor abszurd és nevetséges csavarokat. Nem megyek bele részletekbe, de lesz belőlük jó néhány, főleg a sztori egy pontján.

Mindezeken felül a humor egy jó nagy részét tulajdonképpen a nyelvi játékosság szállítja - és nem csak a beszédhibás, selypítő szereplőkre gondolok, hanem a jelentéssel bíró nevekre, és az olyan szóviccekre is, mint amilyen például már a címben is szerepel. 

Persze ez nem jelenti azt, hogy a jó üzenet kimarad. Lehet, hogy nem akar tanítani a könyv, de azért a jó kis tanulságok nem maradhatnak ki a meséből - például az, hogy milyen fontos a barátság, és hogy a szeretteinkért kockáztatni igenis érdemes. 

Én jól szórakoztam, főleg Kunyi ment az agyamra lett nagy kedvencem.

AJÁNLOM

Blogturné extra - Belelapozó



Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,


Nyereményjáték


Mostani játékunkhoz ásót, vésőt, ecsetet ragadtunk, és kiástunk néhány dinoszaurusz csontot számotokra. Nektek nincs más dolgotok, mint a csontvázak alapján kitalálni, melyik blogger milyen fajta dínót talált.
Ha mind a három állomást teljesítitek, tiétek lehet a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyike.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


A turné menetrendje


07.13 - Deszy könyvajánlója
07.16 - Dreamworld
07.19 - KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések