Breaking News

Rick Riordan: Percy ​Jackson görög hősei {Értékelés + Nyereményjáték}

Rick Riordan: Percy ​Jackson és a görög istenek

A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Rick Riordan Percy Jackson és a görög istenek, valamint Percy Jackson görög hősei című kötetei. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere egy összevont turné keretein belül bemutatja, mennyire szórakoztató is tud lenni a görög mitológia, ha a tanárunk egy félvér… nevezetesen Percy Jackson.

Kapcsolódó bejegyzések:

Eredeti cím: Percy Jackson’s Greek Heroes
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 496
Fordító: Molnár Edit
ISBN: 9789633999196
Sorozat: Percy Jackson és az olimposziak kiegészítő
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: -
Moly link
Goodreads link (4,5)
Megrendelési link
Ki ​vágta le Medusza fejét? Ki nevelkedett egy nősténymedve mellett? Ki szelídítette
meg Pegazust? Ezt csak egy félisten tudhatja, és Percy Jackson részletesen be is számol Perszeusz, Atalanté, Bellerophón meg a többi nagy görög hős merész tetteiről. A Percytől megszokott vagány, pimasz stílusnak köszönhetően (ez szinte már elvárás az olvasók részéről), amit John Rocco vibráló grafikái tesznek teljessé, ez a gyűjtemény hamar a Rick Riordan rajongók népes és odaadó táborának vadonatúj kedvencévé válhat, de mindenkinek szívből ajánljuk, aki igazi hősökre vágyik. Szóval elő a lángoló lándzsákkal! Kanyarítsátok magatokra az oroszlánbőr köpenyeteket! Fényesítsétek ki a pajzsotokat, és töltsétek fel nyilakkal a tegezeteket! Négyezer évet repülünk vissza az időben, hogy szörnyeket nyakazzunk le, megmentsünk néhány királyságot, fenékbe lőjük egy-két istent,megszálljuk az Alvilágot, és gonosz haramiákat raboljunk ki. Hogy aztán, desszert gyanánt, fájdalmas és tragikus halált haljunk. Készen álltok? Zsír! Akkor indulás!


Az első mondat:


"ÉN CSAK A PIZZA MIATT VÁLLALTAM A MELÓT, OKÉ?"

Véleményem


Kíváncsi voltam, a görög istenes könyv után ez a könyv vajon mennyiben lesz más, és képes-e lesz-e szállítani azt a humort, amit a másik kötet. Nos, jelentem: képes. Ami pedig a másik dolgot illeti, hangulatában és felépítésében is nagyon hasonlít ez a kötet a másikhoz.

A humor adott, Percy pedig a sajátos stílusában, és itt-ott mindenféle hozzáfűzött megjegyzéssel, véleménymorzsával gazdagítja a sztorikat. Ráadásul ennek köszönhetően egyébként a mesékbe mindig csempész egy-két modern részletet, ami nyilvánvalóan kilóg belőlük, de egyrészt átjön a lényeg, másrészt nagyon fiatalos tőle az egész, így a fiatalok számára szórakoztatóbb és jobban fogyasztható. Végeredményben pedig a sztori így is, úgy is ugyanaz. Percy megjegyzéseivel kapcsolatban azért itt-ott ebben a részben talán egy fokkal több személyességet vártam, de hát, érthető az is, miért nem lett több - ez a kötet ugyanúgy olvasható önállóan, a Percy sorozattól függetlenül, mint az előző.

A kötetben 12 hős történetét olvashatjuk, ugyanúgy, ahogy az előző kötetekben, itt is fejezetekre osztva ismerhetjük meg a sztorikat. Kifejezetten jót nevettem a fejezetek címein, ugyanis nem csupán a hős neve fémjelzi a fejezeteket, hanem a kalandjai közül is kiemel valamit Percy - jellemzően viccesen és figyelemfelkeltően. És ha már szóba került a 12 hős, el kell mondanom, hogy le a kalappal Rick Riordan előtt. A görög mítoszok hősvilágát jellemzően nem a nők határozzák meg, gondoljunk csak arra, milyen hősök ugranak be elsőre az embernek: Thészeusz, Perszeusz, Héraklész... Nem véletlen, hogy egyik sem nő. Nem mondom, hogy a görög mítoszok nélkülözik a női szereplőket, mert az persze hazugság lenne, de hősök helyett ők inkább csak szeretők, káoszt szító istennők vagy épp szörnyetegek (esetleg ezek keverékei, mint pl. Medúsza, aki szeretőként megszívta, majd szörny lett belőle). Ebben a kötetben viszont Riordan úgy válogatta össze a hőssztorikat, hogy férfiakat és nőket is kapunk vegyesen. Bravó.

A magam részéről arra voltam a legkíváncsibb, hogy Percy hogyan meséli majd el vajon Perszeusz sztoriját - mert hát az elég nyilvánvaló, hogy Perszeuszt fura lenne kihagyni a buliból. Így aztán jót kacagtam, amikor a kívánságom rögtön az első sztorival teljesült, ugyanis Percy maga is megjegyzi, hogy a druszájával kezdi, mert hát... ez tűnik logikusnak. Egyébként ahogy már említettem, túl sok személyes megjegyzést itt sem tesz, ezt mondjuk a magam részéről kicsit sajnáltam.



A második sztorinál jött viszont az igazi meglepetés, az ugyanis Psyché története (oké, a könyvben nem így van leírva, de ezen most nem zavartatom magam). Ezt a sztorit kifejezetten imádom, és nagyon sok modern mese alapja, még ha nem is tudunk róla. Szóval igazán kellemes meglepetés volt itt látni ezt a mítoszt, ugyanis ezt azért nem szokás hőssztorinak tekinteni. Viszont ezen a ponton jöttem rá, hogy mégsem lesz itt akkora pasi egyeduralom, mint amire készültem. Többek között az amazonok is felbukkannak, ami most aktuális is a nagy Wonder Woman rajongás heteiben.

Összességében tehát abszolút nem bántam meg, hogy ebbe a kötetbe is belevágtam. Az elődjéhez hasonlóan rengeteg vicces beszólást kapunk, és nagyon sokszor viszkettek az ujjaim, hogy oldalanként többször megálljak és elkezdjem kiidézgetni a dolgokat, de nem tudom, meddig tartott volna így az olvasás, és hát... a fél könyvet kitenni Molyra azért nem lenne ildomos. A jó hír viszont, hogy mindenki beszerezheti, és akkor maga is meggyőződhet róla, mennyire vicces.


NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7399_pj_gorog_hosei-20170602_104242.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Mostani játékunk során nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik istenre vagy hősre gondoltunk az állomásokon található rövidke leírás alapján. Amennyiben minden állomást teljesítetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott könyvek valamelyikének egy példányát.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.

Zeusz félisten fiának már csecsemőként is nehéz sors jutott. Nagyapja egy jóslat miatt faládába záratta és a tengerbe dobatta édesanyjával együtt. A fiú később megölte Meduszát, megmentette és feleségül vette Andromédát, leigázta az anyjával erőszakoskodó uralkodót, majd évekkel később, akaratán kívül beteljesítve a jóslatot, végzett nagyapjával. 


A turné menetrendje


07/02 Deszy könyvajánlója
07/04 Dreamworld
07/06 KönyvParfé
07/08 Sorok Között
07/10 Deszy könyvajánlója
07/12 Dreamworld
07/14 KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések