Breaking News

Julie Klassen: A ​néma nevelőnő {Értékelés + Nyereményjáték}

Julie Klassen: A ​néma nevelőnő

A blogturnéról




A General Press Kiadó jóvoltából ismét időutazást tehetünk az 1800-as évek világába Julie Klassen kalauzolásában. A kirándulásra a Blogturné Klub hat bloggere vállalkozott, a turnéval tartva érdekességeket tudhattok meg a történetről. Sőt, ha részt vesztek a nyereményjátékon, még a könyv egy példánya is a tiétek lehet.


Eredeti cím: The Silent Governess
Kiadó: General Press
Oldalszám: 416
Fordító: Melis Pálma
ISBN: 9789634520450
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,02)
Megrendelési link
Olivia Keene épp egy lánynevelő intézetbe tart, hogy állás után érdeklődjön, amikor a
kíváncsisága letéríti az útjáról. A környék egyik nemesi családjának otthonában ugyanis estélyt adnak, és a lány mindenáron vetni akar egy pillantást az előkelő társaságra, és ha szerencséje van, a birtok tulajdonosára is, akit valamiféle titokzatos, megmagyarázhatatlan kapcsolat fűz az anyjához. Balszerencséjére azonban rajtakapják, ahogy egy fa mögött rejtőzve véletlenül kihallgat egy bizalmas beszélgetést a ház ura és annak fia, az ifjú Lord Bradley között. Egy beszélgetést, amely, ha kitudódik, óriási botrányba keverheti a családot. Lord Bradley ezért úgy dönt, ő maga ajánl munkát a lánynak, hogy ott tartsa a birtokon, amíg meg nem győződik róla, hogy nem ártó szándék vezeti. A két fiatal közti kényszerű ismeretség lassan szerelemmé mélyül, a múltjuk azonban veszélyezteti a törékeny vonzalmukat. Vajon van esélyük a boldogságra, ha a titkaik napfényre kerülnek?

Az első mondat:


"Évekig nem tudtam felidézni magamban azt a napot anélkül, hogy
fel ne ébredt volna a bennem szunnyadó égető bűntudat."

Véleményem


Bevallom, meglepett ez a könyv, ugyanis sok szempontból megtörte azt, amit a történelmi romantikusokról elkönyveltem magamban. Mindjárt kifejtem, miért. 

A történet izgalmasan indul: adott egy fiatal nő, aki lehet, hogy elkövetett egy bűncselekményt, így menekülni kényszerül. Útközben viszont véletlenül kihallgatja a helyi gróf kompromittáló beszélgetését, ami az öröklést akadályozhatja. Mivel nem kockáztathatják, hogy a titok kitudódjon, ott tartják a lányt, aki szép lassan nevelőnővé növi ki magát. 

Ez volt az egyik, ami nagyon tetszett a történetben. Nevelőnőkről viszonylag sokszor olvasni, itt valahogy mégis úgy éreztem, jobban körüljárja a témát a kötet, mint az átlag történelmi romantikusok. Nagyon szépen rávilágít, milyen speciális helyzetben is voltak a nevelőnők akkoriban: már nem számítottak szolgálónak, és nem csak azért, mert jóval műveltebbek voltak náluk. Másrészről viszont nem tartoztak az alkalmazóik köreibe sem. Így viszont az életük meglehetősen magányosan telt. Persze, elméletben tudtam mindezt, valahogy mégis jó volt látni ezt ténylegesen is egy történetben. Nyilván természetesként kezeljük, hogy az urak közé nem tartoznak, de érdekes, mennyire kiemeli őket ez a többi házban dolgozó közül. 

Ezt erősítették a fejezetek elején kiemelt idézetek más művekből - még Jane Austen is akadt. Nem mindegyik a nevelőnők életével foglalkozik, de mind tökéletesen passzolt a sztorihoz, és számomra sokat tett hozzá a hangulathoz - jó részük korabeli könyvekből származott, így valóságos képet fest az olvasó számára arról az életről, amiről épp olvasunk. 



A történetben persze akad egy jó nagy adag kiszámíthatóság, hiszen gyakorlatilag a könyv elejétől borítékolható, hogyan alakul majd a szerelmi szál, mégsem nevezném emiatt egysíkúnak vagy unalmasnak a történetet. Rengeteg kavarodás van, mellékszereplők, akiknek hosszú távon vagy van jelentősége, vagy nincs - mindenesetre színesítik hőseink életét.

A könyv történelmi romantikusban mérve meglepően hosszú, de még inkább meglepő volt a számomra, hogy milyen ütemben bontakozott ki a szerelmi szál. Már jócskán a 300-as oldalakban jártam, amikor is megjegyeztem a barátomnak, mennyire meg vagyok döbbenve: még csak egy csók sem csattant el. (Remélem, ez senkinek nem volt túl nagy spoiler.) Őszintén, közeledtünk a történet végéhez, és bár izgalmas volt és lekötött, a szerelmi szál még mindig megragadt a cuki kerülgetés kategóriában. 

És bár ez egyrészről nagyon jó, mert nem ezzel foglalkoztunk végig, és nem folyamatosan keblekről, fűzőkről és légyottokról olvastunk, mint oly sokszor, hanem valóban volt helye és jelentősége a cselekménynek, ez sajnos hosszú távon számomra azért rányomta a bélyegét a szerelmi szálra. Annyira kapkodós volt a vége, hogy csalódást éreztem. Adott volt egy szuper történet, ami végig lekötött, és egészen a 350-360. oldalig nem is tudtam volna igazán belekötni, aztán jött a vége... 

Ami számomra finoman szólva sem volt kielégítő. Hőseink egyik pillanatról a másikra estek a kerülgetésből a legkomolyabb szerelembe. Ez pedig - bár nyilván jó hosszú alapozás előzte meg - nem volt számomra hihető. Vagy ha még el is tudtam fogadni, hogy a korabeli tabuk között történhetett így, a mű jellegéből fakadóan akkor is érzelmileg többet vártam volna a végén is. 

Erre jött rá még egy habos-babos megoldás egy mellékszálon, nem lövöm le, mi történik, mindenesetre a hihetetlen gyors szerelem és az a rózsaszín szemüveges lezárás valahogy nem passzolt a történet egészéhez. Egyrészt ott van az, hogy reálisan akarja ábrázolni a nevelőnők életét, másrészt behoz egy ennyire full happy happy endet. 

Összességében mindezek ellenére nagyon tetszett a könyv, csak a végét érzem kicsit elkapkodottnak. Szóval ajánlom, érdekes és szórakoztató olvasmány volt. 

AJÁNLOM


Nyereményjáték


Julie Klassen történeteiben nem idegen elem a nagy írónő elődök munkáinak felbukkanása. Mostani játékunkban idézeteket olvashattok ezen szerzők valamely könyvéből. A feladat, hogy rájöjjetek, melyik regényből származik az idézet, a könyv címét pedig beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. 

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Shakespeare-rel valahogy akkor is megismerkedik az ember, ha nem olvassa. Ott van minden angolnak a tudatában.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


10.01. - Szembetűnő
10.02. - Kristina blogja
10.03. - Deszy könyvajánlója
10.04. - Kelly és Lupi olvas
10.05. - Könyvvilág
10.06. - Betonka szerint a világ…

Nincsenek megjegyzések