Breaking News

Greff Magdi: Húzós ​szerelem {Értékelés + Nyereményjáték}

Greff Magdi: Húzós ​szerelem

A blogturnéról




Sport, szerelem és álmok, mindez a '80-as éves Magyarországának dermesztő világában.

Greff Magdi debütáló regényéről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és a turné végén egy szerencsés olvasó meg is nyerheti a könyv egy példányát.


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 360
ISBN: 9789634571605
Sorozat:
Kezelhető-e standalone-ként?
Nézőpont:
Függővég:
Bechdel-teszt:
Moly link
Megrendelési link
A múlt kegyetlenül sújtja a szabadságra és boldog életre vágyó fiatal lányt.

Réka kajakozik, és állatorvosi egyetemről álmodik, ám a nyolcvanas években alatt egy dezertőr gyereke az utolsó, aki bejuthat egyetemre.
Egyetlen esélye a sportösztöndíj, és egyetlen dobása egy verseny Belgiumban.
A csapattal tart egy furcsa, örökké jegyzetelő fickó, és egy undok orosz versenyző.
Képes lesz Réka megnyerni a versenyt, ahol a jövője a tét?
Ha mindez még nem lenne elég, feltűnik a színen Szőke, egy vagány új sporttárs, de Ádám, a régi barát is másféle érdeklődést mutat.
Melyikük a nagy szerelem?
Réka izgalmas utazásra indul, ahol nem csak a vízen kell helytállnia, de a szívügyekben is, mert nem minden az, aminek látszik. Főként egy olyan korban, ahol minden szóra vigyázni kell.

Az első mondat:


"A farmerdzsekim zsebébe tuszkolt borítékot gyűrögettem, és legszívesebben hazamentem volna belefulladni az önsajnálatba."

Véleményem


Kezdem az elején: nagyon-nagyon szerettem ezt a könyvet.

A történet hwlyszíne Magyarország, de még a rendszerváltás előtt. Ez lehetne olyasmi, ami megrémíti az én és a nálam fiatalabb korosztályt, hiszen mi már nem éltünk ebben a rendszerben, csaka töri könyvekből ismerjük, és abból a rengeteg nosztalgikus történetből, amiket a szüleink, nagyszüleink meséltek nekünk. Így valahogy nehéz a sajátunknak érezni, más nosztalgiája mindig kicsit távoli, ráadásul az előző rendszer is szerves része annak a bizonyos generation gapnek, generációs különbségnek. Valóban más volt a világ, amiben ők éltek, és más az, amiben mi élünk. Az igazán érdekes része a történelmi sztoriknak azonban mindig az, amikor a különbségeken belül észreveszed a hasonlóságokat is. Az emberi sorsok kortól függetlenül ugyanazokon a fázisokon mennek keresztül, már ami az átlagembert illeti. Születünk, felnövünk, nehezek a tinédzser évek, szerelmesek leszünk, párt találunk, felnőttek leszünk, dolgozni kezdünk, esetleg családot alapítunk, megöregszünk, meghalunk. Épp így az élet nagy kérdései is ugyanazok. Így sokkal izgalmasabb, amikor a rengeteg különbség után az ember arra döbben rá, bizony ők is ugyanolyan emberek voltak, mint én, és a hétköznapjaik alapja hasonló is volt - még ha a környezet változott is. 

Ez volt az egyik, ami nagyon izgalmas volt szerintem ebben a könyvben. Érezni, mennyire más rendszerben járunk, a szereplők sorsával, hétköznapjaival mégis nagyon könnyű azonosulni, függetlenül attól, hogy inkább a szüleink, esetleg idősebb testvéreink korában voltak fiatalok. 

Ráadásul olyan üdítően magyar ettől a történet. Nem vagyok az a típus, aki nagyon szeret "magyarkodni", de azért jól esik olyan történeteket is olvasni, amelyek tényleg a mi mindennapjainkból fakadnak. És persze, ott volt a Szent Johanna Gimi, és követte egy sor hasonló stílusú, mai fiatalság életét elmesélő, mobilos-chatelős történet. De ez a könyv jól megmutatta, hogy lehet ezt másként is. Lehet úgy magyar helyszínen játszódó  tinisztorit írni, hogy nyomokban se gondoljak az SzJG-re, már ami az összehasonlításokat illeti - mert ami az olvasmányosságot, az bizony ugyanúgy megvan itt is. 

Szóval a helyszín és a korválasztás minden dicséretet megérdemel, igaz, erős a gyanúm, hogy nem véletlen. Több helyütt olyan érzésem volt, hogy a szerző elővette a régi naplóit, és azok alapján rittyentett egy történetet, legalább részben. Nem tudom, így van-e, és tulajdonképpen nem is számít. Ha így van, akkor jó ötlet volt és ügyesen sikerült regényt szőni belőle, ha nem, akkor pedig azért jár dicséret, hogy képes volt elhitetni velem, hogy ennyire otthonosan mozog ebben a világban, ebben a korban, ebben a helyzetben.



Mert a háttér megalkotása bizony szuper volt. Leginkább a sport részét emelném ki. Én magam nyilvánvalóan nem vagyok kajakos, a sporttal csak annyi a kapcsolatom, hogy szeretek szurkolni a világversenyeken a kajakosainknak és kenusainknak. Ettől függetlenül rengeteg olyan belsős infó volt erről a világról, amitől úgy éreztem, tényleg él, tényleg valószerű. A kifejezések, a helyzetek mind elhitették velem tényleg, hogy ez bizony valóságos, ezek a szereplők tényleg kajakosok, akik ennek a világnak minden csínját-bínját ismerik. 

Ami a történetet illeti, fontos a környezet, ugyanis a főszereplőnk, Réka eléggé megszívta a rendszerrel. A szülei annak idején disszidáltak, ezért a rendszer árulói lettek. Így pedig Réka igen nehéz helyzetben találja magát: így kellene kijutnia a nemzetközi versenyekre, és ami még fontosabb, ösztöndíjat szereznie az egyetemre - amit viszont a rendszer igyekszik megfúrni. Nagyon tetszett, ahogy ezt a szálat kezelte a szerző. Érezni lehetett belőle a kétségbeesést, és azt a nagy adag igazságtalanságot, amiben apróságok - mondjuk egy ügynök - gondoskodhatnak róla, hogy az egész életed tönkremenjen. Mert egyszerűen ez van, a rendszerrel nem lehet szembeszállni. 

De azért Réka mindent megtesz azért, hogy sikerüljön neki...

Ez a szál izgalmasra sikerült, jó hátteret szolgáltatott az egyébként szokásos tinialaphoz - hülyülések, szerelmek... Egy mi világunkban játszódó romantikus történet maradt ez a könyv, ettől függetlenül az izgit nem csak az jelentette, hogy Réka kivel jön össze és hogy alakulnak kapcsolatai, hanem az egyetemi felvételinek, a kajak versenynek és a családi helyzetének köszönhetően mindig jött valami, ami miatt szorítani lehetett, és ami fenntartotta a feszültséget. 

Ami a szerelmi szálat illeti... jól elvoltam a cukiságával. Kapunk egy tulajdonképpeni szerelmi háromszöget. Ott van Ádám, aki régóta ismeri Rékát, és legjobb barátok. Az a fajta srác, aki mindig odajön kuncsorogni, aki átölel, aki ott van - de nagyon úgy tűnt, ennél sosem megy tovább. Amíg meg nem jelent a másik srác, Norbi, a punk. Nem kifejezetten vagyok oda a punk stílusért, de egyrészt ez is passzolt a korhoz, másrészt olyan jók voltak Norbi leírásai, hogy lazán elhittem, mindenkit lesöpör a lábairól a srác. Persze van csavar is a szerelmi háromszögben, amit semmiképp sem szeretnék lelőni. Félig-meddig ugyan sejtettem egy idő után, de nem teljesen így gondoltam. 

Ha kötekedni akarnék, akkor két dolgot említenék. Egyrészt sajnálom, hogy a végén Réka más kapcsolatainak sorsáról nem tudtunk meg többet. A másik srác szála is lógva maradt nekem kicsit, illetve olyan szép bevezetést kapott a könyv elején a legjobb barátnő, sajnálom, hogy nem tért vissza semmilyen formában - vártam. Talán lesz saját könyve? Vagy tényleg ennyivel vége? 

A másik, hogy a kajak versenyeknél el tudtam volna képzelni kicsit több izgit. Persze, a versenyekre alapvetően rányomta a bélyegét Réka mindenféle lelki nyűgje, hol az ösztöndíj miatti teljesítménykényszer, hol a szerelmi élete, ettől függetlenül kicsit hiányoltam azt a fajta feszültséget, amit mindig érzek, amikor kajak-kenu versenyeket nézek a tévében. Sem futamon belül, sem más futamainál nem éreztem ezt át úgy igazán. Nem volt rossz persze így sem, de ezen még szerintem lehetett volna kicsit javítani. 

Összességében nagyon tetszett ez a könyv, mindenkinek csak ajánlani tudom az elolvasását. Hozza azt, amit az ember egy magyar tiniromantikustól elvár, eközben mégis képes valami nagyon újat, vagyis valami nagyon retrót szállítani. Gratula. 

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7911_huzos_szerelem-20171115_135612.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra




Nyereményjáték


A történet főhősei olyan fiatalok, akiknek a kajakozás az életük, a könyvet pedig a háromszoros olimpiai bajnok, Kovács Kati is ajánlja.

A mostani játék során magyar kajakos sportolóinkat rejtettük el, a képeik alapján ismerjétek fel őket, és írjátok be a nevüket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






A turné menetrendje


10.23. - Sorok Között
10.25. - Szembetűnő
10.27. - Spirit Bliss
10.28. - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések