Breaking News

Jacqueline West: Csal ​minden álom {Értékelés + Nyereményjáték}

Jacqueline West: Csal ​minden álom

A blogturnéról




A Menő Könyvek gondozásában jelent meg hazánkban Jacqueline West regénye, a Csal minden álom. A Blogturné Klub három bloggere vállalkozik a csodaszép borító alatt kibontakozó történet kibogozására. Tartsatok velünk, s a turné végén megnyerhetitek a kötet egy példányát.


Eredeti cím: Dreamers Often Lie
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 368
Fordító: Szécsi Noémi
ISBN: 9789634034254
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: van
Bechdel-teszt:
Moly link
Goodreads link (3,44)
Megrendelési link
Jaye ​törött koponyával, lüktető fejfájással ébred fel egy síbalesetből és egyre inkább
kicsúszik a kezéből a valóság. Mivel eltökélte magában, hogy eljátssza a Szentivánéji álom iskolai előadásában az egyik főszerepet, hazudik a nővérének, az anyukájának, az orvosainak. Azzal nyugtatgatja őket, hogy jól van. Jól van. Ha bárki tudná az igazat – hogy azt képzeli, Shakespeare és alakjai követik a kórházi ágytól az osztályteremig – véget érne minden. Majdnem sikerrel jár az alakoskodás, amikor Rómeó felbukkan az anatómia órán. És kiderül róla, hogy száz százalékban valóságos. Jaye-nek hirtelen választania kell, hogy mindenkinek vagy csak magának hazudozik a továbbiakban.
Az őt mágnesként vonzó fiú, a hódoló szerepében újra felbukkanó gyermekkori barát és a családja legsötétebb titkai között őrlődve Jaye élete összekeveredik Shakespeare leghíresebb drámáival, és már ő maga sem tudja megmondani, hol ér véget az igazság és hol kezdődik a színjáték. Nemsokára, a titkos találkák után és a szédítő első csókkal párhuzamosan, még veszélyesebb dolgok következnek. Mi valóságos, mi játszódik csupán a lány fejében és mit számít az egész, ha Jaye olyan végzet felé sodródik, amit szemlátomást nem tud irányítani?

Az első mondat:


"Vér a havon."

Véleményem


Az első és legfontosabb kérdésem ezzel a könyvvel kapcsolatban: ez meg mi a jó fene volt??? 

Komolyan, nem kizárt, hogy velem van a probléma, de olyan érzésem volt, mint a Wink, Poppy, Midnight esetében - ehhez én kevés vagyok. Egyszerűen nem értettem, mi történik. Épp amikor már kezdtem azt hinni, hogy megragadtam a lényeget, újra történt valami, ami összekutyult mindent. Nem értettem, mi álom, mi valóság. Nem tudtam eldönteni, hogy a főszereplőnkkel most akkor tulajdonképpen mi a baj. Nem tudtam eldönteni, hogy mindenki agresszor a környezetében, vagy tényleg ennyire túlreagál mindent? Egyszerűen... semmit nem tudtam eldönteni. 

Na de azért megpróbálom vázolni az alaphelyzetet. Adott nekünk a főszereplőnk, Jaye, aki egy síbaleset után ébred fel a kórházban. Koponyatörése van, ebből lábadozik. Már az első pillanattól kezdve teljesen nyilvánvaló, hogy olyan dolgokat lát, amik valójában nincsenek ott. Jaye épp Shakespeare darabot próbál a színjátszókörben, így az ő hallucinációi Shakespeare drámák szereplőiként jelennek meg: van nekünk Hamletünk, Rómeónk és maga Shakespeare is feltűnik. 

Ez első körben egyébként minden bizarrsága ellenére tetszett. Jó ötlet Shakespeare szereplőkkel megtölteni a képzelgéseket. Egyrészt mert mindenki ismeri őket, másrészt mert önmagukban képviselnek valamit, nem kell őket túlmagyarázni. Ráadásul Shakespeare-rajongóként nyilván örültem nekik, csak úgy is. 

Viszont maguk a képzelgések egy ponton idegesíteni kezdtek. Ugyanis egy idő nem lehet szétválasztani a képzelgést és a valóságot, egyszerűen annyira belegabalyodunk a képzelgések hálójába, hogy nem tudunk belőle kikeveredni. Lehet, hogy ez volt a cél, hogy pont ugyanúgy érezzük magunkat olvasóként, mint a szereplő, de bevallom, engem idegesített. Egy kis homály, egy kis rejtélyesség még oké, de amikor már konkrétan a sztori követhetőségét és élvezetét zavarja, akkor már nem vagyok boldog vele.



Erre jött rá minden más, ami Jaye, és amit már említettem. Hogy nem tudtam eldönteni, hogy most akkor ő túlspilázza a dolgokat és beképzeli, vagy a környezetében tényleg mindenki hazudik, alakoskodik, nem érti meg őt, lebecsüli és még a tetejébe agresszív is. Itt jön be a képbe egy fontos figura: az apa, aki már nem él. Mindenki hősként tiszteli, a lányon kívül imádva beszél róla. Viszont Jaye elejtett megjegyzései alapján már komoly családon belüli erőszakra is gyanakodtam itt-ott. De maga a könyv bizonytalanított el. Mondott is valamit, meg nem is. El is hitette, meg nem is. Kaptunk tehát egy baromi nagy katyvaszt, aztán az olvasó próbálja meg kiszedegetni a lényeget az elejtett megjegyzések, egymással ütköző állítások és képzelgések közepette, hogy most akkor tulajdonképpen mi is történt. 

Habként jön erre rá Jaye szerelmi élete. Meg egy szerelmi háromszög. Tudom, tudom, nem kell semmit mondanotok. Mindenesetre adott nekünk a tökéletes Pierce, aki a család régi barátja, akit a lány gyerekkora óta ismer és szeret, de aztán az apa halála miatt megromlott a kapcsolat. Pierce viszont most próbál mindent megtenni, hogy helyreállítsa a dolgokat - amit Jaye környezetében minden támogat is. A másik sarokban pedig ott van Rob, aki épp ennek az ellentéte minden tekintetbe: ő az új fiú, akit mindenki felelőtlennek tart, és akitől mindenki óva inti a lányt. Eközben persze Pierce is feltűnik itt-ott az agresszor szerepében, BMW-ket csapkod serlegekkel, titokban követ stb. Rob meg amúgy tök cuki. Értitek mire gondolok, amikor azt mondom, hogy ebben a könyvben semmi sem érthető? Isten se tudta már eldönteni, hogy most akkor Pierce tulajdonképpen milyen is... 

Ami tök pozitív volt a könyvben, mindennek ellenére, az Rob és Jaye kapcsolata. Erről kifejezetten szívesen olvastam, az ő közös jeleneteik jelentették a felszusszanást ebben a katyvasztengerben. Sajnálatos, hogy Jaye Pierce vagy Rob vívódása ezt is hazavágta kissé.

És a vége... Nem is értem. Újfent.

Szóval őszinte leszek: nem nagyon tudok mit kezdeni ezzel a könyvvel. Egy újabb könyv, amivel kapcsolatban felírhatom magamnak, hogy ja, ezt is olvastam, talán egyszer majd megértem. De nem vagyok benne biztos. Meg abban sem, hogy tutira bennem van a hiba. A Wink, Poppy, Midnight után ez egy újabb zavaros történet a Menő Könyvek között. 



Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,


Nyereményjáték


A történetben központi szerepet tölt be a dráma, a színház. Játékunkban is erre a terepre invitálunk titeket. Minden állomáson találtok egy-egy drámaírót a szövegbe rejtve. A feladatotok, hogy a kiemelt betűket helyes sorrendbe tegyétek, s az így kapott nevet beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11.03. - Könyvvilág
11.05. - Deszy könyvajánlója
11.07. - Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések