Breaking News

Matt Haig: A ​lány, aki megmenti a karácsonyt {Értékelés + Nyereményjáték}

Matt Haig: A ​lány, aki megmenti a karácsonyt

A blogturnéról




A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig A lány, aki megmenti a karácsonyt című mesekönyve, a nagysikerű A fiú, akit Karácsonynak hívnak folytatása. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere csizmát ragadott, hogy előkerítse Ameliát, az egyetlen embert, aki még hisz, mielőtt veszélybe kerülhetne az ünnep. Hisz tudjátok, remény nélkül nem léteznének csodák.

Kapcsolódó bejegyzések:




Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 340
Fordító: Magyari Andrea
ISBN: 9786155591563
Sorozat: A fiú, akit Karácsonynak hívnak 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,21)
Megrendelési link
Ahol A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv.
Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája.
A nehéznek ígérkező küldetésben azonban nem marad magára: nemcsak a koboldok, a rénszarvasok, hanem maga az angol királynő, sőt egy macskakedvelő, Charles Dickens nevű férfi és egy önzetlen, tiszta szívű konyhásasszony is a segítségére siet, hogy meg tudja menteni Ameliát.
Csakhogy mindeközben Koboldfalván a feje tetejére áll a világ. A meseglimpik ármányt szőnek, felbujtják a trollokat, Bohó pedig mit sem sejtve a vesztébe rohan…

Az első mondat:


"Tudjátok, mi kell a csodához?"

Véleményem


Ha valaminél úgy gondoltam, nem lesz folytatása, akkor az A fiú, akit Karácsonynak hívnak. De tudjátok mit? Ez a könyv pont a csodákról szól, így hát: vannak még csodák és olyan könyvek is kaphatnak folytatást, amiknél nem is számítok rájuk. Még jobb: jó folytatást. 

Magunk mögött hagytuk a karácsony történetét, minden haladt a maga útján... Vagy mégsem? Nos, ahhoz, hogy a karácsony eljöhessen, csodára van szükség, a csodához pedig remény. De ha nincs elég gyerek, aki reménykedik és csodára vár, az bizony gondot okoz. Ráadásul jönnek a trollok, akik lerombolnak mindent. Hogyan tovább? 


Ennek a mesének több főszereplője van. Természetesen Karácsony apóék, akik próbálják megoldani a helyzetet. Aztán egy hős újságíró kobold, aki próbál rájönni, mit akartak vajon a trollok. És persze a legfontosabb, az a bizonyos kislány, aki megmenti a karácsonyt: Amelia. 

Amelia története kifejezetten dickensi történetbe illő. A lány segít megmenteni a karácsonyt a reményével, a következő évben mégsem örülhet. Édesanyja halála miatt dologházba kerül, ahonnan nincs kiút. Természetesen itt kapunk egy vezetőt is a dologházhoz, akit kellően utálhatunk - nem meglepő módon az Ádáz úr nevet viseli. 

Amelia igazi kis vadmacska, aki próbál küzdeni azért az életért, amit élni szeretne, és ezért nem fél kockáztatni és dolgozni. Kifejezetten előremutató szereplő, sok szempontból.



Amire például nem voltam felkészülve, hogy egy ponton konkrétan feminista vonalat kap a történetet. Nem nagyon, de épp annyira, hogy felnőtt fejjel megmosolyogtasson. 

És ha már Dickenst emlegettem, muszáj megjegyeznem, hogy ő is igazi fénypontja volt ennek a sztorinak - mert hogy bizony, maga Dickens is szerepel a történetben. 

Még mindig nem elég a jóból? Nos... annyit még elárulok, ha az első részben azzal foglalkoztunk, hogyan lett Karácsony apó, a másodikban megismerhetjük Karácsony anyó eredettörténetét is. Mondom én, Girl Power!

Egyébként stílusban talán egy fokkal még a dologházas téma ellenére is könnyedebb ez a mese, mint az első kötet volt. A legtöbb viccet a szarvasoknak, a szabadszájú koboldoknak és persze az Igazmondó Glimpinek köszönhettük, de azért muszáj szót ejteni egy másik fontos szereplőről is: Amelia cicájáról. Bizony, a macskák mindenhol ott vannak, még a karácsonyi sztorikban, és persze pont olyan szókimondóak és hevesek, mint amilyennek elképzeljük őket. Jókat mosolyogtam, hogyan osztja le az összes antipatikus szereplőt, miközben mindenki csak nyávogást hall tőle. Mindig izgalmas belegondolni, mi járhat egy macska fejében, olyan felsőbbrendűséggel tekintenek körbe - hát, itt most megtudjuk.



A történet tehát aranyos, de szót kell ejteni a könyvről magáról is, merthogy annyira gyönyörű, hogy nem lehet elmenni mellette szó nélkül. Az első kötet kékes árnyalatot kapott a tél miatt, ez meg a karácsony vörösét. Az ezüst helyett most aranyos csillogást kapunk, viszont a cím megint abban a csodás fehéres csillogásban pompázik. Maga a kötet is aranyszínű a fedél alatt, és belül tele van cuki illusztrációkkal . 

Összességében azt tudom mondani, Matt Haig nem okozott csalódást. Ez megint egy aranyos karácsonyi történet. Nagyon más, mint az első, mégis jó folytatása annak, ráadásul szerencsére nem sikerült elrontani. Megint vannak eredeti ötletek és még némi csavar a szokásos karácsonyi legendákkal kapcsolatban. Még mindig nagyon karácsony, de mellőzzük a megszokott, lerágott toposzokat, és a régiből kiindulva teremtünk új mesét, új világgal és új szereplőkkel. 

AJÁNLOM


Blogturné extra - Belelapozó



Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,


Nyereményjáték


Tudjátok, mi kell a csodához? Remény. Remény nélkül nem lennének csodák - karácsony sem. Azzal, hogy Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, az egyetlen embert, aki hisz, komoly veszélybe kerül az ünnep. 
Így hát mostani játékunk során az összekevert betűket helyes sorrendbe rakva (néha két szót vagy nevet kell kapnotok) megkapjátok, mi mindenhez kell remény, hogy megvalósulhasson ez a csodás ünnep. 
Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkezőleg újat sorsolunk. Továbbá a kiadó csak magyarországi címre postáz!

áhítkéjesmélytűzkő

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12/17 Olvasónapló
12/18 Szembetűnő
12/19 Könyvvilág
12/20 Zakkant olvas
12/21 Deszy könyvajánlója
12/22 KönyvParfé
12/23 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések