Breaking News

Anna Brones: Lagom {Értékelés + Nyereményjáték)

Anna Brones: Lagom

A blogturnéról



A svéd életstílust a Lagom szóval lehet jellemezni, amelynek alapelveit követve boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet lehet élni. A Bookline könyvek gondozásában jelent meg Ann Brones kötete, ami pont ezt a témát járja körbe és a címe egyszerűen csak annyi: Lagom. Ha a Blogturné Klub három bloggerével tartasz, akkor te is többet megtudhatsz arról, hogy mit is takar ez a kifejezés és még egy játékon is részt vehetsz, melynek végén tiéd lehet a kiadó által felajánlott három könyv egyike. 



Kiadó: Libri
Oldalszám: 222
Fordító: Kurdiné Mogácsi Gabonába
ISBN: 9789634332626 ·
Sorozat:-
Kezelhető-e standalone-ként? -
Nézőpont: -
Függővég: -
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link ()
Megrendelési link
Manapság arra törekszünk, hogy mindenből a maximumot hozzuk ki: a boldogság
illúzióját hajszolva, teljesítőképességünk határát feszegetve annyit dolgozunk, amennyit csak lehet, annyira keményen, amennyire csak bírunk. Boldogság helyett azonban mindezzel csak azt érjük el, hogy fizikailag és lelkileg is kimerülünk.
A svédek számára a lagom a mindennapok boldogságának záloga: ennek az életérzésnek a jellemzője a „se nem kevés, se nem túl sok” jegyében a mértékletességre, az egyensúlyi állapotra és a harmóniára törekvés. Anna Brones könyve megmutatja, miként valósíthatjuk meg mindezt a saját életünkben, legyen szó munkáról, az otthonunkról, az egészségünkről vagy éppen a minket körülvevő természeti környezetről.
A Lagom című kötet így egyszerre átfogó és praktikus: amellett, hogy megismerjük a lagom lényegét, hasznos és a mindennapokban is könnyen megvalósítható ötleteket is kapunk. Megtudhatjuk, miként alakíthatunk ki egy tudatos és egészséges életformát, miként dolgozhatunk kevesebbet, ám hatékonyabban. Megismerhetjük a skandináv lakberendezés jellegzetes megoldásait, amelyek alkalmazásával lakóterünk valódi és megnyugtató otthonként funkcionálhat.
Anne Brones könyvéből az is kiderül, miként kezelhetjük a stresszt, s hogyan élhetünk aktív és minőségi életet úgy, hogy a lehető legkevésbé terheljük természetes környezetünket. A lagom életszemlélet, amelynek segítségével harmonikusabb és örömtelibb életet élhetünk, s megtanulhatjuk, miként találhatunk örömöt a legapróbb dolgokban is.

Az első mondat:


"Svédország a szélsőségek hazája."

Véleményem


Bevallom, első körben nem különösebben érdekeltek ezek az északi tanácsadós könyvek. Mert hát persze tudjuk, hogy ott, fent, északon kolbászból van a kerítés: az életszínvonal szuper, az oktatás flottul működik, az emberek védik a környezetet, és bár néha legurul egy-egy kupica, na de ebbe kössön bele bárki! Magyarul ha nem lenne a hideg és a sötét, retteghetne Svédország, jönnének a magyarok sorban.

Először a dán hygge ragadta meg a figyelmem, mert bár én magam nem szoktam ilyen könyvekkel foglalkozni, kisült, hogy bizony nagyon sok ember keresi a megoldást a hyggéről szóló könyvekben, és egyre kíváncsibb lettem - mi ez a nagy felhajtás az északi életérzés kapcsán? A csapból is folyt a dán életérzés, és hát... nem nehéz kicsit megirigyelni ezt a harmóniát.

Aztán úgy alakult, hogy hozzám mégsem a dán változat, hanem a Lagom futott be hozzám. Rettentően kíváncsian álltam neki. 

Két okból:

1. 
Nem vagyok nagy önsegítő könyves. Rengeteg olyan témájú, fejlődést segítő kötet van a piacon, amik tényleg érdekesen hangzanak - na de ezeket be is kell szerezni és végig is kell olvasni. És nagyon sokszor van tőle olyan érzésem, hogy ír valamiről, érdekes is, még esetleg nyugtató vagy épp motiváló hatása is van, hosszú távon viszont nem tudom magammal vinni a "tanításait".

2. 
Mostanában elég hajszolt vagyok, százfelé áll a fejem: két munka, pasi, család, barátok, blog... Sokszor én magam sem tudom, hogy épp hova rohanok, és gyakorlatilag folyamatos multitasking az életem. És igen, én is eljutottam arra a pontra, ahol elgondolkoztam: hogyan tudnám kiheverni ezt? Hogyan tudnék úgy élni, hogy kevésbé legyek stresszes és hajszolt?

Azt reméltem, ez a könyv talán nyújt majd némi segítséget.

Összességében ennek megfelelően értékelni azért viszonylag nehéz.

Ami tény: érdekes olvasmány volt, nem egy esetben a szokások eredetéről is szó esett, akár egészen a nyelvészeti szintekig kibontva - de természetesen teljesen érthetően. Talán ezt rögtön hibaként is felvethetném, ugyanis a könyv eleji bevezető talán némileg még túl hosszúra is nyúlt. Értem, hogy egy ilyen könyvet meg kell alapozni, hiszen aki nem svéd, annak fogalma sem lesz arról, mi is ez a Lagom dolog tulajdonképpen. Szép, hosszú választ kapunk a kérdésre - de bizony volt, hogy úgy éreztem, egyes információk már feleslegesek, és bőven jól ellett volna az olvasó azzal is, ha legalább tudja, mit csinál, és nem kap ilyen részletes magyarázatot az eredetéről.

A lagom maga mint fogalom egyébként nagyon tetszett, ez a kifejtés mindenképp dicséretet érdemel - nem csak durrbele magyaráz.



A stílus is jó volt - azt a kis elnyújtást leszámítva, amit említettem. Olvasmányos volt a könyv, tényleg, mintha egy új, svéd barát mesélne, mit hogy kellene csinálni. Itt szeretném kiemelni, hogy a narrátor hangja nagyon szimpatikus volt. Rögtön a könyv elején elhangzik, hogy a szerző családja elköltözött Svédországból Amerikába, mert az édesanyának túl szigorú volt ez a rendszer, és nagyobb szabadságra vágyott. Ha úgy tetszik, rögtön elhangzik tehát a kritika is: persze, persze, a lagom szép és jó, de nem biztos, hogy mindenkinek bejön, és persze lagom és lagom között is van különbség. Nem biztos, hogy a szigorú szabályozásnak van értelme, de a harmóniára való törekvésnek és a tudatos életnek nagyon is.

És igazából a küldetések sem ördögtől valóak vagy épp különösen nehezek. Inkább csak szokás kérdése, aminek a változásához idő kell.

Ezzel együtt én arra jutottam, hogy nagy eséllyel képtelen lennék így élni. Nyilván benne van ebben az is, hogy nem így neveltek, és viszonylag nehezen tudok szigorú keretek között kibontakozni. Nekem kell a pörgés, és el nem tudom képzelni, hogy mennyi erő és energia, no meg kitartás kell ahhoz, hogy valaki ráálljon a lagomra. 

Szép dolog, és mindig is csodálni fogom a svédeket, amiért képesek így élni. Még ha nem is fogom tudni követni ezt az életstílust, azért a kíváncsiskodó én így is örül, hogy belepillanthatott kicsit a nagy titokba. És ha a konkrét tippeket például a ruházkodásra vagy a bútorokra nézve nem is feltétlenül fogom alkalmazni, a lagom mint "pont elég", mint arany középút, mindenképp követendő példa mindenkinek. Ha nem is ilyen szigorúan, de mint cél, hogy mindenből pont annyit, amennyi kell - ez bizony a mai fogyasztói társadalomban nagyon is követendő, és nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.

Fontos megjegyezni azt is, hogy bár a borító nekem nem nagyon jön be, ez egy szép könyv. Kemény fedeles, belül pedig mártott papíros, színes-fényes lapos, úgyhogy nagyon jó illata van, mint régen a tankönyveknek . (Igen, bevallom, szagolgattam, amikor megjött, és néha még olvasás közben is.) Ráadásul az illusztrációk nem csak színesek, hanem nagyok is, sokszor akár egész oldalasak - és hozzájárulnak a hangulat megteremtéséhez.

AJÁNLOM


Nyereményjáték


A könyvből kiderül, hogy a svéd nyelvben a lagom kifejezést leggyakrabban az étellel kapcsolatosan használják. Éppen ezért játékunkban most svéd ételek vagy italok receptjeit találjátok, persze kicsit azért hiányosan. Például az étel neve konrkétan nincs megadva, ez lesz ugyanis a megfejtés, amit a Rafflecopter megfelelő sorába kell írnotok.  Segítségként a bloggerek azért elrejtették az írásukban a betűket amelyekből kirakhatók a svéd finomságok.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


02.06 Deszy Könyvajánlója
02.07 Zakkant olvas

2 megjegyzés:

  1. "Segítségként a bloggerek azért elrejtették az írásukban a betűket amelyekből kirakhatók a svéd finomságok."

    Se a betűket, se a nyereményjáték leírását nem látom, pedig jó az értékelés...

    VálaszTörlés
  2. most már igen, köszönöm :)

    VálaszTörlés