Breaking News

Az új Árnyvadász novellákat már Cassandra Clare saját cége adja ki

Talán némileg meglepő hírről rántotta le a leplet a Publisher's Weekly a minap. 
A hír közvetlenül Cassandra Clare-rel kapcsolatos, ellenben az egész írószakmával kapcsolatban felvet kérdéseket. 

A lényeg a következő: Clare létrehoz egy saját céget, és ő maga fogja forgalmazni a hamarosan megjelenő Ghosts of the Shadow Market novellákat, amikről már elég sokszor esett szó az oldalon. 



Az ötlet firenzei írótáborukban jutott eszébe. "A világépítés aspektusairól beszélgettünk, én meg szóba hoztam az Árnypiacot. Ez valamiféle törvényen kívüli hely a könyveiben, ahol mindenféle sötét dolgot vásárolhatsz és cserélhetsz el sötét szolgáltatásokra akár."

Az ötlet megragadta az írótársak figyelmét, így végül meg is beszélték, hogy a Bane krónikákhoz és a Történetek az Árnyvadász Akadémiáról novellákhoz hasonlóan írnak néhányat az Árnypiacról is. 

A csapat tagja Kelly Link is - korábban már többször került szóba az Árnyvadász könyvek kapcsán is -, aki maga is foglalkozik magánkiadással. Innen jött az ötlet, hogy ezek a novellák akár magánkiadásban is megjelenhetnének. 

Ahogy Link nyilatkozta: "Sok szerző van, aki nem akarja a kiadással magával elvonni a figyelmét, de Cassandra igen okos üzletasszony. Emellett elképesztő mennyiségű emberhez képes elérni."

Ennek köszönhetően persze a magánkiadás teljesen logikus ötletként kerül szóba. Manapság Amerikában ebookot megjelentetni nem nagy kunszt, a nagy kihívás az olvasók megtalálása - ez pedig egy olyan hatalmas és aktív olvasótáborral rendelkező írónőnek, mint amilyen Clare is, egyáltalán nem probléma. 

Clare-nek tetszett az alapvetően Link által felvetett ötlet. "Menő projekt ez, és kifejezetten izgalmas, hogy pontról pontra irányíthatom a kiadást, ami általában nem jellemző."



A Shadow Market Enterprises kifejezetten az Árnypiacos novellák kiadására jött létre, és mindenért Clare maga felel, a tartalomtól a borítón keresztül a vásárlókhoz való eljutásig. 

Ami meglepő, hogy ezt az amerikai kiadója, a Simon & Schuster teljesen higgadtan fogadta. "Ez nem arról szól, hogy már nem akarok a kiadómmal együtt dolgozni." - nyilatkozta Clare. Amikor bejelentette a hírt, a kiadó válaszából kiderült, már készültek is valami hasonlóra. - Irányításmániás vagyok - folytatta Clare. - Ők meg úgy voltak vele, oké, dolgozzuk ki, hogy legyen." 

Így hát a végeredmény az, hogy Clare cége publikálja a 8 e-novellát, egyenként 2,99 dolláros áron, ahogy az eddigi novellák is megjelentek, aztán később a nyomtatott változatot, 10 novellával, kiadja a Simon & Schuster. Clare ugyanis a nyomtatott kiadásba nem kíván már ily módon belefolyni. 

A kiadásban azért segítségére lesz Kelly Link férje is, aki foglalkozott már hasonlóval. Így várhatóan gördülékenyen mennek majd a dolgok.

Ez a lépés egyelőre meglepő, de kérdés, hogy a jövőben lesznek-e olyan bestseller szerzők, akik követik ezen az úton. Amikor Hugh Howey, A siló szerzője Magyarországon járt, ő maga mesélte nekem, hogy az ebookjai kiadási jogát megtartotta, csak és kizárólag a nyomtatott jogokat adta el. Valószínűleg nem ő ebben az egyetlen. Az viszont már meglepőbb, hogy egy már nagy kiadónál befutott szerző utólag táncoljon vissza az e-jogokkal.

Miközben logika van benne. Hiszen ha valaki felépítette a brandjét, és kellő mennyiségű olvasó támogatja, anyagilag nyilván kifizetődőbb, ha a maga kezébe veszi a dolgokat, hiszen több marad "otthon" a pénzből. Kérdés, mennyi munkába kerül ez. Ha nem túl sokba, könnyen lehet, hogy az elkövetkező néhány évben lesznek még olyan szerzők, akik követik majd Clare példáját.

Nincsenek megjegyzések