Breaking News

Jeff Giles: A ​mindenség peremén {Értékelés + Nyereményjáték}

Jeff Giles: A ​mindenség peremén

A blogturnéról




A Menő Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg Jeff Giles A mindenség peremén című könyve. A blogturné három bloggere is nyomon követte Zoé és X különleges természetfeletti kalandjait. Tartsatok velünk ti is, és játsszatok, ha szeretnétek megnyerni a könyv egy példányát.

Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 384
Fordító: Kormos Kevin
ISBN: 9789634034742
Sorozat: A mindenség peremén 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: van
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,53)
Megrendelési link
Megrázó időszakon van túl a tizenhét éves Zoe édesapja hirtelen halála és a közelben élő idős házaspár eltűnése után. Egy rémisztő, viharos éjszakán öccsével együtt támadás éri őket a befagyott tó partján, és váratlanul egy rejtélyes fejvadász siet a segítségükre, akit Zoe X-nek nevez el. X nem átlagos fejvadász. Alsóvilágból érkezett, hogy begyűjtse az olyan elvetemült lelkeket, mint Zoe támadója. Minden szabályt megszeg azzal, hogy felfedi kilétét Zoe előtt, és ahogy egyre többet tudnak meg egymás világáról, faggatni kezdik a múltat, a sorsukat és a közös jövőt.
Alsóvilág kötelékeit elszakítani azonban egyet jelenthet azzal, hogy mindketten feláldozzák magukat.

Az első mondat:


"A lány nevet adott neki, hogy a fiú érezze, hozzá tartozik."

Véleményem


Amit tudni kell rólam: nagyon-nagyon szeretem az olyan sztorikat, amikben a Halál maga a főszereplő, vagy legalábbis valamilyen sötét, alvilági lény. Ezek szerintem rendkívül érdekes sztorikra adnak lehetőséget, és a sötétség és a jóság keveredése mindig jó téma. Hiszen tulajdonképpen ilyenkor a jó és a gonosz harca egy személyben egyesül, akárcsak az életben. De persze a helyzet sarkított, így izgalmasabb, ráadásul jó kis morális kérdéseket vet fel.

Így hát amikor olvastam, hogy A mindenség peremén esetében valami ilyesmiről van szó, rögtön kíváncsi lettem, és úgy éreztem, nekem ezt a könyvet olvasnom kell. 

Ezért is sajnálom, hogy nem tudott igazán magával ragadni. 



Az egyik dolog, ami nekem nem volt kerek, a sztori felépítése volt. Kaptunk egy viszonylag hosszú felvezetést, ami nem igazán húzott be rögtön - már csak azért sem, mert a főszereplő lány, Zoe nem igazán lett szimpatikus általa. Utána jött egy kis izgi, és egy kis thriller után elindult a természetfeletti szál is, itt már kezdtem reménykedni. De sajnos aztán a sztori megint leült. Ezt azzal próbálta feldobni a szerző, hogy kicsit átkalandoztunk a férfi főszereplő fejébe is, innentől Zoe és X szemszögéből is követhettük az eseményeket, amire már csak a különböző földrajzi helyek miatt is szükség volt. Ez megint csak izgi volt, de nem annyira, hogy kerek legyen minden. Valahogy olyan kusza hatása volt az egész cselekménynek. És egy kevésbé sodró cselekményt még meg tudok bocsátani, ha cserébe minden más tök szuper, de sajnos itt nem tudta mi ellensúlyozni. Bár azt el kell ismernem, a könyv végén volt egy jó kis csavar - mondjuk, mire jött, kitaláltam, szóval azért az agyamat nem dobtam el, de azért értékeltem.

Ami, vagyis aki mentette kicsit a helyzetet, az a pasi főszereplő, X volt. Kifejezetten érdekes karakterre sikeredett, nagyon tetszett a háttértörténete, minden szinten. Nem hiába, nem hazudtolta meg, hogy szeretem az ilyen halálkaraktereket. De sajnos X-nél is úgy éreztem kicsit, több lehetett volna benne. Kicsit az vol az érzésem, a szerző teremtett egy jó karaktert, kitalált egy jó sztorit, de valahogy az ilyen típusú YA sztorik lelkét nem érezte át igazán. Amit kitalált, az korrekt, de több személyiséggel, szenvedéllyel, átütő szerelmi szállal ez sokkal jobb is lehetett volna. 

Amúgy már az is bizonyítja, hogy ez az alvilági szál volt minden eredője, hogy X-en kívül két olyan karakter volt, akiket igazán lehetett kedvelni, és mindketten alvilágiak. Mellékszereplők, nem szerepelnek túl sokat, mégis ők a tutik. Tragacs tipikus bohóc karakter, Tragacs pedig az anyuka - de mindkettőnek a múltját sötétség színezi, ez jól árnyalta a karakterüket.

Sajnos a főszereplővel nem nagyon tudtam mit kezdeni. Zoe sodródik az eseményekkel, minden szempontból tipikus tinilány. Azon kívül, hogy tud barlangászni - ami kétségkívül érdekes hobbiválasztás - sajnos nem tűnik ki igazán.

Ezt is meg tudnám bocsátani, alapból nincs bajon a Mary Sue karakterekkel, ha van ok és van színezet mellettük. Egy jó pasival, egy jó kis romantikus szállal működhet egy Mary Sue is YA regényben. Itt viszont a szerelmi szál sajnos elkapkodott volt, tipikus instant szerelem. Nem igazán találtam rá a magyarázatot, mégis hova ez a nagy szerelem a hormonokon meg a kíváncsiságon kívül. 



Így hát ahelyett, hogy sodort volna, inkább csak döcögtem a történettel. Felmerültek olyan kérdések, amik érdekelni kezdtek, például X származása kapcsán, a Kormányzó is nagyon birizgálja a fantáziámat, ott volt Zoe apjának rejtélye is, és még sorolhatnám. Tehát a kérdőjelek és a rejtélyek megvoltak, csak valahogy semmiből nem sikerült kihozni a maximumot. Az meg már persze személyes problémám, hogy azt hittem, standalone kötetet olvasok, így elég nagy pofára esés volt, amikor rájöttem, nem minden kérdésemre kaptam választ. 

Összességében sajnos egy jó ötlet és néhány érdekes karakter ellenére inkább csak közepes maradt ez a könyv. Nem volt borzalmas, de különösebben élvezetes sem. Többet ki lehetett volna hozni belőle. Talán majd a folytatásban. 

EGYNEK ELMEGY



Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,

Nyereményjáték


A történetben Zoé apja barlangász, és a lány életében is különleges szerep jut a barlangoknak, ezért a játék is ehhez fog kötődni. A turné állomásain híres barlangokat kell felismernetek kép és leírás alapján. 
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A világ legnagyobb jégbarlangja, Ausztria Salzburg tartományában található. A különleges barlangot egy földalatti folyó alakította ki, a jégformákat pedig az olvadó hó hozta létre. Az átlaghőmérséklet egész évben 0 fok körül van, így a képződmények nem olvadnak el.



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


02.20. Könyvvilág
02.24. CBooks
02.26. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések