Breaking News

Ma van a törülközőnap!

A hardcore rajongók bizonyára már készültek: ma van ugyanis a törülközőnap, szerény véleményem szerint az egyik legmenőbb könyves "ünnep". 




Ezen a napon a rajongók Douglas Adams előtt tisztelegnek, ennek örömére pedig mindenhova a törülközőjükkel mennek, amiről így ír a Galaxis útikalauz stopposoknak:

„Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.
Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.
Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője!
(Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel; klufi: nagyszerű, belevaló fickó; sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó)”


A törülközőnap hatalmas siker, szóval ne lepődjetek meg, ha ma törülközővel futkosó embereket láttok mindenféle. A 2011 óta tartott eseménynek még saját honlapja is van.

És bár én nem vagyok nagy Galaxis-rajongó, ez a kis kezdeményezés mindig nagyon tetszett. Nem nagy dolog, mégis izgalmas és vicces, egy kis színt visz az unalmas hétköznapokba. Ennél jobb dolgot szerintem nem nagyon lehet kitalálni az olvasás, és az adott könyv népszerűsítésére.

Várom, hogy hasonló ötletekkel rukkoljanak elő más fandomok is. Én pl. HP rajongó bevállalnám a seprűnapot :D


Nincsenek megjegyzések