Breaking News

Sarah Andersen: Macskapásztor {Értékelés + Nyereményjáték}

Sarah Andersen: Macskapásztor

A blogturnéról




A méltán híres Felnőni kiábrándító, és a Puha boldog puffancs után újra itt van Sarah Andersen és képregénye, aminek a karakterével mindenki tud azonosulni egy kicsit. Vagy inkább nagyon.

A Blogturné Klub 9 bloggere elmondja, hogy miért is szerette annyira a Macsakapásztort, amiben nem csak cuki macskák vannak, hanem nagyon sok olyan dolog, ami művészek (vagy akár mindennapi emberek) életét megkeserítik, vagy éppen feldobják. Tarts velünk a macskás  turnén, és nyerd meg a képregény egyikét!


Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Fumax
Oldalszám: 112
Fordító: Tót Barbara
ISBN: 9789634700203
Sorozat: Sarah's Scribbles-gyűjtemény 3.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: -
Függővég: -
Bechdel-teszt: igen
Moly link
Goodreads link (4,22)
Megrendelési link
Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként! Rémisztő határidők, műkajás
dobozok halmai a villogó monitor alatt és a kisállatok örökké gyarapodó hordája… ööö, mindegy – igazából ez mindennapos.

Sarah Andersen képregényeinek és rajzokkal ellátott személyes jegyzeteinek harmadik gyűjteményes kötete a korábbiakra jellemző szellemességgel és eleganciával nyújt túlélési tanácsokat a modern élet őrületéhez: a korán kelő emberek elkerülésén át az internetes trollok elleni védekezésig, egészen a nagytakarítás életre elenyésző hatást gyakorló haszontalanságáig. Ha minden kötél szakad és összeomlik körülötted a világ, készíts egy forrócsokit, számold a napokat halloweenig és öleld meg a remény bundás-bolyhos szimbólumát!

Sarah Andersen egy fiatal brooklyni illusztrátor. Épp azon dolgozik, hogy csökkentse a reggelente lenyomott szundik számát. Messze még a cél.


Véleményem


Nagyon kellett nekem ez a könyv most. Mondjuk úgy, hogy nehéz hetem van, és ez a kis könnyedség kifejezetten üdítő volt.

A harmadik kötetre nagy eséllyel már biztosan mindenki tudja, milyen Sarah Andersen stílusa: egyszerű, lényegre törő, tömör, de végtelenül vicces. És ezt hozza a Macskapásztorban is.

Bevallom, a könyv eleje kicsit elbizonytalanított, mert a 4-5. oldalnál nem jött át annyira a poén nekem, és azon a ponton már kezdtem azt érezni, ez tényleg végig macskás lesz. Ami nem gond, szeretem a cicákat, de én azért nagyon vártam a szokásos hétköznapi szituációs humorbonbonokat, amiket Sarah szállítani szokott.

Aztán szerencsére ezek is megérkeztek. Női gondok, pasigondok, nosztalgia, régi osztálytársak... Imádtam. 

Ezek mellett persze bizonyos időközönként vissza-visszatért a megkezdett macskatéma, de nem olyan töménységben, hogy ez zavaró legyen, tényleg inkább csak egy vonulat volt. 

A hétköznapi témák mellé viszont ezúttal sokkal inkább becsúszott a közélet, a XXI. század problémái és úgy alapvetően a véleménynyilvánítás. Így szó esett például az amerikai választásokról, a környezetvédelemről - vagy leginkább annak hiányáról - és a cyberbullyingról.



Emellett a könyv végén vagy egy tulajdonképpeni könyv a könyvben, egy a többiről leválasztható rész. Még formájában is eltér - ez az, ahol megjelennek a képregények mellett a hosszabb folyószövegek, kommentekkel, magyarázatokkal. 

Ez is tematikus, szintén egy olyan témát boncolgatva, ami láthatóan foglalkoztatja az írónőt - mivel ez is visszatérő téma volt: a művészélet, azonban is leginkább a kezdő művészek támogatása. Az írónő kommentje szerint a feltörekvő művészeknek szeretne segíteni ezzel a kis résszel, de nem kell aggódni, vicces lesz ez is - még ha nem is annyira, mint a többi. Viszont aranyos, hogy a maga módján szeretne segíteni Sarah ebben a formában, nekem ez nagyon szimpatikus, és még ha csak morzsákból is, de kicsit az ő útját is megismerhetjük. 

Egyébként itt is nagyon erősen megjelenik az internet és a cyberbullying témája. 

Az eddigi kötetek közül ebben éreztem leginkább azt, hogy kicsit Sarah agyának aktuális állapotában turkálok. Persze, eddig is belső gondolatokat, ciki sztorikat, hétköznapi életmorzsákat adtak vissza a képek, de eddig nem éreztem ennyire szorosan, hogy van több olyan momentum, ami végigvonul a könyvön.

Most viszont visszatérő téma volt az ősz és a tél - erősen gyaníthatóan ekkor születtek ezek az alkotások, ilyen szempontból kicsit vicces a tavaszi megjelenés. És ahogy említettem, előkerült például még a napi politika is. Ettől olyan érzésem volt, hogy Sarah meg akarta írni ezt a könyvet, és minden nap leült, és tényleg kirajzolta magából azt, ami a fejében járt - legyen az akár olyan rizikós téma is, mint a politika, a végeredmény pedig inkább kicsit keserű, mint kifejezetten vicces. 

De ettől volt jó ez a könyv. Megvoltak az igazi, "szárás" vicces hétköznapok is, de mellette egy kicsit mélyebbre ástunk, egy kicsit aktuálisabb lett a kötet - meg persze macska. (Lehet, hogy ez egyébként a határidő miatt volt? Ez is visszatérő elem, és kicsit olyan érzésem volt, hogy most jobban kényszerítve volt, hogy rajzoljon, ezért is kerültek bele az ilyen véleményesebb oldalak. Hm...)

Nekem ez nagyon bejött, örülnék, ha a jövőben is merne Sarah kicsit tágítani a témák körén. Nem szeretném, ha nagyon elcelebesedne és elkampányolósodna (ha érthető, mire gondolok), de egy-egy ilyen morzsa, egy-egy ilyen véleménynyilvánítás, odaszúrás, rávilágítás, főleg a vicces oldalak között kifejezetten színesíti a kötetet és sokat tesz hozzá. 

KEDVENC LETT



Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,

Nyereményjáték


Ahogy a képregényben a főszereplőnek, úgy a való életben is sok művésznek (írónak, színésznek, festőnek stb.) is van/volt egy-egy doromboló kedvence. A Macskapásztor turnén most arra keressük a választ, hogy ki látható azon a cicás fotón, amit a bloggereinknél látsz. Egy kis segítséget azért adunk a macskás gazdikhoz, a te feladatod csak annyi lesz, hogy  Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírd, hogy ki látható a képen. A turné végén egy képregényt sorsolunk ki a helyesen válaszolók között. Hajrá! 

A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

A Búcsú a fegyverektől és Az öreg halász és a tenger regények írója valóságos macskabolond volt.  Állítólag volt, hogy egyszerre 34 cica is volt a kubai otthonában. 




a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


05.30. Deszy Könyvajánlója
05.31. Angelika blogja
06.01. Szembetűnő
06.02. Dreamworld
06.03. Sorok Között Könyves Blog
06.04. Zakkant olvas
06.05. Spirit Bliss
06.06. Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések