Breaking News

Szerintetek is ez a TOP10 Ifjúsági és Szórakoztató könyv most itthon?

A múltkor már megírtam a véleményem az idei Aranykönyv szavazásról, és azt is kifejtettem, mennyire sajnálom, hogy nem tudtuk meg a TOP10-en belül a pontos helyezéseket, csak azt, hogy ki nyert.




Nos, minden kívánságom így teljesüljön, ugyanis azóta az Aranykönyv csapata sorban megmutatta, hogy az egyes kategóriákban hogyan alakultak a helyezések.

Természetesen a népszerűbb kategóriákat hagyták a lista végére, de végre tudjuk a Szórakoztató és Ifjúsági kategória helyezettjeit, aminek már csak azért is örülök, mert így, ha leszámítjuk a két LL-t, kicsit pontosabb képet is kaphatunk.

Persze fontos megjegyezni, hogy ez a szavazás nem feltétlenül tükrözi azt, hogy melyik könyvből mennyi fogyott. Sokkal inkább arról szól, melyik szerzőnek és melyik könyvnek van olyan rajongótábora, akiket "mozgósítani tud". 

Íme a Szórakoztató TOP10:

1.
Lakatos Levente
A hatalom szabályai - Szigor III. kötet
Libri Könyvkiadó Kft.

2.
Borsa Brown
Az Arab lánya - második rész (Arab 4.)
Álomgyár Kiadó

3.
Borsa Brown
Az Arab fia (Arab 5.)
Álomgyár Kiadó

4.
Vavyan Fable
Galandregény
Fabyen Kiadó

5.
Tomor Anita
Helló újra, kedves exem!
Pyrus Kiadó

6.
Tomor Anita
Nyolc éjszaka
Pyrus Kiadó

7.
Becca Prior
Festett testek - Festett testek 1.
newkids kiadó

8.
Penelope Ward
Stepbrother Dearest - Legdrágább mostohabátyám
Könyvmolyképző Kiadó

9.
Elle Kennedy
The Mistake - A baklövés
Könyvmolyképző Kiadó

10.
John Cure
Rekviem egy halott lányért
Enigma Publishing 


Azt hiszem, a lista alapján kijelenthetjük, hogy a mezőnyt inkább az aktívabb, női olvasóréteg hozta össze - és szerintem az is jól tükröződik, amit már az előbb írtam, hogy az a döntő, kiket mennyire lehet mozgósítani a szavazásra. És egészen feltűnő, mennyi a "magánkiadásos" szerző a listán - szerintem ez jó tanulság, ugyanis látszik, hogy a listán sikeres magyar szerzők ügyes marketinget folytatnak. 


És akkor nézzük a számomra egy fokkal izgalmasabb mezőnyt, az ifjúságit.

1.
Leiner Laura
Ég veled
L&L Kiadó

1.
Leiner Laura
Egyszer
L&L Kiadó

3.
Böszörményi Gyula
Ambrózy báró esetei IV. - Nász és téboly
Könyvmolyképző Kiadó

4.
J. K. Rowling
Harry Potter és az aszkabani fogoly - Illusztrált kiadás
Animus Kiadó

5.
Kelly Oram
Örökkön örökké - Cinder Ella 2.
Móra  Könyvkiadó

6.
Cassandra Clare
Árnyak ura - Gonosz fortélyok 2.
Könyvmolyképző Kiadó

7.
Sarah J. Maas
Queens of Shadows - Árnyak királynője (Üvegtrón 4.)
Könyvmolyképző Kiadó

8.
O'Gorman Cookie
Kamuzások, kavarások
Móra Könyvkiadó

9.
Sarah J. Maas
Viharok birodalma - Üvegtrón 5.
Könyvmolyképző Kiadó

10.
Sara Shepard
Pretty Little Liars - Hazug csajok társasága 1. 
Könyvmolyképző Kiadó


Nos, Leiner Laura nem csak győzött, hanem kiütéssel győzött - az első két pozíciót elhozta, ami azért elég brutális. 

De most foglalkozzunk inkább a lista többi részével!

A dobogó harmadik fokán is egy magyar regény végzett, ami egyébként biztató - bár nyilván itt is meg kell jegyezni a mozgósíthatóságot, nyilván a külföldi szerzők nem kampányolnak ebben a körben. Illetve az Ambrózy sorozatnál az is érdekes kérdés, hogy vajon mennyire ifjúsági ez a könyv. Bevallom, én ebben a kérdésben nem tudok dűlőre jutni, de ha szavaznom kéne, én inkább sima szórakoztatónak mondanám. 

Mindenesetre Vörös Pöttyös, szóval azért is kerülhetett ebbe a kategóriába. És persze, az ifjúság is olvashatja, és aláírom azt is, hogy Mili fiatal. (Bár ahogy szóba került a hétvégi Aranymosás programon is, nem csak a szereplők kora határozza meg, hogy valami ifjúsági vagy nem, fiatal szereplős könyv sem feltétlenül ifjúsági.)

A negyedik helyre befutott az új illusztrált HP kötet, és itt is megállnék egy pillanatra. Mert bár nagy HP rajongó vagyok, bevallom, kissé igazságtalannak érzem ezt a helyezést. Nem azért, mert az Azkabani fogoly rossz könyv - sőt! Egyszerűen csak úgy érzem, attól, hogy új külsőt kapott a kötet, attól ez még nem egy új regény. És ezeknek a szavazatoknak a nagy része valószínűleg nem az illusztrált kötetnek szól, hanem magának a regénynek.

Az 5. helyen befutott egy LOL kötet, és bár imádom a Cinder & Ellát, bevallom, kissé meglepett, hogy volt ebben a könyvben annyi kraft, hogy maga mögé utasítsa Cassandra Clare-t és Sarah J. Maast is. 

Aztán van itt nekünk még egy LOL könyvünk, illetve a 10. helyre felfért még a sikeres sorozat alapjául szolgáló Pretty Little Liars regény. 

Összességében azt mondanám, ez a TOP10 nekem sokkal reálisabbnak tűnik, mint az előző néhány évi, még ha a TOP10-en belüli leosztás itt-ott kicsit meg is lepett. 

Ti mit gondoltok?

2 megjegyzés:

  1. Bár vonzónak találok valamennyi könyvet az itt felsoroltak közül, nálam az ifjúsági regények egyet jelentenek G. Szabó Judit könyveivel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy félreérthető volt - aktuális megjelenések közül volt a szórás, nem all-time verseny volt. :)

      Törlés