Breaking News

10 WTF pillanat a Harry Potter és a Titkok Kamrája könyvből

A Harry Potter és a Titkok Kamrája megjelenésének évfordulóját ünnepeljük, és szerettem volna megtörni a rendszert kicsit, és ezúttal nem idézetes bejegyzést hozni - ha már 20. születésnap.




És így jutottam el eddig a témáig, azaz odáig, hogy valójában mennyi WTF pillanatot éltem át a Titkok kamrája közben. Sokaknak, sok helyen kifejtettem már, hogy számomra a Harry Potter igazi csodája - na jó, az egyik - abban áll, ahogyan az írónő elrejtett nyomokat és egy egésszé fűzte össze őket, részenként is és az egész sorozatot vizsgálva is. 

No de nézzük, milyen WTF pillanatokat köszönhetek a Titkok kamrájának. Előre szólok: a bejegyzés spoileres, erre a kötetre és az egész sorozatra nézvést is. 


10. Hagrid és a pókok



Emlékszem, amikor először olvastam a pókokról, totál váratlanul ért - ahogy az óriás akromantula is. Ott volt minden nyom a szemem előtt, mégsem jöttem rá.
Az pedig már csak extra, hogy kiderült, miért tanácsolták el Hagridot a Roxfortból. Nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan fény derül rá, de ez így volt tökéletes.


9. Lockhart



Oké, oké. Muszáj. Lockhart a Harry Potter sorozat egyik legidegesítőbb szereplője (csapjuk még mellé Rita Vitrolt - tényleg, vajon van olyan fanfiction, amiben Vitrol és Lockhart összejönnek? Kell!), ennek ellenére imádtam. Pont azért, mert annyira idegesítő. Már a puszta jelenléte megemeli az ember vérnyomását, és teszi mindezt úgy, hogy tulajdonképpen nem is árt senkinek (már ameddig meg nem tudjuk a titkát), és mégis... minden szava az ember elevenébe vág. Az emberek egyik legidegesítőbb és legtenyérbemászóbb tulajdonságát nagyítja fel végtelenül és hát... hasonló emberekkel már mindenki találkozott, ha máshogy nem is, a celebek között.
Az ő WTF pillanata természetesen a nagy lelepleződés, bár igazából valószínűleg ez senkit sem sokkolt túlságosan - hiszen az egyértelmű volt, hogy Lockhart olyasmiket ad el, amikre nem is képes. De az ember legalább azt hitte, az írásai a fantáziájából jöttek. De ennél durvább, ami kiderült.


8. Zokni és Dobby



Oké, oké, a zokninak nem olyan óriási a jelentősége - látszólag. De imádom a zoknimániát a Harry Potter könyvekben. Kezdődött Dumbledore-ral és Edevis tükrével, aztán jött Dobby felszabadítása - és ennek köszönhetjük a visszatérő zoknis kérdést, mert minden HP könyvben van valami zoknis dolog. Hurrá! 
Mindenesetre a WTF pillanat itt természetesen a napló-zokni páros, mert arra aztán tényleg nem készültem fel, de kifejezetten szép pillanat volt - tipikus Ez az! Harry momentum, és ha erre gondolok, mindig az jut eszembe, mennyire hajlamosak vagyunk alábecsülni Harryt, pedig neki is vannak nagyon vicces és ravasz megmozdulásai. 
Ami pedig magát Dobbyt illeti. Úristen, de utáltam az elején! Aztán megkedveltem, amikor rájöttem, hogy jót akart. És amikor kiderült, hogy ő Malfoyék manója, eldobtam az agyam. :O De még nem volt vége, Dobby újra meg újra ott volt - ahogy írtam is róla.


7. Capitulatus



A Párbaj Szakkört már alapból nagyon imádtam, minden ízében. Telitalálat volt Piton és Lockhart szembeállítása és Harry és Draco szembeállítása is. Bevallom, nagyon bántam, hogy ez később nem tért vissza a könyvekben, nem igazán értem, miért nem állandó szakkör ez a Roxfortban. (Ez volt az egyik oka, hogy imádtam a DS jeleneteket az ötödikben.)
Mindenesetre kifejezetten ironikusnak találom, hogy a Capitulatust, ami annyira Harry jellemző varázslata lett a sorozat során, Pitontól tanulta. Milyen szép, ahogy összeérnek a szálak, nem igaz?
Apropó - piros. A halálos átok meg zöld. A Griffendél vörös. A Mardekár zöld. Na, ehhez mit szóltok? (Oké, oké. A színek ennyire nem egyértelműek, hisz Harry szeme zöld. Voldemorté piros. De imádom, ahogy Rowling konstans szembeállítja ezt a két színt.)


6. Griffendél kardja



Legszívesebben tapsikoltam volna, amikor Griffendél kardja felbukkant, de a jelentősége ennél nyilván sokkal nagyobb. Egyrészt ott van, hogy elárulja Harrynek, jó helyen van, ahol van. Másrészt a hetedik könyvben sok mindent megtudunk a kardról, és rendkívüli jelentősége lesz, még kapunk egy másolatot is. Ti gondoltátok volna ezt akkor, amikor Rowling becsempészte a Titkok kamrájába? Mindig ezt csinálja - a szemünk elé pakolja a dolgokat, megmutatja, hogy fontosak, de valójában egy másik, sokkal nagyobb jelentőséget kendőz vele.


5. Borgin és Burkes



Oké, oké. Kezeket fel, de őszintén: ki gondolta végig a Borginban látott tárgyak jelentőségét? Na jó, a hardcore Harry Potter rajongók később tutira végigfutottak rajtuk, de megint csak ott vagyunk: Rowling a szemünk elé tesz valamit, aztán gondoskodik róla, hogy elfelejtsük. Pedig nem kellett volna.


4. Hisztis Myrtle és a mosdó



Hisztis Myrtle kb. mindenkit az őrületbe kerget, ez nem is kérdés. De nem tagadhatjuk, hogy színes egyénisége a HP univerzumnak, ráadásul többször is felbukkan, bár a legtöbben persze a Titkok kamrájából emlékeznek rá.
Az egyik legnagyobb WTF pillanatom az volt, amikor rájöttem, mi Myrtle személyének és mosdójának jelentősége, ennél már csak az volt nagyobb WTF pillanat, amikor az alábbi idézetet felfedeztem jóval később:

– Én inkább azt szeretném tudni, hogy valaki miért akarta eldobni – felelte Harry. – És arra is kíváncsi lennék, hogy miért kapott Denem „Önzetlenül az Iskoláért” Különdíjat. 
– Akármiért – legyintett Ron. – Talán volt neki harminc R. B. F.-e vagy megmentett egy tanárt az óriás tintahaltól. De az is lehet, hogy ő ölte meg Myrtle-t… Azért biztos az egész iskola hálás lehetett…

Ó, és egy mosdót választani erre? Most komolyan - egy mosdót?


3. Párszaszó



Az egyik dolog, amit nem HP rajongó ismerősöknek a legtöbbször kiemelik, amikor azt próbálom elmagyarázni, miért szeretem a Harry Pottert, az a párszaszó. Nem az, hogy létezik. Nem is a legenda, hogy csak a gonosz beszélik. Hanem az összefüggések.
Mindenki tudta, hogy Harry képes beszélni a kígyókkal, hiszen már rögtön az első könyv elején olvashattuk - mégsem gondoltunk semmire, varázsló, így nyilvánult meg nála anno. Aztán amikor kiderül, hogy ez ritka képesség, nos, én eldobtam az agyam. A helyzet csak tovább fokozódott a sok-sok felbukkanó kígyóval, ami a második kötetben a baziliszkuszban összpontosult. Na de később! A párszaszó fontos eleme Harry és Voldemort furcsa kapcsolatának, és még sokkal nagyobb jelentősége lesz, a Merengős emlékekkel, a medállal és aztán a Titkok kamrája Ronék általi újbóli megnyitásával. Gondolta volna ezt bárki, amikor Harry az állatkertben járt?


2. Főnix



Harry pálcájában főnixtoll van? Oké. Dumbledore-nak főnixe van? Oké. De ki gondolta volna, hogy Harry pálcájában pont Dumbledore Fawkesának tolla van? Na? Kitalálta valaki? Tök evidens - én bevallom, mégsem gondoltam rá. 
Ezzel együtt persze a WTF pillanat a felbukkanása volt, utána pedig a könnye - bár bevallom, utóbbit elég könnyű megoldásnak éreztem, még úgy is, hogy tudtuk, hogy a könnye gyógyít.


1. A napló és Tom Denem



Egyértelmű, hogy ez volt a legnagyobb WTF pillanat. Tom Denem persze nekem amúgy is gyanús volt, de azt nem tettem össze, hogy ő lesz Voldermort. (Szeretném hozzátenni, még fiatal csikó voltam akkoriban.) És emlékszem, amikor kiderült, hogy Voldemort neve egy anagramma, leesett az állam.
Ami pedig a naplót illeti - ki gondolta volna, hogy horcrux, és még bőven jelentősége lesz később is? (Ráadásul mivel a horcruxokat más-más pusztította el, valójában ez az egyetlen "rendes" horcrux, amit Harry pusztított el.)


6 megjegyzés:

  1. Hogy lehet anagramma, ha Tom Denem nevében nincs meg minden betű Voldemort nevéből?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tom Marvolo Riddle
      Az angol könyvben a neve:)

      Törlés
    2. A magyarban is kijön - a Tom Denem nem a teljes neve. Tom Rowle Denem. Hát így :)

      Törlés
  2. Nem akarok kukacoskodni, de a capitulatus kék, a stupor a piros.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Piros :)
      https://harrypotter.fandom.com/wiki/Disarming_Charm

      Törlés
  3. Sziasztok!
    Számomra ez az idwzet volt a legnagyob WTF momentum a 2. könyvből.
    "Azért vagy párszaszájú - felelte higgadtan Dumbledore - mert Vildenort nagyúr- aki Mardekár Malazár legutolsó elő leszármazottja- maga is beszéli a kígyók nyelvét. Minden jel arra mutat, hogy azon az estén, amikor a sebhelyedet szerezted, Voldemort képességei részben átszálltak rád. Persze nem azért mert ő így akarta...
    - Voldemort belém helyezte lényének egy részét? - rémüldözött Harry.
    - Bizony úgy tűnik."
    Tehát mar a 2. Könyv végén ki kett mondva ( persze mas szavakkal), hogy Harry egy horcrux.

    VálaszTörlés