Breaking News

Miért pont július 31. Harry Potter születésnapja?

Először is szeretném megköszönni az ötletet @T__Sarah_Carternek Molyról, nélküle ugyanis nem jött volna létre ez a bejegyzés. 




Na de csapjunk is a lecsóba!

Azt már megosztottam, hogy Harry Potter és J.K. Rowling születésnapja ugyanarra a napra esik, mindketten július 31-én ünneplik a születésnapjukat.

Jogosan merül fel a kérdés, vajon miért van ez így? Pusztán Rowling egója miatt alakult így?

Nos, annak lehetőségét, hogy ennek nagyon is szerepe van a dologban, nem tudjuk kizárni. Rowling gyakran mesél arról, mennyi közös van benne és Harryben, és tudjuk, hogy számtalan olyan tapasztalata van a főszereplőnknek, ami Rowling életéből fakad. Általánosságban is igaz az, hogy ha nem is lehet feltétlenül megfeleltetni az írókat a szereplőikkel, az bizony nagyon is igaz, hogy a kapcsolat szoros közöttük - a szerző érzései és gondolatai nem elválaszthatatlanok a művétől. Rowling esetében viszont egy sor konkrét példát is fel tudunk sorolni: nem egy szereplőt saját életének szereplőiről mintázza, édesanyja halála nagyban befolyásolta azt, Harry hogy áll a szüleivel, a saját depressziója hívta életre a dementorokat és a megoldást jelentő csokit és még sorolhatnánk. 
Így pedig az, hogy Rowling úgy döntött, Harry Potter születésnapja megegyezzen a sajátjával, nem is olyan meglepő. 

Ennyire azonban nem egyszerű a helyzet, érdemes közelebbről is megvizsgálni ezt a napot.

Ehhez először változtassunk kicsit a könyvek sorrendjén. Tudjuk, hogy nagyon sok részletet előre, mérnöki precizitással megalkotott Rowling, így tehát nem gondolhatunk arra, hogy nincs más jelentősége ennek a napnak. Már csak azért sem, mert Harry születéséhez és annak napjához kapcsolódik egy fontos jóslat is. Ezt csak az ötödik kötetben ismerjük meg, de attól még a jelentősége fontos. 

A jóslat ugyanis így szól:

"Közeledik az Egyetlen, aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr fölött… azoknak születik, akik háromszor dacoltak vele, s a hetedik hónap halála szüli őt... A Sötét Nagyúr egyenrangúként jelöli meg, de benne olyan erő lakik, amit a Sötét Nagyúr nem ismer. És egyikük meghal a másik keze által, mert nem élhet az egyik, míg él a másik... Az Egyetlent, aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr fölött, a hetedik hónap halála szüli..."

Ugyanez angolul:

"The one with the power to vanquish the Dark Lord approaches... born to those who have thrice defied him, born as the seventh month dies... and the Dark Lord will mark him as his equal, but he will have power the Dark Lord knows not... and either must die at the hand of the other for neither can live while the other survives... the one with the power to vanquish the Dark Lord will be born as the seventh month dies...."

Az, hogy a hónap halála szüli, egyértelműen a hónap végét jelenti. Azaz Harrynek mindenképpen valamelyik hónap végén kellett születnie. 

Fontos volt az is, hogy nyári hónap legyen - hiszen Harrynek nem sokkal a tanévkezdés előtt kellett megkapnia a levelét. Így a július-augusztus, esetleg a június tűnhetett logikus választásnak. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az angliai tanév később ér véget, mint nálunk, nagyjából július közepe környékén, és ha jól tudom, ennek környékén mennek ki a felvételi értesítők is. A regény kezdése szempontjából tehát logikusnak tűnhetett, hogy ez nagyjából egy időben legyen Harry születésnapjával.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy a Harry Potter nagyon sokszor operál a számmisztikában és a mesékben fontos számokkal, úgy mint 3, 12 és 7. Főleg az utóbbi számnak van nagy jelentősége a könyvben: 7 kötet jelent meg, 7 tanév a Roxfort elvégzése és még sorolhatnánk. Így tehát valószínűleg az sem véletlen, hogy Harry pont a hetedik hónapban született. 

Emellett izgalmas érdekesség, hogy a 11-es szám is gyakran előkerül a HP könyvekben, és ha a 7.31. számjegyeit összeadjátok, 11-et kapunk. Egyébként ugyanez igaz, ha Harry születésének teljes dátumát összeadjuk.

Szintén fontos, hogy július 31-e már Oroszlán, mármint a horoszkóp. Ez megint csak nem véletlen, hiszen az oroszlán az erő és a hatalom szimbóluma, ezzel együtt pedig a Griffendél ház szimbóluma, ahová végül Harry is kerül.

A horoszkópoktól elválasztva létezik egy születési kő besorolás is, ami már elég régre nyúlik vissza. Eszerint a július köve a rubin, ami vörös. Ez a Griffendél színe is, emellett a zöld és a vörös színek azok, amik sorra visszatérnek, végig a Harry Potter sorozatban.

Ez viszont még mindig nem a vége!

Érdemes még egy dolgot figyelembe venni Harry szülinapjával összefüggésben: a fogantatását. Ha július 31-től pontosan 9 hónapot visszaszámolunk, október 31-et kapunk. Azaz feltételezhetjük, hogy Harry október 31-én, azaz Halloween napján fogant. 

Ennek a napnak nagy jelentősége van minden boszorkánysággal kapcsolatos mondában, nem másznék bele pontosabban, hogy miért, mert szerintem mindannyian ismerjük, ha pedig mégsem, érdemes rákeresni. 



Így tehát valószínűleg kijelenthetjük, hogy Harry Potter születésének időpontját hosszas tervezgetés előzte meg - vagy ha mégis csak random rábökött a saját születésnapjára Rowling, akkor ez bizony tényleg sorsszerű választás volt.

2 megjegyzés: