Breaking News

Jaymin Eve: A ​sárkány jele {Értékelés + Nyereményjáték}

Jaymin Eve: A ​sárkány jele

A blogturnéról




Sárkányok, farkasok, vámpírok, tündék és megannyi mágikus lény keveredik a legújabb Zafír Pöttyösben, amit a Parázs társszerzője, Jaymin Eve jegyez.

A vicces és izgalmas kötetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha velünk játszol, 1 példányt meg is nyerhetsz a kötetből.



Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 328
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett
ISBN: 9789634574576
Sorozat: Szuperlények börtöne 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,13)
Megrendelési link
Mi történik, ha olyan titok kerül napvilágra, ami nemcsak felforgatja az egész eddigi
életedet, hanem halálos veszélybe is sodor?

A huszonkét éves Jessa Lebron rendkívül éles érzékekkel megáldott farkasváltó, akinek figyelmét a levegő legapróbb rezdülése sem kerüli el. Mégis döbbenten értesül a hírről, hogy anyja, aki születése után nem sokkal elhagyta őt, visszatér a falkához, és olyan titkokat tár fel, melyek gyökeresen megváltoztatják a lány életét.

Kiderül, hogy Jessa a sárkány jelét viseli, ezért halálos veszély fenyegeti. A billogos alakváltók ugyanis arra hivatottak, hogy feltámasszák az ősi, vérszomjas sárkánykirályt – ezért bármi áron, de el kell pusztítani őket.

Jessa szeretne többet tudni a jelről, és kíváncsisága végül Vanguardba, a hírhedt börtönbe juttatja, ahol paranormális bűnözőket tartanak fogva. Szerencsére nem kell egyedül szembenéznie a nehézségekkel, mivel legjobb barátja, a sárkányváltó Braxton Compass is vele tart. Tervet kovácsolnak, hogy magukat és a sárkány jelét viselő alakváltókat kiszabadíthassák.

De vajon képesek lesznek-e megakadályozni, hogy a sárkánykirály feltámadjon poraiból?

Az első mondat:


"A fejem nagyot koppant az asztalon."

Véleményem


Hű, hát ezzel a történettel nagyon nehezen indult a kapcsolatunk.

Amikor olvasni kezdtem, az első 20-30 oldalnál az volt az érzésem, mintha minden klisés misztikus romantikus YA elemet összeszedtek volna egy sztoriba. Adott nekünk egy csaj, aki természetfeletti, gyönyörű és erős, és négy (igen 4!) nagyon jó pasi, akikkel testi-lelki jóbarátok, és akik szó szerint bármit megtennének érte. 

Ráadásul mindezt úgy, hogy ez elvileg egy paranormális romantikus felnőtt sztori. Oké, itt az igazsághoz hozzátartozik, hogy az írónő Goodreadsen a kérdésekre azt válaszolta, hogy az első rész az, ami legkevésbé ilyen, és valóban, még akár YA-nak is elmenne. De a folytatások már sokkal felnőttebb sztorik lesznek, szóval ezzel egyelőre együtt kell élnünk.

Viszont a nagyobbik probléma itt igazából nem az volt, hogy YA klisék kerülnek elő. Szerintem a probléma inkább abból adódott, hogy a szereplőink valóban úgy viselkednek, mint a tizenévesek. Ugyanis a főszereplőink, beleértve a hősnőt és mindegyik pasit, már fősulisok, 22 évesek. Ennek ellenére ha nem hangzott volna el a koruk, és nem említené meg néha a hősnő az egyéjszakás kalandjait, lazán elmennének 16 évesnek is. A szülőkkel élnek otthon, lázadnak az ellen, hogy a szülők titkolóznak előttük, nagyjából élnek bele a vakvilágba, meglehetősen felelőtlenül, klikkesednek, hülyéskednek az órákon és persze a szerelmi életükkel szenvednek. Szóval valahogy nem éreztem, hogy itt egy felnőtt sztoriról van szó, hiába voltak a szereplők 22 évesek.



Ezenkívül akadtak egyéb elemek is, amik idegesítettek kicsit az elején: például, hogy a főszereplő felváltva emlegeti az apját a keresztnevén és szólítja apának. Ráadásul a Jonathon név maga sem nyerte el a tetszésem, nem igazán értem, miért nem lehetett simán Jonathan, vagy miért nem keresett akkor már a szerző egy olyan nevet, ami valóban különleges, nem pedig egy betű eltéréssel egy amúgy tök gyakori név.

Mindenesetre folytattam tovább a történetet, hátha helyrebillen a dolog. És egyébként szerencsére javult a helyzet, nem annyira ezeken a terepeken, hanem a történet tekintetében.

A szereplők ugyanolyan éretlenek maradtak, a hősnő pedig ugyanolyan idegesítő, és fejest ugrik egy csomó veszélyes szituációba, amit egy kis gondolkozással megúszhatna. (Ja, az egyik legnagyobb bonyodalmat is.) De legalább mellé kapunk némi akciót is. Bejön egy kis nyomozós szál, egy nagy titok, majd ebből fakadóan egy elég nagy rejtély. És elkezdhetünk gondolkozni azon, hogy most akkor tulajdonképpen mi miért történik, ki kivel van, ki az, aki áskálódik a háttérben és vajon hová vezethetnek az újonnan felfedezett dolgok. (Nem akarok spoilerezni, ezért most ebbe nem mennék bele mélyebben.)

Emellett, bevallom, én rá tudok harapni a szerelmi sokszögekre is, ha van valami, ami megszólítson. És akkor most válasszuk ketté a szerelmi szálat ebben a könyvben. Ugyanis nagyon soknak tartom az öt plusz egyes felállást a pasiknál (azért öt, mert a négy tesóhoz csatlakozik még egy pasi), és a hősnő a szerelmi szál tekintetében olyan totál nyilvánvaló dolgokat nem vesz észre, hogy az félelmetes. Ezzel együtt nagyon-nagyon szorítottam szerencsétlen Braxtonért, mert ha van olyan normális szereplő, aki megérdemli a boldogságot ebben a könyvben, akkor az ő. Szerencsétlen amolyan alfahím módon olyan cuki, annyira szembeötlő, mit akarna, csak hát... Nagyon kíváncsi vagyok, merre tart ez a szál. 

És amúgy alapvetően a világ sem rossz. Eleinte kicsit emelgettem a szemöldököm dolgokon, és abban is biztos vagyok, hogy vannak lyukak ebben a világban keményen, de azért összességében az elképzelés tetszik. Vannak különböző típusú természetfeletti lények (varázshasználók, vámpírok, mindenféle alakváltó, tündék és féltündék), akik a hétköznapi emberektől nagyrészt elkülönültem élnek rejtett közösségekben. Megvan a világ szabályrendszere is, leginkább a jogi részét ismerhetjük meg, illetve a párválasztással kapcsolatos dolgaikat - bár biztos vagyok benne, hogy mindkét tekintetben tudunk majd még meg újdonságokat.



A történet lassan indul be, aztán egyre jobbá válik, az utolsó negyede már kifejezetten izgalmas volt, és a lezárás után nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra. 

Összességében vegyesek az érzéseim a kötet kapcsán. Az eleje szerintem elég gyenge volt, aztán szerencsére feljött. Azt még mindig sajnálom, hogy a főszereplőknél nem igazán érzem, hogy valóban 22 évesek lennének, de remélem, minden tekintetben javulunk a folytatásra, mert a regény második fele, és főleg a vége már egészen jól sikerült.

EGYNEK ELMEGY/AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7804_a_sarkany_jele-20180928_134722.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


A kötetben számos természetfeletti fajt megismerhetsz, így a játékunk során is erre koncentráltunk. A feladatod egyszerű: sorolj fel legalább 1 olyan könyvet, amiben találkoztál az adott állomáson lévő fajjal.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Mely könyv(ek)ben találkoztál az én fajommal:

SÁRKÁNY


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


10.09. - Sorok Között extra állomás
10.10. - Kelly & Lupi olvas
10.11. - Deszy könyvajánlója
10.13. - Ambivalentína
10.14. - Sorok Között
10.15. - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések