Breaking News

Szuper olvasásmotiváló funkciókat vezetett be a Moly

A Molyon rendszeres időközönként vezetnek be kisebb-nagyobb újításokat, ezeket hol hasznosnak találom, hol kevésbé. (Néha pedig csak tudomásul veszem.)

A mostani két újítást viszont imádom.

Egyre kevésbé figyelem mániákusan az adott évben olvasott könyveim és oldalaim számát, mert nyilvánvalóan sokkal-sokkal kevesebb időm jut rá, mint korábban. Ezzel együtt azért szeretem végigböngészni időnként a számaim, ez pedig az egyik új Moly funkcióval sokkal egyszerűbbé válik.

Ahogy írják:

A profiloldal tetején lévő Statisztika link alá beköltözött egy kimutatás: ezen azt láthatod, hogy a regisztrációd óta melyik évben hány könyvet és hány oldalt olvastál összesen, illetve évről évre mennyit nőtt vagy csökkent ezek mennyisége.
Amit még érdemes tudnod:
  • Az első évet töredékévnek tekintjük, így ahhoz nem viszonyítunk. (Ha az újévi fogadalmad volt, hogy regisztrálsz végre a Molyra, és rendesen vezeted az olvasmányaidat, sajnos akkor is így jártál.)
  • A kiemelt sor az idei évre ad becslést az eddigi olvasmányaid alapján.
  • Ha nem akarod látni az előző évhez viszonyított százalékos értékeket (és stresszelni magad azon, hogy korábban mennyivel több időd volt olvasni), akkor a profil beállításainál a Működés fül alatt a Mutassa az olvasási statisztikában a változásokatlehetőséget kapcsold ki.


Esetemben ez így fest:



Eszerint jól látható, hogy a 2014-es csúcsévem óta az olvasmányaim száma folyamatosan csökken, igaz, igazán drasztikusnak ebben a tekintetben az idei év tekinthető, hiszen idén zuhanásszerűen kevesebbet olvastam. A jóslat alapján még a 100 könyvet sem fogom elérni. Ami persze az elfoglaltságaim és az elég kitartó, több hónapon át húzódó olvasási válságom után nem is túlzottan meglepő.


A másik funkció ennél talán egy fokkal kevésbé gyakorlatias, viszont annál inkább motiválóbb. Nekem kicsit a Bullet Journal Habit tracker bejegyzései jutottak róla eszembe, hiszen valójában pontosan erről van szó. 

Az új funkciónak köszönhetően ugyanis minden nap jelölhetjük, a lelkiismeretünk alapján, hogy olvastunk-e eleget. 

Ahogy a Moly írja:

Most, hogy nyilvántarthatod könnyen, mennyit olvasol egy évben, szeretnénk csökkenteni a rád helyezett nyomást: bár a Molynak az a célja, hogy többet olvass, valójában azt szeretnénk elérni, hogy olvass eleget. Nem is akarjuk számszerűsíteni ezt (viszlát mennyiség kontra minőség párharc), hanem a belsődre bízzuk: úgy érzed, olvastál ma eleget?
Ha igen, akkor mostantól a profiloldaladon a kitüntetések felett ezt is be tudod jelölni, a kérdés linkjére kattintva akár utólag is. A rendszer pedig megmutatja, hogy az elmúlt 30 napban hányszor érezted úgy, hogy elég volt az aznapi olvasásmennyiség.
A rendszer egyelőre csak gyűjti a jelöléseket, de szokáskialakító rituálénak így is beválik. (Ha nem szeretnéd jelölgetni a napi olvasásaidat, akkor a profilbeállítások Működés füle alatt a Mutassa a napi olvasásjelöléseket opciót kell kikapcsolnod.)

A gyakorlatban így kell elképzelni:


1 megjegyzés:

  1. Én nagyon örülök az új funkcióknak. Bár azt rossz volt látni, hogy az utóbbi években folyamatosan csökkent az olvasmányaim száma. Viszont az azért felvidított, hogy az idei várható olvasmányaim száma meghaladja a tavalyi évet. Remélem sikerül elérni, vagy esetleg túlszárnyalni a becslést :)

    VálaszTörlés