Breaking News

Kerstin Gier: Fellegszálló {Értékelés + Nyereményjáték}

Kerstin Gier: Fellegszálló

A blogturnéról



Hamarosan magyarul is megjelenik a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából Kerstin Gier legújabb fantasy young adult regénye, a Fellegszálló! A patinás szálloda izgalmas titkokat rejt, és az olvasó a 17 éves Fanny oldalán vághat bele a kalandba, aki a szállodában dolgozik. Kövessétek bloggereinket a svájci hegyekbe, és a turné végén megnyerhetitek a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét! 

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 352
Fordító: Németh Odette
ISBN: 9789634575160
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,99)
Megrendelési link
Magasan ​fent a svájci hegyekben áll büszkén a Fellegszálló, egy patinás nagyszálló, melynek fénykora már rég letűnt. De mikor az év vége közeledtével a világ minden tájáról megérkeznek a vendégek a híres szilveszteri bálra, az épület úszik a gyönyörű csillárok fényében, a tágas folyosók pedig izgatott zsongással telnek meg.

A tizenhét éves Fanny Bennel, a szállodatulajdonos fiával és a személyzet többi tagjával együtt azonban ki sem lát a munkából, hogy előkészíthesse a vendégek fényűző kikapcsolódását, de nem kerüli el a figyelmét, hogy sokan valójában nem azok, mint aminek mutatják magukat. Milyen titkos tervek kovácsolódnak a hímzett bársonyfüggönyök mögött? Az orosz oligarcha felesége tényleg birtokában van a legendás Nadjeschda-gyémántnak? És miért a homlokzaton mászik fel inkább a jóképű Tristan Brown a 201-es szobából ahelyett, hogy a lépcsőt használná?

Mialatt Fanny megpróbálja Ben segítségével kibogozni a szálakat, még nem sejti, hogy hamarosan egy életveszélyes kaland kellős közepében találja, és nem csak az állása forog kockán, hanem a szíve is.

Az első mondat:


"Itt álltam hát a hóban, teljesen kimerülve, míg a bálterem felől hegedűszó szállt felénk."

Véleményem


Ez egy nagyon érdekes olvasmány volt. Azóta, hogy nekiálltam, próbálom megragadni, mihez tudnám hasonlítani a stílusát és a hangulatát, de őszintén mondom, nem igazán tudom megfogni. Tudom, hogy nagyon emlékeztet valamire, de hogy mire?

Mindenesetre ez az a fajta történet, ami kicsit komédia, kicsit krimi, kicsit igazi, kicsit hihetetlen. Önmagában már a Fellegszálló is hozza ezt: elhisszük, hogy létezik, mégis mindent kicsit eltúlzottnak érzünk benne. Közben pedig mégis ott van valami: egy kicsi de jó lenne, és egy kicsi pont ismerős dolog ahhoz, hogy ezt a furcsaságot elfogadjuk és barátként üdvözöljük, ne pedig elutasítsuk.



A Fellegszálló története valójában nagyon is egyszerű. Adott nekünk egy fiatal, tizenhét éves lány, aki úgy döntött, az érettségi előtt abbahagyja a tanulást és inkább dolgozni kezd. Ehhez meg is találta a megfelelő helyet: a Fellegszállót. Itt szobalány és gyerekcsősz egyszemélyben, ez a szerepe pedig pont tökéletes ahhoz, hogy mindenhol ott legyen egy kicsit. És ahogy mondtam, innentől a sztori totál egyszerű: a hotel mindennapjait követhetjük figyelemmel a rengeteg lakosával, közben pedig nagyon lassan kibontakozik a szemünk előtt egy bűntényt, aminek persze Fanny a maga szeleburdi módján a közepén találja magát.

A hotel mindennapjai pedig kifejezetten viccesek, helyenként konkrétan egy kabaréban éreztem magam. Eközben valahogy mégis bennem volt az érzés, hogy valójában nagyon is igaz lehet, és valódi történetek szülték ezeket a sokszor nevetséges történeteket.

A szállóban a legkülönbözőbb vendégeket ismerhetjük meg a milliomos családtól kezdve, a jóképű extrémsportolón keresztül, a műkorcsolya bajnokon át egészen a kisnyugdíjas párig, akik évekig kuporgattak, hogy egyszer eljöhessen a Fellegszállóba ünnepelni az évzárást. Az egyes lakókat családnevestül-szobaszámostul ismerjük meg, és direkt rendkívül elnagyoltak. Pontosan annyit kapunk szinte mindenkiből, amennyit valóban láthat egy alkalmazott, amikor egy hotel vendégeit veszi számba. A legszembetűnőbb vonások, benyomások, esetleg szakmák teszik ki ezeket a mellékszereplőket, de ez jól is van így. Ettől éreztem végig azt, mintha magam is egy hotelben dolgoznék. Mert hát valószínűleg pont így mennek a dolgok: az alkalmazottak egy-egy ismertetőjegy alapján belövik az embert, az is lehet, hogy csak szobaszámról tudják, ki kicsoda éppen, azt viszont könnyen megmondják, hogy melyik ételt küldted vissza a konyhára vagy hogy éppen hagysz-e borravalót a szobalánynak.

A rengeteg vendég egy kis nehézséget is hordoz magában, ugyanis nekünk pont ugyanúgy meg kell jegyezni mindenkit, mint ahogy a szálloda alkalmazottainak. Sőt! Nem csak a vendégeket kell megtanulnunk, hanem magukat az alkalmazottakat is. Nem állítom, hogy ez nem okozott időnként kihívást, de azért nem követhetetlen a dolog, egy idő után pedig tényleg teljesen természetes minden szereplő.



Apropó, szereplők! Ez a rengeteg szereplő már azért is zseniális, mert a bűntény tekintetében kvázi bárki lehet majd az, aki benne van a buliban. Ki tudja, mi lesz a bűntény és ki követi el? Csak azt tudjuk, hogy lesz, hiszen elvileg erre van felhúzva a sztori. Ettől egészen Cluedo érzésem volt végig - lestem minden szereplőt, minden apró benyomást és minden olyan dologra, ami bűntényre utalhat, felcsillant a szemem - ez lesz az!

Egyébként Fanny ebben a tekintetben nem a legnagyobb zseni, még ha csavarosabb is a bűntény, mint azt vártam. Ő ugyanis olyan dolgokra vonja meg a vállát, hogy... Bár persze hamar kiderül, hogy Fannyt sem az eszéért szeretjük.

Egyébként annak ellenére, hogy ez a butalibaság időnként kicsit zavart, azt határozottan értékeltem, hogy Kerstin Gier nem próbált a szobalányból zsenit gyártani. Fanny egy tök átlagos, kicsit talán az átlagbál egy fokkal butácskább szereplő, aki ettől még nagyon barátságos, szorgalmas, tettrekész és bár fogalma sincs, hosszú távon mit hoz majd az élete, megy előre és él. Kifejezetten élveztem, hogy úgy sikerült ezt a komédiakrimit megírni, hogy nem lett a főszereplőnk profi detektívvé - hanem sodródott az árral, mint ahogy bármelyikünk egy ilyen helyzetben tenné.

A könyvben kapunk egy szerelmi szálat is, illetve... lehet az rögtön kettő is. Nem megyek bele bővebben, hogy kik a románc alanyai, mindenesetre ez tényleg csak mellékszál volt. Annak el is tudom fogadni, mert sajnos bár láttam lehetőséget benne, összességében azért a kifejtettségével nem voltam teljesen elégedett. De meg tudtam bocsátani, mert amúgy a sztori szórakoztatott, és jól is volt ez így, hogy nem Fannyn és egy srácon vagy Fannyn és két srácon volt a hangsúly, hanem szimplán csak... Fannyn és az ő mindennapjain.

Összességében szórakoztató könyv volt, bár azért óriási kedvencem nem volt. Viszont tényleg jókat lehet nevetni ezen a furcsa hangulaton, az biztos, hogy nem nagyon olvastam még ehhez hasonló YA regényt.

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Mivel az írónőnek hatalmas rajongótábora van Magyarországon, úgy döntöttünk, hogy mostani játékunk a korábban megjelent regényeihez fog kapcsolódni! A feladatotok nem más, mint kitalálni, hogy melyik Kerstin Gier regényből idéztünk, és a helyes címet beírni a dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“– Tényleg olvas az ember gondolataiban?- suttogtam.
– A lakáj? – suttogta vissza Gideon. – Remélem, nem. Épp arra gondoltam, hogy egy menyétre hasonlít.”

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


December 12. - Sorok Között
December 15. - Könyv és más
December 17. - Hagyjatok! Olvasok!
December 19. - Könyvvilág
December 22. - Kelly & Lupi olvas
December 23. - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések