Breaking News

Elindult az Aranykönyv szavazás, és nem kicsit abszurd

A tavalyi évben már egészen jól alakult az Aranykönyv szavazás, még ha nem is 100%-ban, de nagyjából a helyén voltak a kategóriák jelöltjei, mind zsánerben és korosztályban, mind a kiemelt könyveket tekintve.

Úgyhogy most idén is nagy várakozással tekintettem a szavazás elébe, mert szerintem nagyon szükség van egy ehhez hasonló, olvasói szavazatokból építő díjra - tudjuk, hogy a "szakma" kiosztja a maga díjait, ám ez arról nem mindig mutat reális képet, hogy mit szeretnek maguk az olvasók.

Így el tudjátok képzelni, mekkorát csalódtam, amikor belelapoztam az idei jelöltlistába, és akkora káosszal találkoztam, hogy azt el se tudom mondani.

Idén ezekben a kategóriákban lehet szavazni:

GASZTRONÓMIA
GYERMEKKÖNYVEK
IFJÚSÁGI IRODALOM
ISMERETTERJESZTŐ
SZÉPIRODALOM
SZÓRAKOZTATÓ IRODALOM

Ez teljesen rendben is lenne, de láthatóan maguknak a kiíróknak is óriási gondot okozott, hogy mit hová soroljanak - nem is sikerült normális mezőnyt kialakítani.

Mondok néhány példát, hogy érezhető legyen, mire gondolok.

Az ifjúsági kategóriát például elképesztően fölé és alálőtték - egyszerre.

Például Ifjúsági kategóriába került A csábítás szabályai, ami teljesen nyilvánvalóan nem az - elég nyomravezető már a címe és a borítója is, de ha ez se lenne elég, akkor nyomravezetőnek ráadásul még maga a kiadó is felnőtt kategóriába sorolta.



Itt rögtön szembetűnő az is, milyen "vetélytársai" vannak ebben a kategóriában ennek a könyvnek: egészen konkrétan két gyerekkönyv társaságában ücsörög az Ifjúsági kategóriában, pedig azok legalább annyira nem ifjúságiak, mint ő.

Ugyanígy vicces ránézni erre a Zafír Pöttyös könyvre, szintén két mesekönyv társaságában:



De lefelé is vannak más problémák is, amikor mesekönyvek kerülnek a young adult, esetleg felső middle grade könyvek közé:




Ugyanilyen vicces, amikor a felnőtt szórakoztató könyvek közé kerülnek middle grade vagy éppen young adult könyvek, például:







De a személyes kedvencem, a nyilvánvalóan ifjúsági könyv a szépirodalmi kategóriában:




És akkor most tessék valahogy kihámozni, hol mire szavazz... Ez egy vicc. Sajnos nem a jó fajtából.

Nincsenek megjegyzések