Breaking News

Melinda Taub: Still ​Star-Crossed – Veronai szerelmesek {Értékelés + Nyereményjáték}

Melinda Taub: Still ​Star-Crossed – Veronai szerelmesek

A blogturnéról



Mindenki ismeri Rómeó és Júlia történetét, ám ezúttal egy olyan könyvet hozott el nekünk a Könyvmolyképző Kiadó, amely a szerelmések tragédiáját követő időszakban játszódik. Melinda Taub történetében Benvulio és Rozalin történtét ismerhetitek meg, akik együtt próbálják meg elérni, hogy a családjaik ne kényszerítsék őket bele egy előre elredezett házasságba. Tartsatok velünk április 22. és május 1. között, és ha velünk játszotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott 3 db nyereménypéldány egyikét!


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 360
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett
ISBN: 9789634573524
Sorozat: -
Nézőpont: E
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,99)
Megrendelési link
Bár ​Rómeó és Júlia halálával „borús béke” köszönt Veronára, a Montague-k és
Capuletek közötti ősi viszály ismét kiújul – alig telik el két hét, és a két ház tagjai ismét a nyílt utcán csapnak össze.
Escalus herceg az újabb „patvarkodó viszály” láttán úgy dönt, hogy a két tehetős család kibékítése csakis egy Capulet és egy Montague házassága révén lehetséges. A Montague-házból az elhunyt barátját gyászoló agglegényre, Benvolióra esik a választása, a kiszemelt ara pedig a Capulet-ház Rozalinja, Rómeó egykori szerelme. A fiatalok megboldogult unokatestvéreikkel ellentétben nem táplálnak gyengéd érzelmeket egymás iránt, ám a közös cél – hogy oltár elé járulás nélkül véget vessenek a városban dúló viszálynak – egyesíti őket. Csakhogy Rómeóhoz és Júliához hasonlóan Rozalin, Benvolio és a herceg számára is hamar világossá válik, hogy a békéhez vezető út nehézségekkel van kikövezve, és hogy Veronában a legváratlanabb helyeken sarjadhat szerelem.

Titkos találkák, romantika, a család becsületéért vívott párbajok – e sodró lendületű történet méltó tisztelgés Shakespeare előtt.

Az első mondat:


"A nyári nap sugára égetett."

Véleményem


Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de számomra a Rómeó és Júlia élménynek jókora része a "Mi lett volna, ha?" élmény. Azaz az, hogy átgondoljuk, mi lett volna, ha itt-ott változtatunk a dolgok folyásán. Nyilván egészen más lett volna a végeredmény. És ezzel viszonylag gyorsan jön a kérdés is: vajon mi történt azután?

Igazán idilli lezárás egy tragédiának az, hogy utána mindenki tanult az esetből, de valójában azért lehetnek kétségeink. Oké, hogy Rómeó és Júlia meghaltak, a két család pedig elvileg véget vetett a viszálynak - de ez vajon tényleg ilyen könnyen megy? Félre lehet tenni ilyen könnyedén több éves ellenségeskedést? Főleg, hogy valójában csak még több okuk lett utálni egymást, gondoljunk csak Tybaltra, Mercutióra, Páriszra és persze Rómeó és Júliára? Ők mind meghaltak, és olyan nincs, hogy ezek ne egymást hibáztassák érte... Rómeó megölte Tybaltot és elcsábította Júliát. Júlia elcsábította Rómeót és felszította Párisz ellen? És így tovább és így tovább...

Melinda Taub pontosan ezeket a kérdéseket tette fel a Still Star-Crossedban és adott rájuk választ - szerintem roppant izgalmasan.

A történet ott folytatódik, ahol a Rómeó és Júlia végén hagyjuk. Verona még mindig gyászolja a szerelmeseket, de természetesen a viszály nem múlt el csak azért, mert erre utasították a családtagokat. Valaki még mindig meggyalázza Júlia szobrát és még mindig mindennaposak az összetűzések a család tagjai és szolgálói között.



A Veronai szerelmesek nagyon nagy arányban előveszi azokat a fordulatokat, amikkel Shakespeare maga is élt. Elsőre könnyen tűnhet még úgy is, hogy ebben a regényben a szerző szimplán újra megírta a Rómeó és Júlia sztorit... a Rómeó és Júlia után. És ha valaki ezt állítja, nem lehet érte hibáztatni, főleg, ha csak a kötet elejét olvasta. Nagyon is igaz, hiszen újabb esküvőről van itt szó: csakhogy ezúttal az eredeti sztorihoz képest pont ellentétesen a két család egy-egy tagját össze akarják házasítani, nem szétválasztani.

Rozalin és Benvolio tehát visszatérnek, ezúttal viszont mellék- és epizódszereplőkből főszereplőkké lépnek elő. Csakhogy ennek nem igazán örülnek. Itt nem tombol úgy a szerelem, mint Rómeó és Júlia között, sőt! Az izgalom jó részét az adja, hogy kézzel-lábbal tiltakoznak egymás ellen, a civakodásaik pedig kifejezetten viccesek.

A regény szépsége pont az volt, hogy kettejüket sokkal hosszabban, sokkal több bonyodalmon át kísérhettük végig, eközben pedig szépen-lassan alakultak a dolgok. Itt nincs Insta-szerelem, ebből a szempontból sokkal hihetőbb mai szemmel nézve ez a modernebb megközelítés. 

De talán nem is ez volt a legizgalmasabb, hanem az, hogy valójában több szálon fut a sztori. Kívül-belül megismerhetjük Veronát, sokkal mélyebben, mint az eredeti sztoriban. A drámában feltűnő szereplők itt is itt vannak, de nem csak egy párosra fókuszálunk, hanem az egész képre. Van ideje kibontakozni az összes szereplőnek, többet tudunk meg Rómeó és Júlia szüleiről, barátairól... 

És ami talán még ennél is jobban viszi a sztorit az a halvány krimiszál. Ez ugyanis összefűzi Benvoliót és Rozalint: ki kell deríteniük, mégis ki az, aki meggyalázza Júlia szobrát. 

És itt jönnek a meglepő csavarok is, amire a fülszöveg és a regény eleje alapján nem is számítunk.

Összességében úgy éreztem, Melinda Taub megragadta a hangulatot, amit vártam Veronától, Shakespeare jól bevált csavarjait is felhasználta, eközben viszont mégis vitt valami sokkal modernebbet a világba. Nekem nagyon bejött, szerintem fogom még olvasni.

NAGYON AJÁNLOM



Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7831_still_star_crossed_veronai_szerelmesek-20190402_180944.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban a Rómeó és Júlia adaptációkkal ismerkedhettek meg. A ti feladatotok az lesz, hogy az oldalon található színész/színésznő fotója alapján megmondjátok, melyik karaktert alakították az adott feldolgozásban. Írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába a színész, valamint a karakter nevét, így lehetőségetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt! Jó játékot! 
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


04.22 - CBooks
04.24 - Deszy könyajánlója
04.26 - Sorok között
04.28 - Dreamworld
05.01 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)

Nincsenek megjegyzések