Breaking News

Rachael Lippincott - Mikki Daughtry - Tobias Iaconis: Két ​lépés távolság {Értékelés + Nyereményjáték}

Rachael Lippincott - Mikki Daughtry - Tobias Iaconis: Két ​lépés távolság

A blogturnéról




Stella Grant a legtöbb tinédzserrel szemben ideje java részét egy kórházban tölti, mivel cisztás fibrózisa van, de a lány mégis megtalálja a módját, hogy tartsa a kapcsolatot a barátaival, és egy felkapott Youtube-csatornát vezessen betegségéről! Stella szigorúan betartja a kezeléseket, időben beveszi a gyógyszereit, három lépés távolságot tart a többi betegtől, vagyis mindent megtesz, hogy új tüdőt kaphasson. A kórházban felbukkanó új beteg, Will Newman tekintete viszont megakad a lányon, és megpróbál közel kerülni hozzá! 
A Könyvfesztiválon a kiadó standjánál már beszerezhetitek a Két lépés távolság című könyvet, de addig is kövessétek bloggereinket ennek a nem szokványos szerelmi történetnek a turnéján. Ne felejtsetek el játszani, mert a turné végén a Maxim kiadó jóvoltából kisorsolunk három példányt a regényből.

Kiadó: Maxim
Oldalszám: 288
Fordító: Stier Ágnes
ISBN: 9789634990468
Sorozat: -
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,20)
Megrendelési link
Nemsokára a mozikban Haley Lu Richardson és a Riverdale dögös bandavezérét játszó
Cole Sprouse magával ragadó főszereplésével!

Szerethetsz valakit, akihez sosem érhetsz hozzá?
Stella Grant élete minden pillanatát pontosan megtervezi. Cisztás fibrózissal küzd, és egyedül egy új tüdő adhatna neki egy kicsit hosszabb, könnyebb életet. Mindig szigorúan három lépés távolságot kell tartania más betegektől, és ő nem olyan, aki kockáztatni merne. Egészen addig, amíg be nem toppan az életébe a vad Will Newman, akinek rakoncátlan tincseitől és csodás kék szemétől Stella gyomra azonnal szaltózni kezd. Azonban a fiú éppen az, akitől a lánynak mindenképp távol kéne tartania magát, hiszen már a lehelete is életveszélyes lehet a számára. De mi van, ha a szívük és zsigeri vágyódásuk egyre közelebb húzza őket egymáshoz? Ha csak egy kicsit lefaraghatnának a távolságból… Vajon két lépés tényleg olyan veszélyes lenne, ha egyszer csak így nem törik össze a szívük?

Az első mondat:


"Ujjammal végigkövetem a testvérem rajzának körvonalait, egy virágtengerből megformált tüdőt."

Véleményem


Oké, ha már pont ez az első mondat, akkor kezdjük mindjárt itt az értékelésemet, ezzel az ominózus rajzzal, ami a kötet eredeti borítóját látható. Én meg rögtön beleszerettem, annyira gyönyörű! És így utólag, a könyvet már olvasva is azt tudom mondani, hogy ez a TÖKÉLETES borító ehhez a regényhez. Persze megértem a Maxim döntését, amiért a filmes borítóval jelentetik meg a könyvet, ez a logikus üzleti döntés, hiszen így sokkal többen rá fognak találni - ennek ellenére én azért nagyon sajnálom az eredeti borítót, és bár nem sok reménnyel, de az utolsó pillanatig szurkoltam, hátha emellett döntenek a magyar kiadásnál.



És akkor most, hogy ezt letudtuk, vágjunk is bele a regénybe!

Nem meglepő módon elég régen találkoztam már ezzel a regénnyel, már hírből, ugyanis film készült belőle. És ha egy YA könyvből film készül, akkor arról nagy eséllyel hallok. Ráadásul ezt a könyvet/filmet is a Csillagainkban a hiba, illetve azóta már a Minden, minden rajongóinak kezdték el ajánlani.

Az ok roppant egyszerű: két beteg tini a főszereplő.

Nem, ezúttal nem rákosak, egy ennél sokkal kevésbé ismert betegséggel küzdenek, méghozzá cisztás fibrózissal. Rákos történetekről már sokszor olvashattunk, szerintem már senkinek nem mond újat például a kemoterápia vagy hogy mit jelentenek az áttétek. De bevallom, én cisztás fibrózisról még nem olvastam, és bármilyen furcsán és morbidan hangzik is, kellemes változatosságot nyújtott, hogy ezúttal egy más betegséget kaptak a nyakukba a főszereplőink.

És láthatóan a szerzők tudták, hogy mit csinálnak. Elég részletesen megismerhetjük a cisztás fibrózis minden tünetét, kezelését, hiszen mindkét főszereplőnk évek óta együtt él vele. Míg Willt az édesanyja mindenféle kutatási fázisban lévő kezelésre elrángatta már, addig Stella, a főszereplőnk maga próbálja kordában tartani a betegségét, amennyire ez lehetséges. Minden pontosan kimér, megtervez, ráadásul egy Youtube csatornát is vezet sorstársainak, ahol beszámol a nehezebb napokról is, és tanácsokat ad, mit hogyan lehet átvészelni.



Azt hiszem, nem nagy meglepetés, ha elárulom, hogy ők ketten a regény elején egy kórházba kerülnek. És bár a közös betegségük sorstársakká teszi őket, ezen kívül gyakorlatilag olyanok, mint a tűz és a víz. Willnek elege van a kezelésekből, amik sose érnek véget. Így lázad, felelőtlenül viselkedik, amennyire lehetséges, megkerüli a kezeléseit és állandóan tilosban jár. Stella ezzel szemben igazi irányításmániás, aki még egy telefonos applikációt is arra, hogy a gyógyszereit minél hatékonyabban tudja beszedni. Az ő életében minden tiszta és rendezett, mindig a legtökéletesebben viselkedik, ahogyan azt az orvosok és az ápolónők elvárják tőle. Egészen addig, amíg össze nem akad Willel...



Mindkettőjüknek kihívást jelent a másik, és egészen érdekes volt figyelni, hogyan közelítenek egymás felé - és valljuk be, bár elsőre Will viselkedése az, amivel talán kevésbé tudunk azonosulni, valójában mindkettejüknek szüksége volt a változásra. Stellának legalább annyira, mint Willnek - csak míg Willnek egy kis remény kellett és határok, addig Stellának pont az, hogy időnként merjen kicsit ellazulni.

A dolguk persze nem könnyű, hiszen ahogy a címből és a fülszövegből - no meg a filmelőzetesekből - kiderül, a cisztás fibrózisos betegek a keresztfertőzések miatt nem érintkezhetnek egymással, mert az halálos rájuk nézve.

Így tehát ez a regény még sokkal durvább, mint a "rákos" verziói: ott szimplán reménytelen a kapcsolat két rákos fiatal között, hiszen ha nem gyógyulnak fel, egyikük vagy mindketten előbb-utóbb meghalnak. Itt viszont egészen konkrétan tilos érintkezniük, mert gyakorlatilag egymás számára jelentenek halálos ítéletet.



Ez pedig végig fenntartotta a feszültséget a regényben. Borzalmas végigkísérni őket ezen az úton - persze a legjobb értelemben. Mert másrészről pont azért értékelődik fel minden kis mozdulat, hang, arcjáték, mert az érintés tabu. Kicsit olyan, mint a történelmi regényekben, amikor egy-egy tánc közben vannak csak lopott pillanatok, amikor a szereplők egymáshoz érhetnek - csak itt még sokkal durvább a helyzet.

Óriási történésekre azért ne számítsatok! A regény nagyrészt a kórházban játszódik, innen leginkább csak emlékekben lépünk ki, illetve max. egy-egy jelenet erejéig. Így nyilván az események változatossága is korlátozott, a kihívást pedig írói oldalról pont az jelentette, hogyan lehet életet és románcot csempészni egy kórházba. Nos, nem árulok zsákbamacskát: lehet. Stella és Will, Stella szintén cisztás fibrózisos barátjával kiegészülve mindenféle kalandokat élnek át a kórházban. Egyik sem óriási jelentőségű a mi "normális" hétköznapjainkhoz mérten, de nekik bizony nagyon is az. Így kifejezetten érdekes, hogy nem tudok nektek kiemelni eget rengető eseményeket a kötetből, mégis hihetetlenül olvastatja magát és leköti az ember figyelmét.

A Csillagainkban a hiba és a Minden, minden hasonlítgatás persze várható és érthető, de aki esetleg legyintene, hogy megint egy "olyan" könyv, annak csak azt tudom mondani, adjon neki egy esélyt, érdemes. Nekem legalábbis nagyon tetszett, és egyáltalán nem éreztem koppintásszagot.

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


https://www.olvas.hu/uploads/media/file/0001/06/50cf87573d2eeb9aaba2598f5fecedcd33d069a3.pdf



Nyereményjáték


Stella és Will fiatal koruk ellenére elég sokat vannak kórházban a betegségük miatt, így ma az lesz a dolgotok, hogy hozzájuk hasonló (vagyis beteg) kamaszokat keressetek! A rafflecopter feletti képen szereplő kamasz történetbeli  KERESZTNEVÉT írjátok be a dobozba.
Annyit segítünk, hogy nem csupán annyi a közös Stelláékban és a keresett fiatalokban, hogy van valami komoly betegségük, hanem mindannyiuk történetéből készült filmadaptáció is! (Az egyik karakter valamiért kakukktojás. Aki tudja, hogy ki, írja be a blog nevét az EXTRA feliratú rubrikába, de ne spoilerezzetek!)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




A turné menetrendje


04/20 - Deszy könyvajánlója
04/22 - Hagyjatok! Olvasok!
04/24 - Könyvvilág
04/26 - Könyv és más
04/28 - Sorok között

Nincsenek megjegyzések