Breaking News

Shakespeare érdekességek számokban



37 darabot, és összesen 154 szonettet köthetünk a nevéhez

Nem tudjuk pontosan, mikor volt a szülinapja, de április 23-án, Szent György napján ünnepeljük – pont ugyanezen a napon is halt meg.

Shakespeare felesége, Anne Hathaway 8 évvel idősebb volt. Amikor összeházasodtak, Shakespeare 18 éves volt, Anne pedig már három hónapos terhes.

Shakespeare vérvonala hamar kihalt, 54 évvel Shakespeare halála után unokájával, Elizabeth-tel.

Úgy tartják, legalább két elveszett Shakespeare dráma van: a The History of Cardenio, ami valószínűleg a Don Quijote átirata volt, és a Love Labours Won, erről semmit sem tudunk.

Shakespeare mostani információink szerint ténykedése alatt átlagosan évi 1,5 darabot írt

Shakespeare maga is szerepelt a darabjaiban, biztosan tudjuk, hogy alakította a szellemet a Hamletben és Ádámot az Ahogy tetszikben

Legtöbben I. Erzsébet szerzőjeként tartják számon, valójában azonban művei nagyobbik részét Jakab uralkodása alatt írta.

Shakespeare életében volt egy hétéves időszak, 1585 és 1592 között, amit az „elveszett évek” néven emlegetnek. Ebből az időből semmilyen feljegyzés nem készült arról, mit csinált az író.

Nevének több, mint 80 különböző írásmódja maradt fent.

Shakespeare írta a valaha legtöbbet idézett sorok 10%-át, és ő az angol nyelvben a második legtöbbet idézett szerző.

Az Oxford English Dictionary szerint majdnem 3000 új szóval bővítette az angol szókincset. Szintén itt 17.000 és 29.000 szó közöttinek becsülik a szókincsét, ez legalább a duplája egy átlagos emberének.

Darabjai összesen 884.429 szó hosszúak.

Shakespeare leghosszabb darabja a Hamlet, ami teljes egészében előadva körülbelül 4 óra, a legrövidebb pedig a Tévedések vígjátéka, ami körülbelül 80 perc. Ha csak a szószámot tekintjük, a leghosszabb az Antonius és Kleopátra (1361 szó), a legrövidebb pedig a Szentivánéji álom (605 szó).

2 darabja íródott teljes egészében versben, a János király és a II. Richard

2 művét még a Star Trekből ismert klingoni nyelvre is lefordították: a Hamletet és a Sok hűhó semmiértet

6 olyan darabja van, amiben nők férfiaknak, vagy férfiak nőknek öltöznek: a Szentivánéji álom, az Ahogy tetszik, a Cymbeline, A velencei kalmár, A két veronai nemes és a Vízkereszt, vagy amit akartok

Shakespeare összesen 1380 szereplőt teremtett, közülük 1221-nek volt beszélő szerepe. A legbeszédesebb karaktere Falstaff volt a maga 471 szavával, de előnnyel indult, hiszen ő három darabban is szerepel.

Shakespeare darabjaiban összesen 13-an lesznek öngyilkosak, többek között Rómeó és Júlia.

Nincsenek megjegyzések