Breaking News

Igazi feminista olvasmány érkezik a Kolibri Kiadónál

Malala Yousafzai, Nobel-békedíjas pakisztáni születésű emberjogi aktivista, a lányok tanuláshoz való jogáért küzd. Ő az első pakisztáni és egyben minden idők eddigi legfiatalabb Nobel-díjasa is.

2012. október 9-én tálib szélsőségesek merényletet követtek el ellene. Egy iskolabuszon utazott, amikor fegyveresek rálőttek és több találat is érte, de csodával határos módon túlélte az életveszélyes sérüléseket.

A merénylet után Angliába került és létrehozott egy alapot, melynek az a célja, hogy minden lány és gyermek tanulhasson. Több neves nemzetközi elismerést kapott és 2014-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki a pakisztáni szunnita muszlim családból származó leányt, a hindu Kailás Szatjárthival közösen. A tálibok ugyanakkor továbbra is célpontnak tekintik és szerintük csak azért kapott elismeréseket, mert iszlámellenes a tevékenysége.

Az ő könyvét hozza most el nekünk a Kolibri Kiadó, amire én rettentően kíváncsi vagyok rá!





Fülszöveg:

A Nobel-békedíjas Malala Yousafzai már gyerekként belső menekült lett a hazájában, Pakisztánban. Később, nemzetközi aktivistaként, a világ bármely pontjára eljuthatott, egy helyet kivéve: a saját hazáját.
Fiataloknak és felnőtteknek szóló könyvében nemcsak saját, megrázó élettörténetét meséli el, hanem más lányokét is, akik a világ különböző pontjairól menekültek el az erőszak, a háború és a bűnözés elől. Menekültek ők is, akik a hozzájuk hasonló milliókkal együtt gyakran láthatatlanok maradnak a statisztikák és hírek közönyös tengerében.
A Nincs más út című könyv felnyitja a szemünket: a világ 68,5 millió menekültje semmiben sem különbözik tőlünk. Hétköznapi emberek ők is, akiknek nem volt más választásuk, mint elhagyni az otthonukat. Mert ez a választás életről és halálról szól.




A szerzőről:

Malala Yousafzai a Malala Alapítvány társalapítója és felügyelőbizottságának tagja. Tizenegy évesen kezdett a tanuláshoz való jogért küzdeni. A BBC urdu oldalán anonim blogot indított, a világ innen értesülhetett arról, milyen az élet a tálibok által megszállt Szvát-völgyben. Malala nem sokkal később nyilvánosan is felszólalt, követelve, hogy a lányok is tanulhassanak. Bátor kiállásával magára vonta a nemzetközi média figyelmét, és számos díjat kapott. Tizenöt éves volt, amikor nyilvános szerepvállalása miatt megtámadták: egy tálib katona fejbe lőtte az iskolabuszon.
Malala Angliában épült fel, és tovább folytatta a lányok jogaiért vívott küzdelmét. A Malala Alapítványt 2013-ban hozta létre az édesapjával, Ziáuddinnal. Egy évvel később Nobel-békedíjjal jutalmazták munkájáért, amelyet azért folytat, hogy a világon minden lány ingyenes, jó minőségű oktatásban részesülhessen biztonságos körülmények között. Jelenleg az Oxfordi Egyetem diákja, ahol filozófiát, politológiát és közgazdaságtant hallgat.


Malalával Emma Watson is készített interjút a könyvklubja keretei között, ezt itt nézhetitek meg:


Nincsenek megjegyzések