Breaking News

Jason Reynolds: Hosszú ​az út lefelé {Értékelés + Nyereményjáték}

Jason Reynolds: Hosszú ​az út lefelé

A blogturnéról




Hamarosan érkezik magyarul Jason Reynolds díjnyertes könyve, a Hosszú az út lefelé, ami egy szívszorító történet, verses formában elmesélve. Az extra-hosszú turnén a Blogturné Klub bloggerei mesélnek a könyvről, egy szerencsés pedig három példányt nyerhet meg a kötetből.


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 320
Fordító: Benedek Dorottya
ISBN: 9789634576198
Sorozat: -
Nézőpont: E/2
Függővég: van
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (4,34)
Megrendelési link
Ha egy szerettedet
megölik,
találd meg
a tettest
és
öld meg!

Tilos sírni!

Tilos besúgni!

Állj bosszút!

***

A „le az átkozott fegyverekkel” mozgalom ódája. Jason Reynolds New York Times bestsellere egy viharosan sokkoló regény, ami kb. hatvan hatásos másodperc alatt játszódik. Ennyi időbe telik egy fiúnak eldöntenie, hogy bosszút álljon-e a srácon, aki megölte a bátyját.

Stukker.
Célszerszám.
Flinta.
Gyilok.
Csúzli.
Köpködő.
Zsebágyú.
Acélmaris.
Vas.
Eszköz
a 3-as Számú SZABÁLYHOZ.

Vagy hívhatjuk fegyvernek is. Ezt csúsztatta be a tizenötéves Will a farmerjába. A bátyját, Shawnt nemrég meggyilkolták, és Will ismeri a szabályokat. Tilos sírni! Tilos besúgni! Állj bosszút! Ezért indul el a pisztollyal, azzal a fegyverrel, ami még a bátyjáé volt. Dühösen száll be a liftbe a nyolcadikon. Tudja, kit kell keresnie. Vagy mégsem?.

A Hosszú az út lefelé rövid, heves, szaggatott, narratív versekkel vet gyors, dühödt, káprázatosan elképesztő pillantást a kamaszok és a fegyveres erőszak témájára, ahogy arra csak Jason Reynolds képes.

„Gyönyörű. Reynolds igazi irodalmi zseni.” Angie Thomas

„Erőteljes. Fontos könyv.” SLJ

„Nyers, érzelmes, megdöbbentő.” Kirkus

„A versek lövésekként visszhangoznak az oldalak üresen hagyott fehérjén.” Booklist

Az első mondat:


"SENKI

sem hisz mostanában
semmiben,

ezért nem meséltem
el ezt a történetet még
senkinek."

Véleményem


A Könyvmolyképző most aztán nem fogta vissza magát a komoly témájú YA könyvek terén. Épp tegnap írtam a feminista Moxie-ról, most pedig egy másik igazán különleges YA kötetről hozok értékelést.

A Long Way Down hatalmas figyelmet kapott Amerikában amióta megjelent, és ez nem véletlen. A kötet már formáját tekintve is különleges. Nem igazán látni olyat, hogy egy YA történet teljes egészében verses formában legyen elmesélve, de még a részben verses sztorik is ritkák. Szóval ez a könyv ilyen szempontból is. És egyébként az sem esik meg gyakran, hogy egy YA történet annyi díjat nyerjen össze, mint ez a kötet - nem fogom őket felsorolni, érdemes meglesni a Goodreads adatlapon őket.

A verses formán kívül van még egy formai különlegessége a kötetnek: E/2-ben meséli el a sztorit. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én viszonylag ritkán találkozom ilyen kötetekkel, amikor viszont mégis, akkor az nagyon szívhezszóló élményt szokott nyújtani.

Nem véletlen, hogy ez a könyv ezt választotta, a történethez tökéletesen passzol.

A történet ugyanis a harmadik dolog, ami miatt különleges ez a kötet. Ez ugyanis bár divatos téma mostanság, azért még mindig nagyon bevállalós, aki írni mer róla - főleg ilyen módon.

A sztori szerint a főszereplőnk, Will egy fekete fiú, aki egy nem túl jó környéken éli hétköznapjait. Will bátyját megölték, és a helyi szabályok szerint most az ő feladat bosszút állni. A történetben ezt meséli el az olvasónak.



És hogy miért is rendhagyóan teszi ezt? Az olvasmány szinte végig egy liftben játszódik, minden mást, ami nem a liftben történik, Will emlékeiből ismerjük meg. Ez egy döntő liftút - a végén eldől, Will bosszút áll-e. Eközben viszont végig kell gondolnia, mi a helyes döntés. Kövesse az ismerőseit a bosszúba vagy a saját érdekeire gondoljon és mondjon le róla?

A Hosszú az út lefelé sok szempontból arra a bizonyos buszutas Esti Kornél novellára emlékeztetett. Persze, itt liftben járunk, nem buszon és az alaphelyzet is más, de érzésben nekem nagyon hasonló volt - szóval ha valaki azt szerette, ezt is melegen ajánlom.

A verses forma miatt felmerülhet a kérdés: mégis hogyan mesél el egy történetet a szerző ily módon? Nem hiszem, hogy bárkit emlékeztetnem kell az Iliászra, Shakespearre vagy éppen a János Vitézre vagy a Toldire. A válasz: simán! 

Nem kell aggódni, minden tökéletes érthető a kötetben, nem fogtok lassan haladni vele - vagy ha mégis, akkor az nem azért lesz így, mert nehezen érthető, hanem azért, mert meg-megálltok elgondolkozni. Pont úgy, mint ahogyan Will is teszi. 

Az ötlet és a kivitelezés is nagyon tetszett, igaz, engem a nagyon kötetlen versforma kicsit zavart néha. Itt-ott, főleg a kötet elején kicsit úgy éreztem, erőltetett a verses forma, mert a mondanivalót akár folyószövegként is írhatta volna a szerző. Aztán szerencsére ez változott, voltak "versesebb" versek is, bár én a magam részéről még mindig inkább a kötött formák felé hajlok.

Ezzel együtt az eszköztár tökéletesen szolgálta a sztori elmesélését, szóval ez tényleg inkább csak a kákán is csomót keres szindróma. 

Ami pedig igazán üt: a vége, az utolsó mondat. Nagyon érdekes, hogy rögtön úgy éreztem, valakivel meg kell beszélnem, mi is ez a lezárás. Aztán a neten is utánaolvastam, és az az érdekes, hogy több különböző olvasatot is találtam, az, ki hogyan értelmezte, nagyon más. Szóval ne ijedjetek meg tőle, hogy függővéget jeleztem, ez nem a klasszikus értelemben vett függővég - viszont cserébe nagyon izgalmas. 

AJÁNLOM

Nyereményjáték


A könyv komolyságára való tekintettel most rendhagyó nyereményjátékot hirdetünk. Mindössze egyetlen kérdésünk van: melyik a kedvenc versesköteted?

A válaszod írd be a rafflecopter dobozba, a kitöltők között pedig három példányt sorsolunk ki a Hosszú az út lefelé kötetből.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A turné menetrendje


10.18. - Sorok Között
10.20. - Deszy Könyvajánlója
10.22. - Spirit Bliss
10.24. - Veronika's Reader Feeder
10.26. - Hagyjatok! Olvasok!
10.28. - Csak olvass!
10.30. - Never Let Me Go blog
11.01. - Ambivalentína blog
11.03. - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések