Breaking News

Christine Lynn Herman: Az ​elemésztő homály {Értékelés + Nyereményjáték}

Christine Lynn Herman: Az ​elemésztő homály

A blogturnéról




A Maxim Könyvkiadónál jelenik meg Christine Lynn Herman borzongatóan sötét hangulatú debütáló regénye, Az elemésztő homály,  mely egyben sorozatkezdő kötet.  Egy sűrű erdőkkel körülvett amerikai kisvárosban a négy alapító család leszármazottainak feladata megvédeni a lakókat a homályban rejtőző fenevadtól. A fiatalokat különleges képességeik segítik, de egyre nehezebb összehangolni a szövetségüket, ha nem bízhatnak egymásban. Kövesd a  négy állomásos blogturnét, és játékunk megfejtéséért cserébe megnyerheted a vérfagyasztó történet 3 példányának egyikét a kiadó felajánlásában.

Kiadó: Maxim
Oldalszám: 384
Fordító: Robin Edina
ISBN: 9789634991182
Sorozat: Az elemésztő homály 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,70)
Olvass bele!
Megrendelési link
A városon kívül egy szörnyeteg kísérti az erdőt. Bár egyelőre a homály foglya, de
hamarosan kiszabadul… Nagyvárosi élete után Violet Saunders nem igazán reménykedik benne, hogy be tud majd illeszkedni új sulijába az erdős kisvárosban, Négy Ösvényben.  Az sem segít, hogy valójában a város egyik alapítójának leszármazottja – folyton az az érzése, mintha az emberek tartanának tőle. Amikor megismerkedik Justinnal, Mayjel, Isaackel és Harperrel, akik szintén a város őseihez köthetők, és meglátja, milyen nem evilági pusztításra képesek, valamint felfedezi saját különleges erejét, kezdi gyanítani, hogy a városi legendák talán többek, mint elsőre gondolta.
Amikor aztán holttesteket fedeznek fel az erdőben, a város az öt tinitől várja a megoldást. De sikerülhet megfejteniük Négy Ösvény rejtélyét, benne a saját szerepükkel, még azelőtt, hogy mindent elemésztene a homály? És közben kordában tudják tartani az egymás iránt kialakuló érzelmeiket? Túlélhetik a szörnyeteg és a szívük fenyegetését?


Az első mondat:


"Miután egy ötödik holttest is felbukkant abban az évben, Justin Hawthorne a hátsó kertjében térdelt és felkészült, hogy meghallgassa, milyen jövő vár rá."

Véleményem


Töredelmes vallomás: ez is egy olyan könyv, amire a borítója miatt figyeltem fel. Jó párszor szembejött velem még az eredeti megjelenése környékén, és kíváncsi lettem. A borító ugyanis egyszerre gyönyörű és félelmetes, kíváncsi voltam, mégis milyen sztori lapulhat a borító alatt.

Azt kell mondanom, összességében nem szeretem a borzongós, horror-thriller könyveket, és ez igaz bármelyik korosztálynak szánt könyvekre. (Meg amúgy a filmekre is.) Időnként viszont nem árt kirándulni egyet és Az elemésztő homály erre jó alkalmat nyújtott.

A cím nem véletlen, és szépen meg is festi a a könyv alaphangulatát. Nem csak a cím borongós, hanem a regény is, átvitt értelemben és valójában is. Egyébként engem kicsit a Hollófiúk világára és hangulatára emlékeztetett kicsit ez a könyv, bár még talán annál is borongósabb kicsit. És ha valaki ismeri a The Covenant című filmet, abból is éreztem egy kicsit ebben a könyvben.

A történet szerint az egyik főszereplőnk, Violet és édesanyja visszaköltöznek utóbbi szülővárosába, miután Violet húga meghalt. Négy ösvény viszont nem csak egy szimpla város, olyan, mintha egy horrorfilmbekből valóra vált városkába érkezne a főszereplőnk, vagyis az egyik főszereplőnk, ugyanis több is van belőlük. Violet fokról fokra ismeri meg a városi legendákat, amiknek ő maga is szerves része lesz. Adott ugyanis egy rejtélyes Fenevad, amit a Homálynak nevezett helyre börtönöztek a város alapítói, akik különleges képességekkel rendelkeztek. Az ő leszármazottaik feladata az, hogy ez így is maradjon. És igen, jól tippeltek, Violet is egy közülük.

Ez még  egy klasszikusabb misztikus romantikus YA regény történetének is megtenné, de a helyzet nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolhatnánk.

Egyrészt egy sor főszereplőt kapunk, tetszés szerint lehet 4-re vagy 5-re gondolni, természetesne az alapítók tini leszármazottairól van szó. Viszont ennél is érdekesebb, hogy a felnőttek sem szorulnak annyira a háttérbe, mint az a legtöbb YA könyvben jellemző, még ha a fő játékosok a tinik maradnak is.

A másik oka, amiért nem egy tipikus YA könyv ez, az a hangulat. Valóban igazán borzongató a történet, és ezt a hangulatteremtést sok oldalról támogatja meg a szerző. Már a Homály maga is elég félelmetesen hangzik. De a városka mellett húzódik egy sűrű, rejtélyes erdő is, aminek mintha saját akarata lenne. És akkor még nem is ejtettünk szót a sorban előbukkanó hulláknak. Számomra abszolút a hangulatteremtés eszköztárába tartoznak a főszereplők képességei is, ugyanis nem a klasszikus képességek ezek, és még ha egy-egy képességet ismerősnek találunk is, rövid úton kiderül, mégis mitől hat mégis baljósnak.

Szerelmi szál... akad. Azért írom így, mert bár elkezdenek alakulni dolgok több szálon is, egyik sem igazán erős, nem lángoló, sokkal inkább a háttérben zajlik és nem ez határoz meg mindent. Valószínűleg a folytatásokban tovább alakítja a szerző ezeket szálakat, de az biztos, hogy ezt a könyvet a legkevésbé sem lehet romantikusnak nevezni.

És ha már kapcsolatok... Érdekes, hogy számomra a szereplők közötti kapcsolatok sokkal fontosabbak voltak ebben a könyvben, mint maguk a szereplők. Mivel a legtöbben ismerik egymást, és a városkát mindenféle hatalmi hálók fonják át, igen sokrétű a kapcsolatok sora. Van többféle szülő-gyerek kapcsolat. Van egy nehézségek sújtotta testvéri kapcsolat. Igazi családi tragédiák. Régi, porrá lett barátságok. Titkos szerelmes. Féltékenység. Intrika. Árulás. Van itt minden.

Ez pedig a történet szempontjából is nagyon fontos. Ez a könyv nincs tele akciókkal, de ez egyáltalán nem volt le belőle. Tele van feszültséggel.

A zsáner még mindig nem lett a kedvencem, az én ízlésemnek még mindig túlságosan hidegek ezek a sztorik, de azért élveztem az olvasást és kíváncsian várom, milyen újabb családi titkokról hull még a lepel, amik alapjaiban rengetik majd meg a szereplők hétköznapjait.

AJÁNLOM


Nyereményjáték


A regényben fontos szerepe van a Négy Ösvényt körülvevő félelmetes erdőnek, a játékunk is ehhez kapcsolódik. Valódi hátborzongató erdőket mutatunk nektek, még a nevüket is megmondjuk, a feladatotok kitalálni, hogy melyik országban találhatóak. Nincs becsapós kérdés, minden állomáson más-más az erdő és az ország. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be az ország nevét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) Sok szerencsét!



a Rafflecopter giveaway



A turné menetrendje


11.27. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések