Breaking News

Gáspár Bea: Bea ​konyhája {Értékelés + Nyereményjáték}

Gáspár Bea: Bea ​konyhája 

A blogturnéról




A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Gáspár Bea első receptkönyve, Bea konyhája címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenhárom bloggere fakanalat ragad, hogy kipróbálja a Konyhafőnök VIP győztesének legkülönfélébb receptjeit, a mindenki által ismert és rajongásig szeretett tejbegríztől kezdve a marharostélyoson át, a narancsos sütőtökkrémlevesig, miközben megkóstoljuk a Gáspár család kedvenceit, és kitérőt teszünk a roma ételkülönlegességekhez is.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Bea receptkönyvét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.


Kiadó: Boook
Oldalszám: 160
ISBN: 9786155417542
Moly link
Megrendelési link
Gáspár Beát nem kell bemutatni, hiszen sokan ismerik. Ő a Győzike-show felvágott
nyelvű Bea asszonya, a Konyhafőnök VIP győztese, majd a Konyhafőnök zsűritagja, fantasztikus borvacsorák szervezője, lebonyolítója. Ebből a szakácskönyvből azonban egy másik Gáspár Bea portréja rajzolódik ki: a receptekhez írt apró történeteken keresztül beleshetünk a kulisszák mögé, ahol egyszerre vibráló egyéniség, aggódó anya és gondos feleség.
A könyv receptjei a Gáspár család kipróbált ételei, melyeket a szerző gyűjtött össze vendéglők szakácsaitól, barátoktól, a Konyhafőnök séfjétől, nénéktől az utcában, rokonoktól, barátoktól, a cigány vajda feleségétől, szóval mindenhonnan, ahol valami érdekeset látott, hallott. A könyvben található ételleírások négy nagy fejezetbe illeszkednek, a szerző életútját követve a gyerekkorától napjainkig. A tejbegríztől a New Yorkban kóstolt cheesecake-ig, a bodaktól a konfitált kacsacombig számtalan étel bizonyítja, hogy Bea konyhájában remekül összeférnek a hallott, tanult receptek a saját megszokott fogásaival, miközben egy pillanatra sem tagadja meg a hagyományait. Így lesznek a könyv nyomán készített ételek izgalmasak, sokszínűek és különlegesek.
A pompás fogások tökéletes elkészítéséhez nem elég azonban a receptúra pontos követése, a titok máshol van. Bea szavaival: ha valamit szeretettel készítünk, az sokkal finomabb!





Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,


Véleményem


Akik követik az oldalt már egy ideje, talán most meglepődtem ezen az értékelésen, mert nem szoktam receptkönyvekkel foglalkozni - olyannyira nem, hogy ez az első alkalom, hogy ilyesmiről értékelést írok.

A magyarázat egyszerű: nem vagyok nagy konyvhatündér. Sütni nagyon szeretek, a főzés viszont még nem szólított meg igazán. És ha neki is állok sütni-főzni, akkor is jobbára online keresgélek recepteket.



És akkor őszinte vallomás következik: eredetileg nem turnéztam volna ezzel a könyvvel. Hogy akkor mégis miért? Nos, erről csak és kizárólag a blogturnésok tehetnek - de tényleg.
Viszont legalább a sztorimból érzitek, hogy sokszor bizony egymást is megfertőzzük. Amikor a többiek megkapták elektronikus formában ezt a kötetet, megindult az áradozó beszélgetés. Mi meg az oldalvonalról lestünk, mit tudhat vajon ez a könyv, ami ekkora lázat hozott magával? 
Úgyhogy végül rákérdeztünk és hát... szép, hosszú turné lett a vége.

Na de jöjjenek a miértek.

Habár ezt akkor még nem tudtuk, mert a fizikai példány nem volt a kezünkben, ez egy nagyon szép, igényes kiadvány. Csodás fotókkal, harmonikus színekkel, letisztult designnal a tördelés és a betűtípusok terén is. 

Ami viszont még fontosabb: a tartalom.



És akkor kezdem rögtön azzal, ami a legjobban megfogott elsőre: az egyszerű receptek. Ez furcsán hangozhat, de valójában nem is annyira furcsa.

Az egyszerűség két okból is megfogott. Nagyon sokszor érzem azt, hogy a receptkönyvek esetében nem gondolnak azokra, akik a főzés útjának még csak az elején jártak. Az olyan bénácskáknak, mint amilyen én is vagyok, vagy azoknak, akik esetleg még nálam is kevésbé értenek a dolgokhoz. Ugyanis ilyen esetekben lehet azt mondani, hogy "készítünk egy könnyű habarást" meg berántjuk és a többi és a többi... De ha valaki nem tud főzni és pont azért vett a kezébe egy szakácskönyvet, mert azt gondolta, az majd segít neki - hát, az megszívta. És az is biztos, hogy az ember gyereke nem az égetett tésztával kezd, ha sütni szeretne és nem homárt készít, amikor életében először, másodszor, harmadszor főz.

Ebben a könyvben viszont nagyon sok olyan recept van, ami teljesen hétköznapi. Amiknek a hangzása nem idegen, sőt - régi jó barátaink. Legyen szó akár rakott krumpliról, akár Stefánia fasírtról, akár egy laza tejbegrízről, azt is megtalálja az ember. Bea asszonynak láthatóan valóban az volt a célja, hogy olyan recepteket gyűjtsön össze, amiket ő valóban rendszeresen elkészít. És nem degradált neki azt mondani, hogy gyerekek, én most elmondom, hogy készítek lángost. 

A másik ok, amiért az egyszerű ebben az esetben nagyszerű is: a legtöbb recept esetében nem kell hatvan kisboltba elmenni, hogy az utolsó ázsiai fűszerkeveréket is beszerezd. Rengeteg a magyaros étel, de van egy sor kevésbé mindennapos recept is - többségében mégis megfőzhetőek egy átlagos bevásárlással, némi rákészüléssel. 



Ami szintén nagyon tetszett a könyvben, az a beosztása volt. Több nagy csoportra osztotta a recepteket Gáspár Bea, és nagyjából az is elmondható, hogy a könyv elejére kerültek a hagyományosabb, egyszerűbb receptek, a végére pedig igazi, tapasztalt háziasszonyos, ünnepi menükre kívánkozó fogások is előkerültek. 

Minden egyes ilyen fejezet elején van egy kis felvezető, ahol Bea ezzel kapcsolatban mesél. És ha már mese: az összes recept előtt van egy rövidebb felvezető is, érdekes sztorikkal. Bevallom, én néha kifejezetten jókat nevettem ezeken a szövegeken, nagyon tetszik, hogy megtöri a felsorolás-leírás tömböket egy ilyen színes folt is. Emellett tök sok önbizalmat nyújt, amikor Bea maga is elmeséli, hogy nem mindig volt ennyire profi ebben vagy abban - de megtanulta. 



És ha már mese, én is mesélek: a mese ereje ugyanis működik. Beszámoltam a kollégáimnak is a kötetről. Egy rendelésen már túl vagyunk, ketten meg még gondolkoznak, hogy megvegyék-e, de határozottan érdekli őket a könyv, már az első belepillantás után. 


Na de ha receptkönyv, természetesen nem maradhat el a kipróbálás sem. Természetesen
beletenyereltem az egyik olyan receptbe, aminek két összetevője sem volt az alap készletünk része. Úgy döntöttem ugyanis, ha már ősz és Halloween, megpróbálkozom a sütőtökkrémlevessel. A recept szerint be kellett volna szereznem tökmagolajat és narancslikőrt is. Előbbi abszolút nem jelentett gondot, utóbbit viszont nem találtam - úgyhogy töredelmesen bevallom, már itt csaltam egy kicsit, ez ugyanis az én receptemből kimaradt.

Ami a főzési folyamatot illeti, a leves nem volt túlságosan bonyolult. Egy problémám viszont azért akadt főzés közben, és csak akkor döbbentem rá, hogy erről nincs pontos tájékoztatás, amikor már nyakig voltam a folyamatban. Egy ponton fel kellett önteni vízzel a tűzön lévő tököt - ami teljesen oké,  de még nagyságrendileg sem írta a recept, hogy mennyi vízzel kellene dolgozni. Úgyhogy érzésre csináltam, de bevallom, én még nem tartozom azok közé a tapasztalt háziasszonyok közé, akik bátran főznek érzésből. Ugyanez volt kicsit a gondom a fűszerezéssel is - főleg mivel nem volt igazán összehasonlítási alapom, mert nem szoktunk sütőtökkrémlevest készíteni, nem volt olyan könnyű belőni az arányokat.

A jó hír viszont, hogy kifejezetten jól sikerült a dolog. A tökmagolaj, a pirított tökmag és az almakockák pedig isteni kiegészítésül szolgáltak a leveshez. A tökmagolajat meg a tökmagot természetesen már máshol is láttam a krémlevessel, de az alma egészen meglepett - pedig milyen finom volt, ahogy a kis savanykásság találkozott az édeskés töklevessel! Nyamm.

Szóval én ezt a receptet bátran ajánlom mindenkinek, és ha nem sikerül narancslikőrt szerezni, akkor se tessék kétségbeesni!

És bár a turnéig másik receptet még nem volt érkezésem kipróbálni, de biztosan lesznek még, amiknek nekiállok.


NAGYON AJÁNLOM


Így nyitottam ki a könyvet - egy kis belelapozóval:






Nyereményjáték


Mostani játékunk során sütni fogunk, hogy mit és miből, azt nektek kell megfejtenetek.
Minden állomáson találtok egy állítást, mely alapján ki kell találnotok, milyen alapanyagra gondoltunk (pl.: zsír, olívaolaj, stb.), majd a helyes megfejtést beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ám a játék itt még nem ér véget! Az állítások előtt ugyanis láthattok egy betűt. Gyűjtsétek őket össze és rakjátok helyes sorrendbe, hogy megkapjátok az elkészítendő finomság nevét. 
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

M) A szárnyasoknak köszönhetően az emberiség egyik legjelentősebb táplálékforrása 


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


11/06 Deszy könyvajánlója 
11/07 Booktastic Boglinc 
11/08 Dreamworld 
11/09 Spirit Bliss Sárga könyves út 
11/10 Utószó 
11/11 Angelika blogja 
11/12 Kelly és Lupi olvas 
11/13 Csak olvass! 
11/14 Hagyjatok! Olvasok! 
11/15 Könyv és más 
11/16 CBooks 
11/17 A Szofisztikált Macska 
11/18 Sorok között 

Nincsenek megjegyzések