Breaking News

Hivatalos: idén is lesz Könyvhét!

Ugyan korábban már megírtam, hogy szeptemberben lesz a Könyvhét, ám közben volt némi változás-félreértés a szabályozás kapcsán, így nem lehettünk biztosak benne, hogy most ez a szabályozás vonatkozik-e a Könyvhétre.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a HVG-nek adott interjút, ahol szó volt a Könyvhétről és a koronahelyzet okozta válság kapcsán az államtól kapott támogatásokról is.



Az interjúban elhangzott:

„Egy szabadtéri, részben vásárjellegű eseményről van szó, amely inkább olyan, mint egy piac, és mivel például a WAMP dizájnvásár, vagy a képregényesek is megtartották a maguk hasonló kaliberű rendezvényét, ezért mi is úgy tervezünk, hogy nem kell elmaradnia az Ünnepi Könyvhétnek” 

Az is kiderült, hogy a szeptember 17. és 20. között megrendezésre kerülő eseményt Karácsony Gergely nyitja majd meg a Vörösmarty téren.

A lebonyolításban viszont azért lesznek változások a tervezetthez képest. 

A Könyvfesztivál díszvendége Szvetlana Alekszijevics, a Csernobili ima szerzője lett volna, aki sajnos a jelenlegi szabályozások miatt nem tud részt venni az eseményen - Fehéroroszország ugyanis piros besorolást kapott, a koronavírus-járvány ottani súlyossága miatt. A tervek szerint viszont jövőre újra meghívják.

A standoknál vásárlások és a dedikálások terén is kicsit másra kell idén számítani, az extra óvintézkedések miatt: a 6 négyzetméter alapterületű standokon mindig csak egy-egy ember fog állni, a helyszínen könyvhetes szájmaszkokat osztogatnak majd, lesz elég kézfertőtlenítő, és a pénzt is gumikesztyűben fogják kezelni. 

A dedikálások kapcsán pedig elhangzott: "egymástól távol lévő asztaloknál ülnének a szerzők, és fel fogják ajánlani a kiadóknak, hogy fontolják meg az „előzetes dedikáltatás lehetőségét”. Az adott írók ebben az esetben rendelésre, már korábban „legyártanák” a kézírásukkal ellátott, névre szóló példányokat, a dedikálás nem helyben történne. Fontos változás az is, hogy bár eddig a Könyvhét idejére a vendéglátóipari egységek visszább húzódtak a Vörösmarty térről, most ezt – mivel ebben a válságos időszakban minden egyes fogyasztó vendég sokat számít – nem fogják tőlük elvárni."

Így tehát arra kell számítani, hogy egészen más hangulata lesz idén a Könyvhétnek, hiszen minden bizonnyal kevesebb dedikálás lesz majd a helyhiány miatt - amit csak súlyosbít, hogy a vendéglátó-egységek miatt is kisebb lesz a hely.

További részleteket a HVG cikkében olvashattok.

Nincsenek megjegyzések