Breaking News

Sarah J. Maas: Macskanő: ​Lélektolvaj {Értékelés + Nyereményjáték}

Sarah J. Maas: Macskanő: ​Lélektolvaj

A blogturnéról




Az Üvegtrón és a Tüskék és rózsák udvara sorozatai után most egy Stand Alone kötet érkezik Sarah J. Maas írónő tollából a Könyvmolyképző Kiadónál. A júliusban megjelenő könyv középpontjában nem más áll, mint az egyik legikonikusabb DC karakter, a Macskanő. Amennyiben kíváncsiak vagytok Selina Kyle történetére, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 416
Fordító: Szabó Krisztina
ISBN: 9789634577805
Sorozat: DC Legends 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link ()
Olvass bele!
Megrendelési link
Selina tökéletes tolvaj.

Luke gondterhelt hős.

Gotham Cityben nem mindenki az, aminek látszik.

A #1 New York Times bestsellerszerző Sarah J. Maas mutatja be a felnőtté váló Selina Kyle-t, aki biztosan elrabolja az olvasók szívét az új, várva várt világszenzáció YA regényben, az akciódús és izgalmakkal teli Macskanőben!

Két évvel azután, hogy kijutott Gotham City nyomornegyedéből, Selina Kyle a titokzatos Holly Vanderheesként tér vissza. Batmant elszólítja egy fontos küldetés, így könnyű préda a város .

Mindeközben Luke Fox be akarja bizonyítani, hogy Batwingként képes segíteni az embereken. A Macskanőt veszi célba, az újonnan felbukkanó tolvajt, aki Méregcsókkal és Harley Quinn-nel portyázik. Emberére akadt volna?

Selina ádáz küzdelmet folytat: éjszakánként Batwinggel, napközben pedig a pokolian jóképű szomszédjával, Luke Foxszal. Vajon képes lesz-e végrehajtani a legfontosabb tervét, miközben a múlt egy darabkája veszéllyel fenyegetve a nyomába szegődik?

Az első mondat:


"Nem lobbant lángra a vére a sebtében összetákolt arénában üvöltő tömegtől."

Véleményem


Egy dolgot rögtön az elején szeretnék leszögezni: habár szeretem a képregény-filmeket, és egy-egy képregénybe is belekaptam már, azért én inkább a Marvelt szeretem. (Kivételt képez a zseniális Wonder Woman film, természetesen.) Valahogy a DC sötétsége, depresszív jellege hozzám kevésbé passzol, és még ha meg is néztem a nagyobb klasszikusokat a DC világából, azért összességében én a Marvel felé húzok.

Ezért ezt a könyvet igazából a kíváncsiság mellett - vajon mennyire lesz sikeres egy sor tehetséges YA szerző a képregények "regényítésében"? - Sarah J. Maas neve hajtott olvasásra. Minek is titkolni?

A könyvvel így igazából már azóta szemezek, hogy angolul megjelent, függetlenül attól, hogy DC vagy nem DC. (Hozzáteszem, Macskanő karaktere szerintem érdekes volt eddig is.)

A történet főszereplője tehát Macskanő, vagyis Selina Kyle. Hozzáteszem, az eddigi Macskanő benyomásaimhoz képest egy eléggé új verziót kapunk belőle, így már helyből is érdekel, mit szólnak hozzá az igazi DC rajongók.

Na de röviden a sztori alapjairól: Selina fiatal korában keveredett bele a bűnöző világba, köszönhetően rázós családi hátterének. Kénytelen volt egyedül nevelni beteg húgát, ezért belekeveredett egy lánybandába - ne a zenés fajtára gondoljatok -, ahol is harcokból szerzett pénzt maguknak.



Ezután történik egy nagyobb ugrás, és Selina már kész nőként tér vissza Gotham Citybe.

Van egy másik nézőpontkarakterünk is, aki itt jön be a képbe. Luke Fox Batman távollétében (is) próbál rendet tartani Batwingként. De nem véletlen, hogy őt csak most említem. Összességében tetszett, hogy mindkét oldal szemszögét megismertük és felváltva futott a sztori, izgalmasabb, változatosabb volt így, és hozzátett egy kis extra feszültséget a történethez.

Ezzel együtt muszáj megjegyeznem, hogy Luke karaktere lazán eltörpült Selina, meg összességében a csajok mellett. Tiszták voltak a motivációi, még szimpatikus is volt, de valahogy mégis háttérbe szorult. (És az én ízlésemnek kicsit sokat emlegette Batmant.)

És ha már szóba kerültek a csajok. A fülszöveghez képest számomra meglepetés volt, hogy nem csak Selina tűnt fel a sztoriban, hanem az ő szálában bejött a képbe egy egész csapat: csatlakozott hozzá Harley Quinn és Méregcsók. Na, és itt jön be a probléma: a kvázi mellékszereplő Harley és Méregcsók is erősebb karakterek voltak a számomra, mint a kvázi másik főhős Luke.

Ezzel együtt azt is meg kell jegyezni, hogy a sztori csajos oldalát nagyon szerettem. Azt nem nagyon lehet elvitatni Maastól, hogy a női karakterekkel jól bánik, és tényleg erős, határozott nőket tud alkotni. Az igazán izgalmas pedig itt az volt, hogy mindezt meg tudta tenni úgy is, hogy igazából a "sötét oldalon" jártunk.

A könyv tele volt akciójelenettel - a magam részéről kicsit sok is volt ez. Időnként túl kemény volt ez a számomra, de ez biztosan ízlések és pofonok.

Amit még meg kell jegyeznem, hogy ez a keménység engem még így is mindig kicsit eltávolított a szereplőktől. Valahogy... végig éreztem egy egészséges távolságtartást nagyjából minden szereplőnél, így hiába volt E/1 a sztori, mégis olyan volt, mintha inkább csak távolról figyelném őket.

Ó, és még egy dolgot meg kell jegyeznem. A DC-nek ez a regénysorozata, a sikeres YA írókkal YA sztoriknak indultak. Viszont muszáj megjegyeznem, ezt a könyvet azért nem nevezném YA-nak. Sem a szereplők kora, sem a tetteik, sem a problémáik nem teszik ezt a könyvet YA sztorivál.

Így bár úgy érzem, nem volt ez egy rossz könyv, semmiképp sem nevezném hibátlannak. És nálam meg sem közelítette azt a "melegséget", amit Sarah saját könyveinél megszoktam és megszerettem. Azért összességében szerintem kár lenne kihagyni, és kíváncsian várom, hogy alakul majd a többi DC kötet.

AJÁNLOM


Nyereményjáték


A mostani játékunk DC Comics karakterekhez fog kötődni. A feladat, hogy felismerjétek az állomásokon található képek szereplőit, és beírjátok a nevüket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


08.05. Sorok Között
08.06. Readinspo
08.07. Könyvvilág
08.08. Sorok Között extra állomás
08.09. Olvasónapló
08.10. Fanni's Library
08.11. Deszy könyvajánlója
08.12. Könyv és más
08.13. Hagyjatok! Olvasok!
08.14. Dreamworld extra állomás
08.15. Kelly és Lup olvas
08.16. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések