Breaking News

Morgan Matson: Save ​the date – A nagy nagy nap {Értékelés + Nyereményjáték}

Morgan Matson: Save ​the date – A nagy nagy nap

A blogturnéról




Hamarosan megjelenik Morgan Matson legújabb regénye, aminek a középpontjában egy hétvégi esküvő áll. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, hogyan próbálja meg túlélni főszereplőnk, Charlie Grant ezt a kisebb-nagyobb katasztrófáktól sújtott három napot!
Olvassátok el az ajánlóinkat, és játsszatok velünk minden állomáson, ugyanis a turné végén a Maxim kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyeri A nagy nagy nap című YA-regényt!



Kiadó: Maxim
Oldalszám: 432
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9789634991489
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,78)
Olvass bele!
Megrendelési link
Az ​Örömapa és a Tizenhat szál gyertya találkozik a New York Times bestsellerszerző Morgan Matson új regényében.
Charlie Grant nővére a hétvégén megy férjhez családi otthonukban, és a lány alig várja – évek óta először mint a négy idősebb testvére egy tető alatt lesz. Charlie kétségbeesestten reméli, hogy eltölthetnek még egy tökéletes, utolsó hétvégét együtt, mielőtt még a ház új tulajhoz kerülne. A hely újra viccektől, játékoktől és nevetéstől visszhangzik majd. Neki pedig épp döntenie kell, hogy melyik fősülira jelentkezzen, plusz újra találkozhat régi szerelmével, Jesse Fosterrel, szóval alig várja a hétvégét, annyi izgalom lesz. Arra akar koncentrálni, hogy minden tökéletes legyen.
Hogy mi itt a gond? Egy van csak igazából: egyre jobban úgy tűnik, hogy az egész hétvége totál katasztrófa lesz.
Képbe kerül egy kutya, aki nem akarja abbahagyni a vonyítást, a ház riasztórendszerét nem lehet leállítani, és sok a bosszúság. Pár rokon nem beszél egymással, kedvenc bátyja hazahoz magával egy szörnyű lányt, és eltűnik egy szmoking. És akkor még nem is beszéltünk a szomszédról, aki mintha szabotálni akarná az egész eseményt, és egy hatalmas vihar is közeleg. A banda csak feldolgozásokat játszik. A vendégek mind megőrültek.
Charlie többet tud meg a családjáról három nevetségesen kaotikus nap alatt, mint valaha is gondolta volna, pedig azt hitte, teljesen ismeri őket.





Az első mondat:


"Nem igazán tudtam, hogyan történt."

Véleményem


Egy esküvőn játszódó könyv? Mit várok tőle? Káoszt és azt, hogy mindenből probléma legyen. Úgyhogy ez a könyv izgalmasnak ígérkezett.
Na de kezdjük az elején!

A történet in medias res indul, ugyanis amikor először találkozunk főszereplőnkkel, Charlie-val (nehogy összezavarjon valakit, lány a főszereplőnk), akkor már fülig szerelmes a bátyja legjobb barátjába. Ezen a ponton kitehettem volna a "Sold" táblát, ugyanis ez a szál rendkívül kecsegtetőnek ígérkezett, még ha kissé gyanús is volt is, hogy ilyen hamar belecsöppenünk.
Ezután némi időbeli ugrással az esküvő előtti napra ugrunk, innentől pedig nincs is megállás. Ráadásul mint kiderül, nem csak Charlie nővérének esküvője az az esemény, ami bonyodalmakat okozhat.
Charlie édesanyja ugyanis széles körben ismert képregény-rajzoló, aki a családja életéből merített ihletet, és most végül lezárja a képregényt. Az pedig, hogy búcsúzni kell a Grant család mindennapjaitól, országos szintű esemény, és a Good Morning America érkezik forgatni hozzájuk.

De még ez sem elég. Ott van nekünk ugye az esküvő és a forgatás, plusz Charlie kacifántos szerelmi élete - nyilván. Hamar kiderül viszont, hogy a családban valamilyen mély konfliktus feszül, ugyanis Charlie bátyja, Mike már jó ideje nem találkozott senkivel a családból. Emellett Charlie továbbtanulása is fontos kérdés a regényben. Ezt pedig még spékeljük meg egy eltűnt esküvőszervezővel és egy rosszindulatú szomszéddal, és voilá - kész is a katasztrófa! 

A szereplők megismerése egyébként egy kis időt vesz igénybe, bár a szerző próbálkozik segíteni egy kis felsorolással a regény elején. Bevallom, én ezektől mindig megijedek kissé. Drámáknál tök oké, viszont ha regényeknél látok ilyesmit, akkor az bennem inkább csak félelmet szül, ugyanis ilyenkor azt érzem, hogy ha a szerző szükségét érezte egy ilyen felsorolásnak, akkor 1) nehezen lesz követhető a dolog, annyi szereplő van és 2) nem tudta jó információadagolással megírni a könyvet, ezért mintegy huszárvágással így próbál segíteni a helyzeten.
Szerencsére egyébként kár volt aggódnom, bár tényleg sok a szereplő, azért teljesen normálisan be lehet lőni ki kicsoda és ki kinek a kije. (Bár azt még most sem tudnám pontosan felsorolni, milyen sorrendben születtek a Grant gyerekek.)

Amit rögtön szeretnék kiemelni: ez a regény elképesztően vicces. Ami rosszul sikerülhet, az rosszul is sikerül, de szerencsére sikerült ezeket az eseményeket a humor oldaláról megfogni, így nem vált kínkeserves, szekunder szégyenes élménnyé a könyv olvasása. Nagyon sok a vicces szituáció, és szerencsére a szereplőink ezeket kezelni is tudják. Mivel egy sokgyerekes családról beszélünk, látszik, hogy hozzászoktak már a káoszhoz. Ráadásul nagyon belsőséges és valóságos, ahogyan ezeket a dolgokat kezelik.

A Grant család tagjai időnként összevesznek, beszólnak egymásnak, vannak családon belüli hosszabb távú problémák is, valahogy mégis érezni az egész mögött a szeretetet és az összetartást, mindezek ellenére is. 

Egyébként pontosan ennek, a családi konfliktusoknak és az esküvő körül jelentkező újabb és újabb tragédiának köszönhetően nekem nagyon filmszerű volt az olvasásélmény, szinte olyan érzésem volt, mintha az egyik esküvői katasztrófákról szóló TLC műsort nézném - szinte biztos, hogy valami ilyesmi ihlette meg amúgy az írónőt is.



Külön örültem annak, ahogyan a problémák többségét Charlie, a főszereplőnk kezelte. Tiniregényeknél, valljuk be, elég gyakran találkozni olyasmivel, hogy a főszereplő hisztis, hogy mindenféle hülye döntést hoz... Charlie szerencsére az esetek többségében hideg fejjel dönt, és bár nem mondom, hogy mindennel egyetértettem, amit csinált, azért összességében nem volt vele ilyen problémám.

Írtam már a szerelmi szálról, ami a regény nyitása alapján nagyon központinak tűnhetne. De igazából nem az. Van, persze, időről időre felbukkan, de ez alatt a néhány nap alatt Charlie fókusza egészen máshol van, a családján és az esküvőn, ehhez képest a szerelmi szál eléggé háttérbe szorul. És ezzel nekem nem is volt semmi gondom, jó volt ez így. 

Egyébként a könyvet itt-ott színesítik részletek a Grant családról szóló képregény-sorozatból, és legnagyobb fájdalmamra - repkedhetnek a kövek - nekem ezek nem igazán tetszettek. A regény alapján abszolút el tudtam képzelni magamban egy amolyan Garfield-stílusú, pörgős, humoros, családi képregényt, mindenféle helyzetkomikummal, mint a családi vígjátékokban - ehhez képest kicsit sajnálom, hogy ezek a kockák bekerültek a regénybe, ugyanis a regény olvasása közben kialakult fantáziámhoz képest ezek sajnos laposak voltak. 

A könyv legirritálóbb karaktere címet egyébként lazán szeretném kiosztani az anyukának. Van egy általános elképzelés, hogy a tiniregényekben a szülők nem a legjobb karakterek, sőt sok esetben kifejezetten rossz szülők. De higgyetek nekem, az, amit ez az anya csinál, tényleg kritikán aluli. És még csak nem is arra gondolok, hogy a valóság talaján hogyan neveli a gyerekeit, hogyan beszél, hogyan kontaktál velük - viszont az teljesen egyértelmű, hogy a karrierjét teljesen a gyerekei elé helyezte, mindezt pedig olyan mélységben, ahol már észre sem veszi, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem tartja tiszteletben a családja privát szféráját. Egészen döbbenetes, és kicsit sajnálom is, hogy nem kezelték szigorúbban azt, amit tett, mert WOW.
  

AJÁNLOM


A montázs forrása

Nyereményjáték


Mivel Save ​the date – A nagy nagy nap már a harmadik magyarul megjelenő regénye az írónőnek, úgy gondoltuk, hogy teszteljük, mennyire ismeritek őt. Minden állomáson találtok egy állítást, amiről el kell döntenetek, hogy IGAZ VAGY HAMIS, majd beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Páros nyár című regénye 2016-ban jelent meg magyarul.


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


27 – Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések