Breaking News

Újabb feminista könyvet hoz a Könyvmolyképző - amiből hamarosan tévésorozat is lesz!
Azt hiszem, az év egyik leghosszabb címe versenyben mindenképp jó esélyekkel indulhat a Könyvmolyképző hamarosan megjelenő kötete, az... *dobpergés* Alfa-lányok – Ambiciózus nők, akik dacolva a Szilícium-völgy férfiuralmával megkötötték életük üzletét.

Azt hiszem viszont, hogy egy üzenetet mindenképp átad: egy újabb feminista kötetről van szó.

Ami azt illeti, feministaként nagyon örülök, hogy sorban érkeznek ilyen tematikájú kötetek a kiadónál. Ott volt a korábbi Moxie, amiből márciusban jön a Netflix adaptáció. Rupi Kaur könyvei, és két szintén megjelenés előtt álló könyv, a The Nowhere Girls és a A királykisasszony ebben magát menti meg.

Az Alfa-lányok kapcsán pedig azt is érdemes megjegyezni, hogy a TriStar Television tervez tévésorozatot a kötetből, a forgatókönyvet a The Good Lie-t is jegyző, kétszeres Emmy-jelölt Margaret Nagle írja. 


Fülszöveg:

*

Felejthetetlen történet négy nőről, akik a keménységük és találékonyságuk révén sztárrá lettek a Szilícium-völgyben, a kockázatitőke-befektetés gyilkos és nagy tétekkel játszó, férfiak uralta világában, ahol korunk legjelentősebb vállalatait segítettek felépíteni.

Az Alfa lányokban a díjnyertes újságíró, Julian Guthrie a kockázatitőke-befektetők zárt világába kalauzolja az olvasót, egy olyan szektorba, ami alapjaiban alakítja át a gazdaságot és az életmódunkat. Négy olyan nő életét és karrierjét követjük nyomon, akiket nagyon kifelejtettek a történetből – legalábbis ezidáig.

* Magdalena Yesil, aki 43 dollárral a zsebében, Törökországból érkezett Amerikába, és a Stanfordon szerzett villamosmérnöki diplomát; ő karolta fel az első olyan cégeket, amelyek internet-hozzáférést forgalmaztak, és Marc Benioffot is segítette a Salesforce felépítésében.

* Mary Jane Elmore Indiana kukoricatábláiról jutott a Stanfordig, és ő lett az egyik első nő az Egyesült Államokban, akit egy kockázatitőke-társaság partnerré választott.

* Theresia Gouw, egy munkásvárosból származó, első generációs ázsiai amerikai, a csocsóasztalok réme, aki olyan cégek létrehozásánál segédkezett, mint a Facebook, a Trulia, az Imperva és a ForeScout.

* Sonja Hoel, a déli nő, aki a Menlo Ventures első női befektetőtársa lett, és a McAfee, a Hotmail, az Acme Packet és az F5 Networks szolgáltatásait szponzorálta, míg egy személyes válság egyik napról a másikra aktivistává változtatta, és alapított is egy csak nőkből álló befektetési csoportot, valamint egy nemzeti nonprofit szervezetet is lányok számára.

Ezek a nők a munka és a család között egyensúlyozva járultak hozzá a ma ismert számítástechnikai paletta kialakulásához, miközben meg kellett küzdeniük az egyenlőtlen fizetéssel, az árulással és a Szilícium-völgyben elterjedt szexista attitűddel, miközben néha komoly pofonokat kaptak. A kudarcok ellenére talpra álltak, és átírták az általuk olyannyira szeretett iparág szabályait.

Az Alfa lányokban Guthrie beavat eddig nem ismert történetükbe.

* (Ellenőrizetlen szöveg, előzetes tájékoztatásra!)

Nincsenek megjegyzések