Breaking News

Borzalmas Borítók - The Alien Assassin's Convenient Wife

Már elég régen volt Borzalmas Borítók rovat, viszont március elején találtam egy tökéletes jelöltet!
Azóta húzom, hogy megírjam a bejegyzést, de ma a Deszy könyvajánlója csoportban megszavaztátok, hogy ez legyen ma, úgyhogy csapjunk is bele!

Az internet bugyraiban nagyon könnyű olyan novellaborítókra akadni, amiket Amazonon könyvként adtak ki, és finoman szólva sem foglalkoztak sokat a borítódesignnal, az esetek többségében nagy eséllyel a szerző szedte össze minden jobb esetben Photoshop, rosszabb esetben Paint tudását. 

Viszont meglepő módon időnként az ilyen borítókról kiderül, hogy nem is novellákhoz, hanem regényekhez tartoznak.

Ez a mostani is egy ilyen.

A pornósan hangzó nevű Ruby Dixon regénye, a The Alien Assassin's Convenient Wife (Az alien asszaszin alkalmas felesége) egy nagyobb sorozat része. Egy olyan sorozaté, aminek minden kötetét más-más szerző írta, de ehhez hasonlóan színvonalas a többi borító is - akár mind megérne egy-egy bejegyzést.

Mindenesetre ha már erre találtam rá először, úgy gondoltam, maradok ennél.

Nem is húzom tovább az idegeiteket, mutatom:




Ahogy rájöhettetek a borítóból, ez a bizonyos sorozat az In the Stars Romance címet viseli, és bármilyen gusztustalannak tűnjön is ez a szürke-arany, mindent elnyomó keret, valamiért tényleg úgy érezték, hogy ez alkalmas közös designelem lesz a sorozat köteteinek borítójára. (Szemüveget a bírónak!) 

Bevallom, bennem fel sem merült, de amikor megmutattam Sorok között Tibinek ezt a műremeket, ő mondta, hogy valószínűleg ez egy űrhajó ablaka akar lenni, amin keresztül látjuk a szereplőket. Nos, nem tudom, így van-e, ha igen, akkor sok-sok kérdés merül fel bennem - olyan "apróságok", hogy hogy kapnak levegőt, hogy hogy lebeghetnek így az űrben, mintha állnának és még lehetne sorolni. 

Mindenesetre tekintsünk el az ablak-nem ablak kérdéstől, így is, úgy is ronda.

Az ezüst-arany giccset még emeli egy fokkal az a gyönyörű szív a jobb felső sarokban, ami igazából egy bolygó akar lenni. Valahogy úgy képzelem, hogy beírta valamelyik stock grafikás oldalon a keresőbe a tervező, hogy space romance, meglátta ezt a totál random szívbolygót, és azt mondta: KELL! Nem számít, hogy nem illik sehova, valahová odatesszük.

És ha már a szív környékén járunk, beszéljünk a feliratokról! Abból ugyanis nagyon-nagyon sok van. 

Egyrészt fent igencsak nagy betűkkel megkapjuk a sorozat címét - fontos infó, hiszen az olvasónak ez után a műremek után feltétlenül tudnia kell, hol keresse a többi kötetet.

Ez alatt kap helyet óriási méretben a szerző neve. Megint csak indokolt döntés, hiszen Ruby Dixon neve önmagában elég ahhoz, hogy eladja a könyvet, mindenki ismeri a sikereit. Ha esetleg mégsem, biztos, ami biztos, vezető műve, az Ice Planet Barbariens szerzője felirat is felkerült - szegény ember vízzel főz, ha nem lehetett azt írni, hogy New York Times Bestseller vagy USA Today Bestseller, vagy legalább Amazon Bestseller szerző, azért mégis kell valami plusz.

Végül pedig a borító alján helyet kap még a cím, egy újabb részlet, ami jelentős részt hasít le a borítóból, mert nem rövid. 

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy annyi következetesség legalább volt a designerben, hogy nem minden betűtípus más - sőt, a sorozat Stars szójának betűtípusa visszaköszön a kötet címének Alien szócskájában - igaz, más színnel.


Színekből pedig van sok. Az arany és az ezüst mellé a címben bejön még egy sárga, ami lehet, hogy arany akart lenni, de nem sikerült eltalálni azt az árnyalatot, ami a keretben van. 

Az arany-ezüst keret és a sok-sok felirat mellé arányaiban viszonylag kevés hely marad a borító legfontosabb elemeinek, a szereplőknek. 

Színek szempontjából itt is van érdekesség: a srác szinte fekete-fehér, míg a női alak színes - nem tudom, ez mennyire fakad a történetből (lehet, hogy tényleg ilyen szürkés ez a bizonyos alien asszaszin?), vagy csak szimplán nem talált színes félpucér fickót a tervező a stock oldalon. A diszharmónia mindenesetre átjön, ha ez volt a cél. 

Mögöttük a háttér adja meg az űr hangulatot, egy színes, kicsit rózsaszín, kicsit lilás, kicsit zöldes, kicsit fekete csillagos hátteret kapunk. Semmi extra, bármilyen random csillagos háttérkép ugyanígy megtette volna, ugyanis süt az alakokról, hogy csak oda vannak vágva egy háttér elé. Ráadásul nem is túl jól. Helyenként nagyon éles a határ a szereplők közül, viszont a női alaknál egy ponton konkrétan sikerül összemosni a határokat úgy, hogy a lány karjának széle "csillagos":




Bár az áll a címben, hogy alkalmas feleség egy alienhez a nő, szóval az is lehet, hogy ez csak valami különleges képesség - szépen, lassan beleolvad a környezetébe a csajszi. 


A női alak ettől eltekintve relatíve normálisan néz ki, a nagy kihívást nem az jelentette, hogy őt a háttér elé vágják - hanem az, hogy hozzáigazítsák a férfi alakot.

Az ugyanis egészen nyilvánvaló, hogy itt nem egy közös fotózáson vettek részt a felek, már csak az árnyékokból is. 

(Tényleg, árnyékok és fény - na, azok jönnek mindenhonnan. Máshogy csillog a keret, az ezüstszínű anyag, a háttérben és a csillagok és a két alak...)

A férfi alak így egyértelműen a rosszabb. A kóros sápadtságán túl más egészségügyi problémái is vannak. 

A legszembetűnőbb szegénynek a lába - amit combból amputáltak. Illetve összességében sem illik a törzséhez a két lába, konkrétan a derekából nőtt ki.  Szintén ehhez a problémakörhöz tartozik, hogy még a könyökénél is tart a lába, hiszen nem látjuk a csillagokat ott, ahol elvileg kéne. (Bár lehet, hogy ez csak valami alien dolog.)





Ha már ezen a területen járunk - az is egyértelmű, hogy ezzel a pánttal valami nem oké. A csatnál látjuk, hogy ott biza valami le lett retusálva - vagy szimplán elnyelte a csat folytatását az alien gyilkológépünk mellizma? 


Sajnos egyébként alienünk halmozottan hátrányos helyzetű, nem csak az alsó végtagjával vannak problémák, nem teljesen kerek a keze sem. Lehet, hogy valamilyen gyilkos küldetés során tört el csúnyán az ujja vagy nem tudom, de... Illetve - az melyik ujja egyáltalán? Hiszen került oda hátra egy kisujjnak látszó valami, ami miatt amivel kapaszkodik a naciba, az hüvelykujj lenne - de ez csak nekem nem jön ki? Úgy látom a kezét, mintha jobb kéz lenne az ujjai alapján, de ennek a bal kezének kéne lennie, a karja alapján. 

Mindenesetre a látvány magáért beszél:




Tudom, hogy ennyi részlet után már alig bírjátok ki, hogy nézzetek jobban utána a sztorinak, mert már alig várjátok az olvasását, de tudom még tovább fokozni, higgyétek el. 

Beleolvastam néhány Goodreads értékelésbe, és itt vált biztossá, hogy ez a 120 oldalas csoda egy remekmű.

Idézek:

Alienek ✔
Édeshármas ✔
Swinger party ✔


Hát kellhet ennél több?

Nincsenek megjegyzések