Breaking News

10 érdekesség a Harry Potter és a bölcsek köve kapcsán

1.
Ez az egyetlen olyan könyv a Harry Potter sorozatban, ami akkor íródott, amikor játszódik.


2.
Az Azkabani fogoly mellett ez az egyik olyan Harry Potter könyv, amiben nem jelenik meg fejezetcímként a könyv címe.
 

3.
J. K. Rowling kedvenc fejezete a könyvből az Edevis tükre.





4.
A Harry Potter könyveket több mint 80 nyelvre lefordították, köztük latinra és ógörögre is.

Latin kiadás




5.
A Harry Potter név 29-szer jelenik meg az első könyv angol változatában, míg Voldemort nevét 38-szor említik.


6.
Ez az egyetlen olyan Harry Potter könyv, ami a HP idővonal szerint még Voldemort halála (1998. május 2.) előtt jelent meg.


7.
Harry Potter első kimondott szavára meglepően sokat kell várni, először ugyanis csak a könyv második fejezetében szólal meg.


8.
A könyv az Egyesült Államokban más néven jelent meg, Harry Potter és a bölcsek köve helyett Harry Potter és a varázsló köve volt a címe. Rowling úgy nyilatkozott, azóta már bánja a döntést, hogy engedélyt adott a változtatásra, de elsőkönyves, ismeretlen szerzőként nem merte visszautasítani a kérést. Az ok eléggé egyszerű: féltek, hogy a bölcsek (eredetiben philosopher) szótól megijednek az amerikai gyerekek, és nem akarják majd olvasni. A változtatás a filmforgatásnál is okozott problémákat - egyes jeleneteket kétszer vettek fel, egyszer a bölcsek, egyszer a varázslók köve változattal, másokat pedig utószinkronizáltak emiatt.





9.
Ha az összes kinyomtatott Harry Potter könyvet egymás mellé tennénk, legalább 1,6-szor körbeérné a Földet az Egyenlítő mentén. (Azért legalább, mert ez a szám már nagy eséllyel nagyobb, a Bloomsbury ezt még a 20. megjelenési évfordulóra kalkulálta, négy évvel ezelőtt, azóta pedig már sok újabb kiadás megjelent a regényekből.)


10.
Egy eredeti első kiadásos Harry Potter könyvért akár 60.000 fontot is kaphat az ember! Ez többek között azért is lehet, mert a kemény kötéses első kiadásból alig 500 példány került nyomtatásba, amiből 300 könyvtárakba került.





Források:

https://harrypotter.bloomsbury.com/uk/harry-potter-20/20-fun-facts/
https://www.kickassfacts.com/25-interesting-facts-about-harry-potter-and-the-philosophers-stone/
https://harrypotter.fandom.com/wiki/Harry_Potter_and_the_Philosopher%27s_Stone#Behind_the_scenes

Nincsenek megjegyzések