Breaking News

Közleményt adott ki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az új "pedofiltörvény" kapcsán




Én magam is foglalkoztam már a "pedofiltörvény" kérdésével a Facebook oldalunkon. Ahogyan tudhatjátok, nem igazán szoktam közéleti-politikai dolgokba folyni az oldalon, kivéve azokat az eseteket, amikor van kapcsolódási pont.

És most van. Hiszen az LBMTQ csoport tagjait még inkább hátrányos helyzetbe hozó új törvény kiváltó oka is egy könyv volt, a Meseország mindenkié nagy "botránya", és maga a törvény is érinti a könyvpiacot.

Nem véletlen, hogy az MKKE, vagyis a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is kiadott egy közleményt ennek kapcsán.

Íme:

AZ MKKE ELNÖKSÉGÉNEK KÖZLEMÉNYE
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöksége aggasztónak és átgondolatlannak tartja a parlament által elfogadott T/16365. számú törvénymódosító csomag tartalmát, ezért kérjük a jogalkotóktól annak mielőbbi felülvizsgálatát.

Szervezetünk teljes mértékben támogatja a gyermek és fiatalkorúak védelmét, azonban semmiképp sem értünk egyet a bűncselekménynek számító pedofília és az alapvető emberi jognak számító szexuális orientáció összemosásával. Mindemellett, elfogadott formájában a gyermekek fokozottabb védelmének biztosítása helyett a művészi- és szólásszabadság, a könyvkiadás és -terjesztés korlátozásának feltételeit teremti meg, amit elfogadhatatlannak tartunk.

Nem világos számunkra továbbá, hogy mit jelent a szexuális tartalmak öncélú megjelenítésének, a nemváltás ábrázolásának tilalma, hiszen eszerint a világ- és a magyar irodalom remekművei, többek közt a középiskolai tananyag részét képező számos szerző (Szapphó, Ovidius, Verlaine, Rimbaud, Thomas Mann, Proust, Shakespeare, stb.) művei, de pl. Babits Mihály, Weöres Sándor, Faludy György erotikus utalásokat tartalmazó versei is a tilalom alá eshetnek, ami feltételezzük, hogy nem lehetett célja a jogalkotóknak.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének tagjai sokféle ízlést, világnézetet képviselnek, de mindannyian az olvasók igényeinek kiszolgálását, a magyar- és világirodalom, valamint az egyetemes kultúra értékeinek közlését és terjesztését tartják feladatuknak, az olvasás és a könyvkiadás szabadságát pedig olyan értéknek tekintik, amely mellett mindenkor ki kell állni.
Budapest, 2021. június 16.

1 megjegyzés:

  1. Meg az összes olyan regény is tiltólistás lenne a törvénytervezet miatt, amelyek a második világháború idején játszódnak - mint egy bizonyos regény, ami az én időmben még Érettségi tétel is volt. Meg amugy az íróink és költőink nagy hányada valahol deviáns viselkedésű volt, vagy amelyik él, azok egy része ma is az. Nem lehet mindenki egyforma, mint ahogy azt a narancs marhák akarják.

    VálaszTörlés