Breaking News

Miért lett Pandemonium a klub az Árnyvadász világban?

Ma van a Pandemonium Day - bizony, ilyen is van -, úgyhogy gondoltam, leporolom egy régi Árnyvadász bejegyzésemet, ami mi másról is szólhatna? Természetesen a Pandemonium klubról!


"A Pandemonium klub előtt már nagyjából ötven tinédzser gyűlt össze. Most közelebb nyomultak, hátha elcsípnek valamit a beszélgetésből. Min­dig sokáig kellett sorba állni, hogy be lehessen jutni a minden korosztály előtt nyitva álló klubba, és a várakozás alatt általában egyáltalán semmi nem történt. A kidobók erőszakosak voltak, és azonnal lecsaptak minden­kire, akiről úgy vélték, bajkeverő lehet. A tizenöt éves Clary Fray legjobb barátjával, Simonnal együtt várt a sorára. Most ő is előrehajolt, mint min­denki más, és egy kis izgalomban reménykedett." - Csontváros


De miért is szentelek külön bejegyzést a Pandemonium klubnak? A neve miatt. Nomen est omen, szokás mondani, és tökéletesen egyetértek.

A klub neve ugyanis beszélő név. John Milton Elveszett Paradicsoma nagyon sok inspirációt nyújtott Cassandra Clare-nek, és a Pandemonium is Miltonhoz kapcsolódik.

Milton Elveszett Paradicsom című művében ugyanis a Pandemonium a pokol fővárosa.

"A Mélységből hirtelen előtámad a Pandemonium, Sátán palotája. A Pokol fejedelmei ott tartják gyűlésüket." - Elveszett Paradicsom

Maga a Pandemonium szó a görögből és a latinból ered, a görög pan és a latin daemonium szó összetétele, és körülbelül annyit tesz angolul: all-demon-place, azaz valami olyasmi, hogy Minden démon helye, vagy Hely tele démonnal. 

A költemény szerint a helyet a bukott angyalok építették.

Tehát aligha lehet meglepő a választás, hiszen Clary itt találkozik az első démonjával, a kék hajú fiúval.

"- Nem láttalak még itt. 
- Azt akarod tudni, hogy gyakran járok-e ide ?" - Csontváros

Ez a pérbeszéd Isabelle és a kék hajú démon között játszódik le. Ebből arra lehet következtetni, hogy a démon sok időt tölt a klubban, valószínűleg nem csak ő egyedül. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy a démonok gyűjtőhelye lehet. 

A Pandemonium helyet kapott az Árnyvadász könyvek mindkét eddigi adaptációjában.






A Pandemonium klub egy meglehetősen más formában felbukkan Az angyalban is. Ebben nem annyira szórakozóhelyet, mint inkább egy csoportot jelent. 

"- Ez egy szervezet - magyarázta Charlotte. - Méghozzá egy elég régi mondén szervezet. A mágia művészete érdekli őket. Az összejöveteleinek varázslatokkal foglalkoznak, és démonokat meg szellemeket próbálnak megidézni." - Az angyal


Cassandra Clare-t meg is kérdezték, hogy a két Pandemonium klubnak mennyi köze van egymáshoz.

"Nagyon kevés. Semmi lényeges szálat érintő kapcsolat nincs abban, hogy a két klubnak ugyanaz a neve."

Ezzel együtt úgy hallom, a Pandemonium téma visszatér a Chain of Ironban is, erről egyelőre nem tudok nyilatkozni, mert még nem olvastam - de jó lesz figyelni! 

Nincsenek megjegyzések