Breaking News

Jane Austen: Minden ​napra {Értékelés}

Jane Austen Minden ​napra




Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Manó Könyvek 
Oldalszám: 136
ISBN: 9789635840939
Sorozat: -
Moly link
Megrendelési link
Jane Austen fanyar humora, éles és pontos meglátásai máig érvényesek. Híres regényeiből és levelezéseiből ragadtunk ki kis részleteket, amolyan elgondolkodtató útravalónak az év minden napjára.





Az első mondat:


"Egyetemesen elismert igazság... hogy aki e pár szót elolvasva azonnal egy Jane Austen regényre, esetleg valamelyik regényéből készült filmre asszociál, nagy valószínűséggel nincs egyedül."


Értékelés

A tavalyi év végén elég nagy port kavart az értékelésem, amiben kifejtettem a - nem túl pozitív - véleményem a Líra Jane Austen levelei című meglepetéskötetéről.

Az idei évben megérkezett ennek a folytatása. 7000 forintos rendelés felett 700 forintért lehet beszerezni a kötetet. A tavalyi csalódás dacára megszavaztam neki a bizalmat, és hozzácsaptam a legutóbbi Líra rendelésemhez. 

A tavalyi kötettel ellentétben ez már nem akar notesz is és könyv is lenni egyszerre, megmaradt az utóbbinál. 

Gyakorlatilag egy Jane Austen füveskönyvről beszélünk, némi csavarral: nem csak random kerültek bele az idézetek, hanem felosztva egy-egy, az év minden napjára. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a könyv hónapokra van tagolva, azon belül pedig egymás után jönnek a napok számával az idézetek.




Ez az ötlet nagyon tetszik, már előre örülök, hogy jövőre minden napomba csempész egy kis Jane Austent a könyv - azt hiszem, erre mindannyiunknak szüksége lenne. Pont ezért nem olvastam végig még a teljes könyvet, nem akartam végigszaladni az idézeteken, már csak azért sem, mert a jövő évre tartogatom.

Viszont mivel most van aktualitása, ezért belelapoztam, és a december elejét megelőlegeztem magamnak idénre - jövő év végéig már úgysem fogok emlékezni rá. Ráadásul a könyv egyébként tökéletesen alkalmas arra, hogy valódi hagyomány legyen belőle, és minden évben újra meg újra elővehetjük minden nap.

Azt kijelenthetjük, hogy vannak idézetek, amik jobban megállják a helyüket magukban, mint mások. Némelyik valóban amolyan szerencsesütis-motiválós idézet, mások pedig sokkal szorosabban kapcsolódnak az egyes történetekhez. Ez engem nem zavar egy cseppet sem, de ha valaki még csak ismerkedik Austennal, annak számíthat. 

Az idézetek nem kizárólag Austen regényeiből származnak, szép számmal találni közöttük olyanokat is, amelyek valamelyik leveléből kerültek a kötetbe, de ez cseppet sem von le az értékükből, sőt. 

A kivitelezés egyébként nagyon szép lett idén is. Egyszerű, de nagyon szép - vajszínű alapon cirkalmas betűkkel Jane Austen neve, a cím és a szerző neve körül körben pedig a mostanában divatos tervezők mintájára hajazó, aranyosan csillogó virágos minta. Pont elég. (Igaz, így karácsony táján most éppen kicsit furcsán hatnak a virágok, de gyanítom, nyár közepén meg a karácsonyi minta lenne furcsa.)

Ehhez a mintához igazították a belső designt is. Mutatom:









(Igaz, itt valóban jó ötlet lehetett volna, ha nem minden hónapnál ugyanaz a virágminta jelenik meg, a téli hónapoknál ez itt már tényleg nagyon furcsa.)

A könyvbe került egy a designhoz passzoló színű szalag is könyvjelző gyanánt, ami igencsak hasznos lesz, ha valaki tényleg beosztja magának a könyvet az év minden napjára - így nem kell majd keresgélni, hol jár az ember. 

Oldalszám ebbe a könyvbe most nem került, de a hónapok alapján így is elég jól kereshető, az előbb említett könyvjelző is segít - és inkább ne legyen oldalszám, mint hogy olyan levágott legyen a végén, mint a tavalyi kötetnél.

Összességében nagyon tetszik az idei Austen könyv, hasonlóan csinos, mint a tavalyi, viszont annál sokkal praktikusabb, valóban használható arra a célra, amire ki lett találva. Azt hiszem, tanultak a tavalyi hibákból, és tudtak építkezni belőle. Kíváncsian várom, mi lesz jövőre. 

AJÁNLOM


(U.i.: Valószínűleg nem csak én gondoltam jobbnak, mint a tavalyit. Most, hogy a bejegyzés adatai miatt ránéztem, látom, hogy a weben átmenetileg el is fogyott, és a boltokba irányítják az olvasókat.)

Nincsenek megjegyzések