Breaking News

Catherine Rider: Csók ​Rómában {Értékelés}

Catherine Rider: Csók ​Rómában

Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 288
Fordító: Nánási Yvette
ISBN: 9789634038894 
Sorozat: -
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,84)
Anna nem tud magához térni a döbbenettől, amikor Stephen a Rómába tartó repülőn kéri meg a kezét. Nem marad más választása, mint nemet mondani, végül is még csak 19 éves, és nem áll készen arra, hogy megállapodjon. Épp egy esküvőre tart, de előbb még meg kell szereznie azt a különleges süteményt, amit a vőlegény családja mindenáron szeretne az esküvőn feltálalni.
Matteót teljesen leköti a fontos futballmeccse. Amikor egy pékségben meglátja Annát, aki anélkül, hogy akár egy szót is beszélne olaszul, próbál struffolit szerezni, felajánlja a lánynak a segítségét. Együtt vágnak neki az őrült hajszának, keresztül-kasul a szerelem városán…




Az első mondat:


"Fura lenne, ha megkérdezném a stewardesst, hogy kaphatnék-e egy ejtőernyőt?"

Véleményem


Ez a könyv olyan volt, mint egy cuki karácsonyi film - ami azt illeti, meg is lep, hogy még nem született belőle adaptáció.

Na de kezdjük az elején, mert egy nagyon vicces indítással élt a szerző. Hősnőnk, Anna egy repülőn ül a pasijával, úton vannak Stephen ismerősének esküvőjére. Amíg a srác kiugrik a mosdóba, Anna rájön, hogy épp készül megkérni a kezét - ez kisebb pánikrohamot vált ki belőle, majd amikor a lánykérés valóra válik, nos... csúnya visszautasítás a vége. De egy repülőről nincs menekvés, ráadásul Anna épp egy idegen országba utazik, egy idegenekkel teli esküvőre. Nem nagyon tudok elképzelni ennél rosszabb felállást - de olvasóként azért elég komikus az egész szitu. 

A másik főszereplőnk Matteo, egy fiatal olasz focista, aki élete egyik legfontosabb meccsére készül: a becélzott csapattól jönnek megnézni a játékát, és ha minden jól alakul, végre feljebb léphet álmai csapatába. Csakhogy hatalmas bénázás lesz a meccs vége, Matteo óriásit bukik - akkorát, hogy a bravúrosnak szánt megmozdulása mémmé válik, és rajta röhög fél Olaszország. 

Nyugodtan kijelenthetjük, mindkét főszereplőnk a padlóról indul.

És hogy mi közük nekik egymáshoz? 

Nos, a struffoli.

Bevallom, bár nagyon szeretek sütni, és az olasz konyhát is imádom, ez az édesség eddig kimaradt az életemből. Ez egy klasszikus karácsonyi, olasz desszert - olajban sütött kicsi golyók, citrusos ízvilággal, mézzel és mindenféle apró nyalánksággal borítva.

És a struffoli - méghozzá a karácsonyfa alakú struffoli - annak az esküvőnek a fontos kelléke lenne, amelyikre Anna megérkezik. Mivel amúgy is érdekli a gasztronómia - szakácsnak tanul - és mindent megtenne, hogy Stephent elkerülje, magára vállalja, hogy felkutatja a nosztalgiapontokat jelentő édességet az esküvőre. 




Itt jön a képbe Matteo, aki egy véletlennek köszönhetően társául szegődik a küldetésre. 

A sztori innentől kezdve gyakorlatilag egy klasszikus road trip, annyi különbséggel, hogy nem egész Olaszországot, hanem nagyrészt Rómát rodeózzák végig a főszereplőink, egy csélcsap cukrászt hajkurászva, akit ha megtalálnak, meglesz a karácsonyfa struffoli is. 

Igen, igen - kissé nevetségesnek tűnhet a küldetés, de higgyetek nekem, egyáltalán nem fog érdekelni titeket. Számtalan remek pillanat köszönhető a struffoli-küldetésnek,

Nagyon tetszett, hogy a sztori nem akart több lenni, mint amit ígért: egy hosszúra nyúlt első randi, konkrét küldetéssel, miközben a regény meg-megvillant egy-egy szeretnivaló részletet Rómából. 

Az a helyzet, hogy gyengéim a karácsonyi romantikus sztorik, és a road trip típusú regények is, és mindez egyben - alapból jó esélyekkel indul. 

De lehetett volna ez a könyv hatalmas csalódás is, ha nem sikerül a lapokat megtölteni élettel. Szerencsére sikerült. 

Annak is nagyon örültem, hogy a küldetésnek és a két érdekes szereplőnek hála egy percig sem volt olyan érzésem, mintha egy utazókönyvből puskázva sorban kipipálnánk Róma híres látnivalóit. Persze előkerül néhány azok közül is, kár is lett volna kihagyni őket egy ilyen városban, de nem ezeknek kell elvinniük a regényt a hátukon. Róma remek helyszín, de megmarad annak, nem emelkedik főszereplővé.

Ez pedig annak is köszönhető, hogy a love storyn túl mindkét főszereplő előtt fontos feladat áll: fel kell térképezniük önmagukat. Rájönni, mire képesek, mire vágynak igazán. Ez legalább olyan központi témája a regénynek, mint kettejük kapcsolódása. Nem állítom, hogy nem lehetett volna mélyebbre menni, és jobban kidolgozni, de... olyan aranyos volt a könyv, hogy ezt most nem vetem a szemére.

Ha egy cuki karácsonyi love storyt kerestek, ami tartogat némi izgalmat, de azért nem kell lerágnotok a körmöteket, akkor a Csók Rómában tökéletes választás.

NAGYON AJÁNLOM

Nincsenek megjegyzések