Breaking News

Alice Oseman: Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam {Értékelés + Nyereményjáték}

Alice Oseman: Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam

A blogturnéról





Április végén debütált a Netflixen a Heartstopper - Fülig beléd zúgtam című sorozat, ami Alice Oseman azonos című képregényén alapult. A kötet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában érkezik, és két fiú barátságát és szerelembe esését mutatja be. 

Tarts velünk az extra-hosszú blogturnénk, és az értékelések és extra állomások során ismerd meg a képregényt, és ha szerencséd van, egy példányt nyerhetsz is a kötetből.


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 288
Fordító: Riesenberger Mónika
ISBN: 9789635971039
Sorozat: Szívdobbanás 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Függővég: igen
Moly link
Goodreads link (4,52)
Olvass bele!
Megrendelési link
KÉT FIÚ TALÁLKOZIK.
KÉT FIÚ ÖSSZEBARÁTKOZIK.
KÉT FIÚ EGYMÁSBA SZERET.

Charlie és Nick egy suliba járnak, de nem ismerik egymást… mígnem egy napon
egymás mellé ültetik őket. Egykettőre összebarátkoznak, Charlie pedig hamarosan belezúg Nickbe. Kár, hogy semmi esélye nála: Nick tipikus rögbis fiú, és biztos, hogy csak a lányok érdeklik…
Ám a szerelem útjai kifürkészhetetlenek, és mintha Nick egyre közvetlenebb lenne
Charlie-val…

Lehetséges, hogy Charlie érzései viszonzásra találnak? Derítsd ki te is!

Szereted a Vörös pöttyös könyveket?
Vidd haza nyugodtan! Tetszeni fog.





Véleményem


Vallomás: én ezt a képregényt - meg néhány folytatását - angolul már évekkel ezelőtt olvastam, viszont az értékelésig nem jutottam el, részben azért, mert kiadásra ajánlottam. Az érdekesség viszont, hogy ez annyira régen volt, hogy mára már inkább csak benyomásaim maradtak meg az első olvasásból, a mostani olvasásom pedig gyakorlatilag másodszor volt első olvasás. 

Tudom, hogy sokan hitték azt elsőre, hogy egy regényről van szó, így akkor rögtön tisztázzuk is: a Heartstopper képregény. De emiatt még véletlenül se hagyjátok lebeszélni magatokat róla. Tudom, hogy a képregény-olvasás itthon talán még nem olyan népszerű, főleg ha kilépünk a szuperhősök világából, de ez egy nagyon színes szelete a könyvkiadásnak. 

A Hearstopper egyik érdekessége, hogy webcomicként kezdődött, és óriási online rajongótábort szerzett az évek során. A nyomtatott kiadást a szerző közösségi finanszírozással oldotta meg - amire kevesebb, mint 2 óra alatt összejött a célösszeg. Ez limitált kiadás volt, a nagyközönség számára végül 2019 tavaszán jelent az első könyv. 




A történet főszereplője két tinisrác egy brit gimnáziumból - igen, akiknek már elege van az amerikai sulikból, azok ezt értékelni fogják. Charlie meleg, és ezt tudja is magáról. Egy klasszikus iskolai véletlennek köszönhetően ismerkednek meg, majd kerülnek egyre közelebb egymással a másik főszereplővel, Nick-kel. A bonyodalom? Nick nem meleg - vagy legalábbis sosem gondolt még erre. Charlie viszont nagyon egyértelműen belezúg. Hogyan lavíroznak ebben az egyáltalán nem egyszerű helyzetben? Erről szól az első könyv - no meg később részben a folytatások is. 

Nem fogok hazudni, az első könyvön elég gyorsan végig lehet szaladni, nagyon visz előre a cuki szerelmi sztori, és mire az ember istenigazából belemerülne, már vége is, és rögtön nyúlna a következő könyvért. 

Óriási dolgokra ne számítsatok, ebben a kötetben klasszikus iskolai és tini romantikus jeleneteket kapunk, de ez jól is van így. Nem nagyon hiszem, hogy ennél természetesebb, kevésbé mesterkélt módon is lehet mesélni két meleg fiatal szerelméről. Annyira romlatlanok és cukik, a magam részéről el sem tudom képzelni, hogyan képes ez a történet néhány Netflix sorozathoz kapcsolódó csoportban ilyen indulatokat kiváltani... 




A képregény fekete-fehér, tehát olyan színáradatra, mint amilyen például a Lore Olympusnál van, ne számítsatok. A stílus is sokkal földhözragadtabb, helyenként kifejezetten leegyszerűsítettek az arcok. Ami azt illeti, ez nekem kicsit hullámzó is volt - én jobban szeretem a kidolgozottabb arcokat, így ezek a nagyobb méretű, fókuszált oldalak jobban tetszettek, mint a tömegjelenetek, ahol a részletek kicsit elnagyoltabbak. De félre ne értsetek, egyáltalán nem zavaró ez sehol. 




Ami viszont határozottan tetszett, az a képkockákat összekötő mozgalmasság - ide értve azt is, hogy a képkockák nem mindig szabályos téglalapok vagy négyzetek, hanem helyenként trapézok, és az is lehetséges, hogy egy oldalt nem tölt be a szerző képkockákkal, hanem direkt csak egy ksiebb kockát kapunk vagy olyan oldalt, amit mintha félretéptek volna. Cserébe viszont nagyon sok az apró, egyedi, a Heartstopperre végig jellemző összekötő elem: szálló falevelek, csillagok, hópelyhek. (Érdekesség, hogy ez annyira jellemző, hogy a Netflix is átvette a sorozat grafikáihoz.)

Összességében nagyon szerettem a képregényt, ezer százalék, hogy folytatom.

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


A Könyvmolyképző Kiadónál nagy örömünkre egyre több olyan kötet jelenik meg, aminek legalább az egyik főszereplője a saját neméhez is vonzódik. Ennek örömére most minden állomáson egy-egy LMBTQ kötetből találtok idézetet, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok, mi az adott kötet címe.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Jesper Wylan vállára tette a kezét.
– Hagyd rá!
– Ezt nem teheti…
– Wylan – rázta meg kicsit Jesper. – Lehet, hogy a nevelőiddel nem vettétek ezt a leckét, de nem vitatkozunk olyasvalakivel, aki csupa vér, és kést hord a kabátujjában.

a Rafflecopter giveaway



A turné menetrendje


04.30. - Deszy könyvajánlója
05.01. - Sorok között extra állomás
05.02. - Csak olvass!
05.04. - Dreamworld
05.05. - Dreamworld extra állomás
05.06. - Ambivalentína
05.08. - Utószó
05.10. - Fanni's Library
05.12. - Booktastic Boglinc
05.14. - Utószó extra állomás
05.16. - Hagyjatok! Olvasok! blog
05.18. - Spirit Bliss
05.20. - Zsuzsa
05.22. - Spirit Bliss extra állomás


Nincsenek megjegyzések