Breaking News

Emma Lord: Tweet ​Cute – A tweetcsata {Értékelés + Nyereményjáték}

Emma Lord: Tweet ​Cute – A tweetcsata

A blogturnéról
Mi történik, ha két fiatal tweet csatába kezd a családi burgezőik nevében? Ráadásul tegyük fel, hogy ez a két fiatal éppen csak kezd összebarátkozni egymással a való életben? Az eminens Pepper és az osztály bohóca, Jack kapcsolatát követhetjük nyomon a legújabb Vörös Pöttyös történetben. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit szóltak a vérre menő szópárbajokhoz, de ne felejtsetek el játszani se! 
A turné végén megnyerhetitek a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 392
Fordító: Chovanecz-Molnár Éva
ISBN: 9789635970391 
Sorozat: - 
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,97)
Olvass bele!
Megrendelési link
Mitől ​olvad meg a szíved?
Hadd mutassam be Peppert, az úszócsapat kapitányát, krónikus maximalistát, aki mindenben a tökéletesre tör! Bár a családja épp széthullóban, kiterjedt gyorsétteremláncuk erőteljes növekedésnek indult, főként Peppernek köszönhetően. Csak komoly zsonglőrködés árán tud helytállni a hétköznapokban, miközben titokban ő felel a Big League Burger óriási Twitter-fiókjáért is.
És akkor színre lép Jack, az osztály bohóca, aki folyton borsot tör Pepper orra alá. Jack – ha épp nem a szemérmetlenül népszerű ikerbátyja árnyékából próbál kilépni – a család szendvicsbárjában szorgoskodik. A bizniszt, amit a jövőben neki szánnak, nem neki találták ki. Ám amikor a Big League Burger lenyúlja a nagymamája ikonikus grillszendvicsének receptjét, beleveti magát, hogy tweetről tweetre elégtételt vegyen.
Szerelembe és grillszendvicsbe minden belefér – legalábbis míg Pepper és Jack szóváltása őrült csatározássá nem fajul a Twitteren. És miközben a nyilvánosság előtt egymást aprítják csípős mémekkel és retweetcsatákkal, nem sejtik, hogy egy anonim chatalkalmazás segítségével, a magánéletben is keresztezik egymást az útjaik.
Ahogy mélyül a kapcsolatuk és fokozódik online a helyzet, úgy lesz egyre személyesebb a harc, míg végül a szemben álló felek kénytelenek elismerni, hogy ezen a váratlan módon, helyen és időben rájuk talált a szerelem.

Az első mondat:


"PEDIG IGAZÁBÓL alig szűrődik ki füst a sütőből, mikor a riasztó beindul."

Véleményem


Tudom, hogy most nem a cuki YA romantikusok korát éljük - sokkal inkább divatba jöttek a YA fantasyk, disztópiák és problémamegoldó, realisztikus könyvek, és ezzel nincs is semmi gond.

De a magam részéről továbbra is nagyon szeretem azokat a YA könyveket, amik nem (feltétlenül) akarnak tanítani, és csak azt mutatják meg, hogyan jut egymással dűlőre egy jó kis romantikus sztoriban két tini. 

Lehet, hogy vannak bennük klisék, és felnőtt fejjel olvasva időnként foghatja az ember a fejét, hogy ennek bizony rossz vége lesz, nem a legokosabb döntések születtek - de a rossz döntések is részei az életünknek, és még inkább részei a tinédzserek életének. Tegyük a szívünkre a kezünket - mind találhatunk valami olyan tizenéves korunkból, amin így utólag fogjuk a fejünket, hogy hát ezt meg miért csináltuk így? 

A Tweet Cute egy ilyen cuki YA romantikus sztori, ahogyan a címéből is kitalálható. Annak pedig egy elég modern változat - igaz, még nem TikTokoznak a szereplőink, ellenben a közösségi média nagyon is szerepet kap benne. És bár említettem, hogy a cuki romantikus sztorik nem feltétlenül akarnak tanítani, azért ebből a könyvből bizony van mit hazavinni hosszú távon is, még ha nem is akar arcbamászósan "okítani". 

Történetünk főhősei Pepper és Jack. Mindketten jó iskolába járnak, és bár ismerik egymást, nem különösebben szimpatizálnak a másikkal. Első blikkre nem is tűnik úgy, hogy sok közös lenne bennük. Pedig... 

Pepper egy igazi maximalista. Annak is kell lennie, mert hatalmas rajta a nyomás. Szülei válása óta a családi vállalkozást, ami azóta hatalmas lánccá nőtte ki magát, az édesanyjuk viszi tovább. A válás és ez nagyon rányomta a bélyegét a családi életükre, szó szerint szétszakította őket: Pepper az anyjával él, a testvére és az apjuk pedig tőlük elég messze külön. Részben emiatt alakult ki Pepperben a krónikus tökéletességre törekvés: nem csak jól tanul, mellette még az úszócsapat kapitánya is, plusz folyamatosan be kell segítenie a cég közösségi média tevékenységébe is, mert rettentő kreatív és fiatalként sokkal jobban "éli" a közösségi médiát, mint az idősebb marketingcsapat. 

Jack sokkal lazábban veszi az életet, mint ő, de ez nem jelenti azt, hogy könnyebb az élete. Az anyagi helyzetük nem olyan rózsás, mint Pepperéké. Az igazi probléma viszont Jack tökéletes ikertestvére. Aki mindenben a legkiemelkedőbb, mindenben tökéletes, akit mindenki imád - mellette Jack csak a háttérben húzódhat meg. Ráadásul Jack-nek van egy titka: az igazi érdeklődése az appok fejlesztése, ám erről senkinek sem beszél. Így azt sem tudják, hogy a suliban nagy népszerűségnek örvendő ismerkedős-levelezős alkalmazás, amiben mindenki titokban tarthatja a személyét (egy ideig), szintén az ő munkája.

Ezen az anonim platformon ismerkedtek meg egymással, és nem is tudják. Ahogyan azt sem, hogy a szüleik családi vállalkozásai között kitört online balhé okai is ők maguk.


A könyv alapötletét kifejezetten imádom, és jó előre borítékolható bonyodalmakat hozhat magával. Tudjátok, az a tipikus, szinte shakespeare-i félreértésekre építő vígjáték ez, ahol az olvasó élvezheti, hogy mindent tud, miközben a szereplők a titkok és hazugságok hálójában egyre komikusabb félreértésekbe keverednek, mígnem végül "borul a bili". 

Erről így nagyon sokat nem is akarnék mesélni, szerintem nagyjából el tudja képzelni mindenki, és a világért sem szeretnék spoilerezni az események kapcsán.

Arról viszont nagyon is érdemes beszélni, hogy szinte minden félreértés színtere az online tér. Nem mondom, hogy ezzel a könyv rettentő egyedi, láttunk már nem egy ilyen sztorit korábban. Ezzel együtt nagyon tetszett az, ahogyan a közösségi média erejéről mesélt ez a könyv. A névtelen applikáció kapcsán igazán érdekes téma, hogyan befolyásolnak minket a környezetből kapott előítéletek - könnyen lehet, hogy ha névtelenül kezdenénk el levelezni az egyik osztálytársunkkal, akivel még sosem beszéltünk, ne adj isten, kifejezetten antipatikus is, kiderülne, hogy akár legjobb barátok is lehetnénk. A másik oldalról viszont ez a nagy hatalom, ami a közösségi média nyilvánosságával jár, életeket, családokat, vállalkozásokat tud tönkretenni. Ráadásul elindítani egy lavinát nem is olyan nehéz, megállítani viszont annál inkább. 

Nagyon tetszik, hogy ezeket a komoly kérdéseket egy cuki sztoriba csomagolja a történet, és úgy gondolkoztat el a közösségi média erejéről, hogy egy pillanatra sem érződik úgy, hogy "fentről okoskodna egy felnőtt".

Ugyanígy fontos kérdés a könyvben a pályaválasztás is, ami klasszikus téma tinikönyvek körében. Szépen kifejti, milyen az, amikor az ember nem mer előállni a vágyaival, valamilyen külső - mondjuk szülői - nyomás miatt. De arra is rámutat, hogy sokszor ezek igazából csak a fejünkben léteznek, és ha őszinték lennénk magunkkal és a környezetünkkel, lehet, hogy kiderülne: valójában teljesen feleslegesek az aggodalmaink. 

Ezzel együtt hozzá kell tennem, hogy elég nagy a családi dráma ebben a könyvben mindkét oldalon, és ha már szót kaptak a tinik rossz döntései, meg kell jegyeznem, az igazán idegesítő szereplők ebben a könyvben nem ők, hanem a szülők, különösen Pepper édesanyja. Te jó ég, mennyire utáltam ez utóbbit. Nagyon sokszor olvasni rossz szülőkről YA könyvekben, de azt hiszem, Pepper édesanyja simán toplistás nálam a legrosszabb szülők kategóriában...


Összességében ez egy aranyos, szórakoztató történet. Nem fogok hazudni, sok klisé van benne, de ez engem egyáltalán nem zavart, a történet és a karakterek simán vittek magukkal.

AJÁNLOM

Nyereményjáték


Szeretjük a levelezős szerelmes történeteket, mint amilyen a Tweet Cute is, így a mostani feladat is ezzel lesz kapcsolatos. Az egyes idézetek alapján találjátok ki, hogy mely regényből származik!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

“Kedves Finn! […]
Bár lány vagyok meg minden, egyelőre ellenállok a kísértésnek, hogy azonnal rózsaszínűre fessem a szobádat, és egyszarvús meg szivárványos képekkel tapétázzam ki a falat. De nem ígérhetem, hogy még sokáig kibírom nélkülük. 
[…]
Hali Julie!
Juj, imádom a rózsaszínt! Meg az egyszarvúkat! Meg a szivárványokat! Mindig is egy olyan cukimuki poszterre vágytam, amin egy faágról félig lelógó kiscica van, meg az a felirat, hogy „Lógasd a lábad!" Nem tudnál keríteni egy ilyen poszcsit? Akkor aztán tuti ari lenne a szobcsim! Tök szupcsi vagy, csajszi!”


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


22 - Deszy könyvajánlója
25 - Zakkant olvas
28 - Fanni's Library
1 - Könyvvilág
4 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések