Breaking News

Tejhatalom vagy teljhatalom?




Arra gondoltam, ha már így alakult, próbáljuk kivenni belőle a legtöbbet, amit lehet: nyelvészkedjünk egy kicsit!

Számtalanszor szembejött már velem, főleg az elmúlt időszakban (részben a kétharmad, részben a járványhelyzet miatt kormányzás kapcsán) a tejhatalom szó kommentszekciókban. Többször meg is állapítottam, hogy majd valahogy írok róla, de aztán mindig szépen el is felejtettem.

Most viszont épp meg is tudom írni rögtön, szóval csapjunk is bele!

Az a helyzet, hogy a magyar nyelv kiejtése bár szerintem rendkívül logikus, mégis vannak összefolyó betűk, amik néha "zavart okoznak az erőben" - és ez még csak nem is tanultság kérdése feltétlenül, rengeteg értelmiséginél is látom előfordulni ebből fakadó hibákat.

Az egyik leggyakoribb a "tejhatalom" kérdésköre - aminél a helyes megoldást egyébként rettentő logikus, szóval gondoltam, egy bejegyzésben megosztom veletek.

Olyan, hogy "tejhatalom", nem létezik - illetve amilyen alapon létezik nagyhatalom meg ipari hatalom, természetesen létezhet olyan ország, ami tejtermelésben piacvezető, ahogyan egy szoptató anyukát is tekinthetünk tejhatalomnak a családban, vagy... ha kicsit élénkebb a fantáziánk:




De értitek, hogy most nem erre gondolok és általánosságban sem ilyen értelemekben használják a szót az emberek.


Mit is jelent, amit ezzel a szóval mondani akarunk?

Pusztán ennyit kell végiggondolni, és egy életre megjegyezzük: kiejtés ide vagy oda, az bizony nem "tej"hatalom, hanem "telj"hatalom. 

Ez a szó ugyanis a következőt jelenti: TELJes (körű) HATALOM

Azaz a szó eleji "telj", ami könnyen hallatszódik a mindennapi beszédben tejnek, igazából csak a teljes szó rövidítése.

Nincsenek megjegyzések