Breaking News

Marissa Meyer: Instant ​Karma {Értékelés + Nyereményjáték}

Marissa Meyer: Instant ​Karma


A blogturnéról





Marissa Meyer neve leginkább a Holdbéli krónikák sorozat és a Heartless című könyv kapcsán juthat eszébe a magyar olvasóknak. Most azonban egy igazán szerethető, romantikus történettel ismerkedhetünk meg általa. Tartsatok bloggereinkkel, és ha mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 



Kiadó: Könyvmolyképző   
Oldalszám: 544
Fordító: Szabó Krisztina
ISBN: 9789635970520 
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,77)
Olvass bele!
Megrendelési link
Lecsap ​az igazság – történjen jó vagy rossz.

A betegesen maximalista Prudence Barnett hajlamos gyorsan ítélkezni tengerparti városkájának lusta, faragatlan és arrogáns lakói felett. A karmikus igazságszolgáltatással kapcsolatos álmai beteljesülnek, amikor a barátaival töltött este után másnap reggel képes azonnal igazságot osztani a környezetében.

Pru örömmel használja az erejét, a vandáloktól a gonosz pletykafészkekig mindenkit megbüntet. Csakhogy van valaki, akin hiába használja a képességét, mindig visszaütnek a próbálkozásai: Quint Erickson a semmirekellő párja a biológiaóráról. Quint bosszantóan jóképű és lenyűgözően nagylelkű, főleg, ha a helyi tengeri állatok megsegítésére alapított menhelyről van szó.

Pru a jobb jegy reményében önkéntesnek jelentkezik a menhelyen, és jó néhány nagy igazságra rádöbben a kisvidrákkal, a természet megbolygatásával és a félreérthető romantikus jelzésekkel kapcsolatban – persze nem feltétlenül ebben a sorrendben. Újdonsült karmikus képessége nyomán világossá válik számára, milyen vékony a határvonal az erény és a hivalkodás, a nagylelkűség és az önzés… a szerelem és a gyűlölet… meg a végzet között.

Az első mondat:


"Quint Erickson késik."

Véleményem


Marissa Meyer Holdbéli krónikák sorozata nagy kedvencem, így igazából nem volt kérdés, hogy ezt a könyvét is olvasnom kell - igaz, ez merőben más jellegű, mint bármi, amit eddig tőle olvastam. Nem retelling, és bár van benne némi paranormális szál, azért fantasynek semmiképp nem nevezném, sokkal közelebb áll a klasszikus, kortárs romantikus YA könyvekhez, mint bármilyen paranormális-fantasy YA-hoz. 

A történet szerint főszereplőnk, Prudence egy ötgyerekes család egyik legidősebb gyermeke, ikertestvérével, Jude-dal. Igazi maximalista, mindenkitől - magától is - a legjobbat várja, és ha csak a legkisebb jelét is látja annak, hogy más nem így áll hozzá a dologhoz, átveszi az irányítást. Szerintem mindannyian ismerjük ezt a típust: a control-freak, akinek senki és semmi nem lehet elég jó, ezért mindent a saját kezébe akar venni, és egyszerűen képtelen leereszteni egy kicsit. 

Pru egy közös iskolai biológiaprojekten dolgozott egész évben a mellé kijelölt osztálytársával, Quinttel. Ők ketten nem is lehetnének különbözőbbek: Pru mindent komolyan vesz, rettentő precíz és pontos. Quint vele szemben elég laza, teljesen más oldalról közelíti meg a projektet, mint ő, és nem veszi az ötösért folytatott vérre menő küzdelemnek a dolgozatot. 

Innentől két bonyodalom irányítja a történetet:

1. Pru (és a páros is) rossz jegyet kap a beadandóra. Viszont csak akkor javíthat a jegyen, ha a csapattársa, tehát Quint is hajlandó rá, és csapatban fognak dolgozni. Csakhogy Quint nem nagyon hajlandó ebbe beleegyezni, Pru viszont minden meg akar tenni érte - itt jön be egy önkéntes munka formájában megjelenő kompromisszum.

2. Pru egy karaoke esten, ahol éppen az Instant Karma dalt énekelte, beüti a fejét, innentől kezdve pedig furcsa dolgokat tapasztal: mintha csak ő irányítaná az instant karmát, képes ártani azoknak, akik valami rosszat tesznek. 

Forrás




Őszinte leszek: Pru a regény elején mérhetetlenül idegesített, az elején nagyon lassan is haladtam emiatt, és azt hiszem, ő a fő oka annak, hogy nem 4-es fölötti a könyv tetszési indexe Goodreadsen. Értem én a maximalizmust, de Pru ezt már tényleg a legidegesítőbb módon művelte, sokszor már az intelligenciáját is megkérdőjeleztem, annyira. Közben persze olvasóként teljesen nyilvánvaló, mit kellene tennie, neki persze nem. 

Szerencsére ez a könyv előrehaladtával egyre elviselhetőbb lett, és a regény első negyede után inkább már csak nyomokban bukkant fel újra meg újra, kisebb mértékben. 

Ráadásul amint tényleg együtt látjuk dolgozni Prút és Quintet, Quint szerencsére gőzerővel dolgozik rajta, hogy Pru ezt levetkőzze. És hát Quint... Quint bizony tökéletesen ellensúlyozza Prút, mert igazán imádnivaló szereplő. Nagyon gyakran hallani álmodozó sóhajokat és áradozásokat romantikus sztorik pasijai kapcsán, és nagyon sokszor ez sokkal inkább a szexiségről szól. Quint esetében egyáltalán nem a külső kerül előtérbe, hanem a természete. Sokszor nagyon határozott, már-már súrolja a bunkóság határát a beszólásaival, de igazából mindig olyan helyzetben történik ilyesmi, amikor - legyünk őszinték - Pru rászolgált. Az esetek nagy százalékában viszont sokkal türelmesebben elviseli Prút, mint bármelyikünk tenné, az pedig, ahogyan élvezi az életet, igazán irigylésre méltó. Mindehhez pedig tegyük hozzá, hogy az önkéntes munka, amit a tengeri élőlények megmentésért végez, megsüvegelendő. 

És ha már tengeri élőlények: ez a téma hatalmas teret kap a regényben, ami - bevallom - nagyon meglepett. Sok mindenre számítottam ettől a könyvtől, de arra a legkevésbé sem, hogy bizonyos szempontból egy tanmesét kapunk a tengeri élőlények védelméről. Pedig pontosan ez történt. Prún keresztül élhetjük át, milyen az, amikor az ember nulla tapasztalattal és érdeklődéssel bekerül egy ilyen menhelyre dolgozni, és hirtelen arcul csapja a valóság. Nagyon örültem ennek a vonalnak, rengeteget hozzátett a regényhez.




A másik fontos irányvonal természetesen az instant karma kérdéskört járja körül, szerintem nem is rosszul. Prúnak szembe kell néznie a saját előítéletességeivel, és azzal, hogy nem minden az, aminek látszik. Az élet a legtöbb esetben nem fekete-fehér, és azt gondolom, ez egy olyan lecke, amit mindannyiunknak jobban a magunkévá kellene tennünk. Nem tudjuk, ki mit és miért tesz úgy, ahogy. Lehet, hogy elsőre valakinek a tette rossznak tűnik, de ha megismerjük a motivációit, rájövünk, hogy amúgy az ő szemszögéből ez nagyon is logikus. Nem mondom, hogy óriási fókusz volt ezen, de azért a megfelelő kérdéseket felteszi, és elindítja a gondolatokat, ez pedig lehet, hogy elég is. 


Még egy dologról nem ejtettem szót úgy istenigazából, ez pedig a romantikus szál - mert hát nyilván van az is. Bevallom, először féltem tőle, hogyan lesz majd összepasszintve ez a két szereplő, még ha teljesen nyilvánvalóan az ellenségekből szerelmesek toposszal is álltam szemben. De azt kell mondjam, sokkal jobban sikerült a dolog, mint azt reméltem, ráadásul úgy, hogy igazából egyik szereplőt sem kellett túlságosan kifordítani magából. Tetszett, ahogy fokról fokra jutottak egyre közelebb egymáshoz, ahogy egyre inkább megértették, miért olyan a másik, amilyen. És hát Quintnek volt egy-két olyan jelenete, ami abszolút hozta a régi, YA romantikusok olvasása közben érzett cuki "pillangók a gyomorban" érzést. A kedvenc ilyen jelenetem természetesen az a bizonyos menhelyes este volt - ennél többet nem mondok, aki olvasta a könyvet, tudni fogja, mire gondolok.


Összességében jó könyv volt, örülök, hogy átvergődtem magam a Pru miatt nagyon idegesítő kezdésen, higgyétek el, megéri, mert ha a regény elején átvergőditek magatokat a hisztis Prún, utána jön Quint, és mindenért kárpótol.

AJÁNLOM



Nyereményjáték


A könyvben kiemelt szerepet kap az állat- és környezetvédelem, ezért a játékunk is ehhez a témához kapcsolódik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az eldobható, lassan lebomló műanyag súlyos veszélyt jelent a földünkre és az állatok világára. 2019-ben egy elpusztult állat gyomrában 40 kg műanyagzacskót találtak. Milyen állatról van szó? 

a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje




Nincsenek megjegyzések