Breaking News

Könyves közönségdíjat indít a Moly!




Bár a magyar könyves díjakkal általában vannak problémáim - ahogyan ebben a bejegyzésben is írtam például -, de erre a mostanira nagyon is kíváncsi leszek.
A Molynak egyfajta irodalmi díja már van, most viszont jön egy újabb, a Moly-díj.

Ez egy közönségdíj lesz, aminek részben az is különlegessége, hogy nem zsánerek szerint szavazhatnak az olvasók a kedvenceikre, hanem ennél mondjuk úgy, "kreatívabb" kategóriákban, részben az is különleges, hogy a szavazás nem anonim, a választott könyvek megjelennek a Moly profilján és a követői látják a Frissben is. 

Olyan kategóriákra gondoljatok, mint például Új lelki társra leltem, Napsütés a szívemnek, Micsoda ötlet, Erre a sírásra volt szükségem vagy épp Gurultam a nevetéstől.

Ahogy írják:

"Az hamarabb megvolt, hogy milyen díjat nem akarunk: nem akartunk műfaj szerinti díjazást. Minden ilyen helyzetben először az Amish vámpírok az űrben jut eszünkbe. Na ezt hova raknánk?

A helyzet megoldásához végül a Steam „Sit Back and Relax Award” díja adta az ihletet: a Moly-díj szóljon az olvasói megélésekről! Így a „Gurultam a nevetéstől” kategóriába kerülhet YA és sci-fi is, ahogy az „Ez a csavar meglepett” lehet krimi vagy fantasy is. Miután ráérez az ember, nehéz megállni: összesen 14 kategóriát hoztunk létre. Nagyon kíváncsiak leszünk, hogy melyik lesz majd igazán jól használható a gyakorlatban.

A Moly-díj másik különlegessége, hogy mindenki szavazatai elérhetőek lesznek a profiloldalán (a profil jobb oldali menüjéből érhető el az Értékelések pont alatt), és be is kerülnek a Frissbe. Ha egy rakás romantikus könyvet olvastál tavaly, akkor az hasznos információ a figyelőidnek, hogy az „Erre a sírásra szükségem volt” kategóriában melyiket jelölöd ezek közül."

A jelölés február 29-ig tart, a könyvek adatlapján lehet szavazni a Serleg ikonra kattintva, majd a megfelelő kategóriát kiválasztva. 

A legtöbb szavazatot kapott TOP10-es listát március elején teszik közzé, ezután ezekre 2 hónapig lehet majd szavazni. 

Egy könyvet több kategóriában is lehet jelölni, amik akár idegen nyelvűek is lehetnek, viszont csak a 2023-as naptári évben megjelent könyvekre lehet szavazni. (Utánnyomások nem érnek.) Egy kategóriában maximum 5 könyvet lehet jelölni.

Nincsenek megjegyzések