Breaking News

Mi van, ha azt mondom, nem is az a leghosszabb magyar szó, amit gondoltál?




Tudtátok, hogy létezik olyan, hogy Big Word Day, vagyis a hosszú szavak is kaptak egy saját világnapot, egészen pontosan április 21-ét! 

Először csak az jutott eszembe, próbáljunk komment szekcióban minél több hosszú szót összegyűjteni, de aztán elkezdett egyre jobban érdekelni a dolog, és kicsit jobban utánanéztem a témának.

Az talán senkinek sem meglepő, aki foglalkozott legalább mininális nyelvismerettel, hogy a magyar nyelv kitűnően alkalmas hosszú szavak alkotására. (Ígérem, csak ez a bekezdés lesz ennyire nyelvtanos, utána jön a fun rész!) Ez részben köszönhető annak, hogy az összetett szavainkat bizonyos határok között egyben kezeljük, részben pedig a nyelvünk struktúrájának. A magyar nyelv ugyanis agglutináló nyelv, ami azt jelenti, hogy a szavak jelentését elsősorban a szóalakok megváltoztatásával állítja elő úgy, hogy toldalékokat kapcsol hozzájuk. A szavak alapalakjához illesztjük a képzőket, jeleket és a ragokat. Így tehát minden eszközünk megvan ahhoz, hogy akár teljesen értelmetlen, de amúgy nyelvtanilag helyes, mesterséges "szószörnyeket" hozzunk létre! 

Természetesen mindenki hallotta már az elvileg leghosszabb magyar szót, a köztudatban sokszor terjedő és kimondhatatlan elkelkáposztástalaníthatatlanságoskodásaitokért szót. Ennek a szónak nyilván se füle, se farka, a magyar nyelv szerkezete miatt előállítható, de sohasem használnánk. Sőt! Ez még csak nem is a leghosszabb szó, amit ilyen mesterséges módon elő tudunk állítani. Szóval ha te is abban a hitben voltál, mint én, hogy ez a leghosszabb: nos, van egy rossz hírem, bizony nem ez a rekorder!

Az elkelkáposztástalaníthatatlanságoskodásaitokért 47 írásjegy, és valóban nagyon hosszú. 

Ennek a közelében jár a másik gyakran hallott hosszú szavunk, a megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért - ez 44 írásjegy.

De a leghosszabb képzett szónak még a közelében sem járnak. Sőt! A dobogóra sem férnek fel! 

Utóbbit ugyanis lehet még fokozni: az legeslegmegszentségteleníttethetetlenebbjeiteknek 4ö írásjegy. 

De ezt is megelőzi az eltöredezettségmentesítőtlenítetthetetlenségtelenítőtlenkedhetnétek (67 írásjegy) és az eltöredezettségmentesítőtlenítetthetetlenségtelenítőtlenkedhetőiteknek (70 írásjegy). 

Tessék azonban jól megkapaszkodni a karfátokban, ugyanis van egy 77 írásjegyből álló mesterségesen képzett szavunk is: széttöredezettségmentesíthetőtlenítetthetőtetlenségtelenítőtlenkedhetőiteknek. 
Ennek kellene nekigyűrközni, és lecserélni a káposztás-szentségteleníthetős. Bevallom, nekem nem sikerült kimondanom, de nektek hajrá!


De egyébként a hosszú szavak témájával lehet foglalkozni a valóban értelmes és használt szavak körén belül is, a nyelvészek ezt a témát is elég jól körüljárták.

A magyar nyelv tulajdonságai szerint a kötőjel nélkül írandó szóösszetételek köre eléggé meghatározott, ide tartoznak a kételemű szavak, a kettőnél több tagú szavak, amelyek töve a szótagszámlálás szabálya szerint hat (a tő -i melléknévképzőre való végződése esetén hét) szótagból áll legfeljebb, az olyan tetszőleges számú szóból álló szókapcsolatok, amelyeket a mozgószabály értelmében írunk egybe kötőjeles szavakon belül, a kétezernél kisebb számok és az évszámok. 

Tehát ezek közül kellene válogatnunk. 

Néhány példa: megfellebbezhetetlenség, jövedelemegyenlőtlenség, közlekedésmeteorológiai, látogatottságnövekedési, jelentésmegkülönböztetés, kompromisszumképtelenség, szórakoztatóelektronikai, jellegzetességkivonatoló, ezerkilencszázkilencvenkilenc

És természetesen a hosszú szavakat is lehet értelmes keretek között toldalékolni: manufaktúratulajdonosaitokhoz, látogatottságnövekedésetekkel, legeslegmegkérdőjelezhetetlenebbjeitekéiből


Amennyiben a kötőjeles alakokat is alapul vesszük, a lehetőségek száma is jócskán megnő, és még a fenti kimondhatatlan 77 írásjegyes szónál is lehet hosszabbat találni! 

A Wikipédia cikkben jegyzett egyik személyes kedvencem a dinoszauruszhányás-világranglista, de szép példa a fosszilisdinoszauruszhányásvilágranglista-megdöntés is. 

Mindenesetre a 79 írásjegyes folyamatellenőrzésiügyosztályvezetőhelyettesképesítésvizsgálat-szervezéseitekkel szót hosszúsága ellenére azért sikerült kimondanom! 

Ha van kedvetek, gyűjtsetek még hasonló nyelvtörően hosszú szólehetőségeket a kommentek között!

Nincsenek megjegyzések